Mācībās „Ziema 2017” latviešu karavīri apmāca ASV karavīrus

Militārās mācības
Sargs.lv
ASV karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 23. līdz 30. janvārim Ādažu poligonā  norisinājās mācības "Ziema 2017", kurās Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīri apmācīja  ASV 173. kājnieku brigādes karavīrus veikt dienesta uzdevumus ziemas apstākļos.

Mācībās „Ziema 2017” latviešu karavīri apmāca ASV karavīrus

Mācību laikā karavīri apguva slēpošanas tehniku apvidū, apmetnes iekārtošanu ziemā, izdzīvošanas iemaņas pēc ielūšanas ledū, ekipējuma un ieroču apkopi, kā arī veica  kaujas šaušanas uzdevumus.

Kā pastāstīja mācību vadītājs kapteinis Agris Robežnieks,  šāda veida kurss ir lieliska iespēja iemācīt ASV karavīriem to, ko Latvijas karavīri zina ļoti labi- izdzīvošanu ziemas apstākļos: „ Kurss ir pakāpenisks.   Lai iepazītu ziemu,  sākām ar  nodarbībām telpās par  pirmās palīdzības sniegšanu, apģērba pielāgošanu,  ekipējuma sagatavošanu. Kad šīs iemaņas bija apgūtas, sākām strādāt ar slēpēm, paaugstinot  līmeni, veicām   bīstamu  šķēršļu pārvarēšanu ar ielūšanu ledū un  palīdzības sniegšanu.

Ziema vislabāk  testē gan karavīru sagatavotību, gan ekipējumu, gan komandas darbu. Vislielākais šoks ir ālinģī lekšana, bet tas nozīmē, ka apmācāmie ir sasnieguši tādu  līmeni, ka spēj tikt ar to galā. Problēma nav iekrītot ūdenī, problēma rodas pēc tam, kad ar slapju apgērbu izkāpj ārā, pirksti sāk palikt stīvi, nevar pats ne pogas atpogāt, ne kurpju šņores atsiet, tad pamazām sāk nosalt. Pats karavīrs par sevi parūpēties nevar, to dara komanda.

Karavīri ir no ļoti dažādām vietām Amerikā, ir no siltākiem štatiem kā Florida, un ir no Aļaskas. Tiem, kas ir no siltākām vietām, ir grūtāk, vairāk jāmācās, tiem, kas zina, kas ir ziema, vienkāršāk un komfortablāk, gan psihologiski, gan fiziski. Bet slēpo gan viņi visi pirmo reizi.

Mums ir izveidojusies ļoti laba sadarbība,  mēs esam bijuši amerikāņu organizētajās apmācībās kalnos, esam darbojušies lielajās mācībās, šī ir iespēja, kad  mēs varam sniegt zināšanas jomā, kuru perfekti pārzinām, jo kas gan vislabāk veiks apmācību par Latvijas apstākļiem, ja ne paši latvieši!”

26. janvārī mācības apmeklēja  Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kurš augstu novērtēja latviešu instruktoru sniegumu: “Tas ir vingrinājums, kurā mēs mācam amerikāņiem iemaņas, kuras mūsu karavīri prot labāk. Pēc amerikāņu vērtējuma, mūsu instruktori ir ļoti spēcīgi un profesionāli, prot  organizēt nodarbības ļoti interesantā  veidā.  Mēs  varam  lepoties, ka mūsu karavīri palīdz apgūt militārās zināšanas citu valstu karavīriem.

“No šādām mācībam ir virkne ieguvumu. Karavīri viens otru labāk iepazīst, jo sadarbojoties krīzes situācijās,  vienībām jāspēj operēt no pirmās minūtes, saprotot veicamās procedūras un valodu. Šīs iemaņas tiek slīpētas šādās nodarbībās, tāpēc  mēs saprotamies no pirmā mirkļa, un  mums ir veiksmīga sadarbība starptautiskajās operācijās.”

Ģenerālleitnants Raimonds Graube arī pasniedza NBS komandiera monētu diviem ASV karavīriem, kas pirmie pārbaudīja sevi ar lēcienu  āliņģī- virsleitnantam Taileram Ronsonam un speciālistam Dastinam Makgro. Kā pastāstīja virsleitnants Tailers Ronsons, lekšana āliņģī bija izaicinājums: ”Sākumā bija šoks, bet tad nomierinājos un rīkojos tā, kā man mācīja latviešu instruktori. Tas ir lielisks treniņš, jo retais no mums ir trenējies ziemas apstākļos. Mums ļoti patīk latviešu instruktoru darbs, var redzēt, ka viņi šīs iemaņas ir noslīpējuši ilgstošos treniņos”.

Kā jau tika zinots, pērnā gada 12. septembrī Ādažu poligonā ar desanta vingrinājumu "Bayonet Strike" Latvijā uz rotāciju atgriezās ASV 173. brigādes karavīri, lai pildītu dienesta pienākumus operācijā “Atlantic Resolve”. Spēja ierasties sabiedroto valstī ar desantu pierāda gatavību ātri reaģēt krīzes situācijās un pārvietot spēkus visā Eiropā, kur vien nepieciešams. Sadarbība ar sabiedrotajiem palielina spēju ātri pārvietot desanta vienības un palielināt kaujas spējas vietās, kur vien tas nepieciešams.

 "Atlantic Resolve" ir ASV operācija, kas tika aizsākta 2014. gada pavasarī, demonstrējot ASV ieguldījumu kolektīvajā drošībā pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas. 173. aviācijas brigādes karavīri bija pirmie, kas ieradās Baltijas valstīs un Polijā  operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros 2014. gada aprīlī.

Dalies ar šo ziņu