Mogiļniju apstiprina NBS Apvienotā štāba priekšnieka amatā

NBS
Sargs.lv
Mogiļnijs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valdība šodien brigādes ģenerāli Ivo Mogiļniju apstiprināja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka amatā.

Mogiļniju apstiprina NBS Apvienotā štāba priekšnieka amatā

Aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa vadītā Aizsardzības ministrijas Augstākās Atestācijas komisijas padome Mogiļnija iecelšanu augstajā amatā bija atbalstījusi 24. janvārī.

NBS Apvienotā štāba priekšnieka amats kļuva vakants pēc tam, kad par toreizējā NBS komandiera Raimonda Graubes pēcteci apstiprināja Leonīdu Kalniņu. Kalniņš tikai no pagājušā gada 26.augusta ieņēma Apvienotā štāba priekšnieka posteni.
 
Kalniņš NBS komandiera amatā stājās 27.janvārī un par Apvienotā štāba priekšnieka pienākumu izpildītāju kļuva šīs bruņoto spēku struktūras priekšnieka vietnieks Mogiļnijs. Mogiļnijs par NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieku tika iecelts pagājušā gada aprīlī, taču šo amatu uz kādu laiku ieņēmis arī pirms vairākiem gadiem.

Mogiļņijs NBS dien no 1992. gada. 2009. gadā viņš tika iecelts par NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieku, taču 2011. gadā kļuva par NATO apmācības misijas štāba pārvaldes priekšnieku/padomnieku grupas komandieri Afganistānā. 2012. gadā viņš kļuva par aizsardzības atašeju ASV un Kanādā.

Mogiļnijs savulaik darbojies dažādos amatos Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Apvienotā štāba priekšnieks vienlaikus ir NBS komandiera vietnieks, līdz ar to tas ir otrs augstākais amats NBS struktūrā.

Apvienotais štābs ir NBS komandiera institūcija, kas nodrošina komandierim iespēju realizēt nepārtrauktu vadību, lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, dokumentus un priekšlikumus, viņa pavēļu un rīkojumu izpildes kontroli, kā arī sadarbības organizāciju kaujas operāciju apstākļos.

Dalies ar šo ziņu