Ukrainas karavīriem nogādāts jau piektais atbalsta sūtījums

Sabiedrība
Inga Dambe

085E252A18F44162BEE10A779FFD84ED.jpg

Nedēļā, kad Ukraina svin Tēvzemes aizstāvju dienu – 14. oktobri -, dienu, kad tiek godināti karavīri, cīnītāji par valsts neatkarību, uz Kijevu devās jau piektais labdarības sūtījums, ko organizē aizsardzības nozare Latvijā.

Ukrainas karavīriem nogādāts jau piektais atbalsta sūtījums

Pirmie divi sūtījumi 2014. gadā ceļoja uz Mikolajevu, kur toreiz tika izmitināti valstij lojālie Ukrainas Jūras gaisa spēku karavīri un viņu ģimenes no Krimas. Ukrainā nonāca 230 skolas somas, pilnas ar skolai nepieciešamām lietām, tad Ziemassvētku dāvanas 300 karavīru bērniem un citas ziemas salā noderīgas lietas ģimenēm – segas, sildītāji. Nākamās divas Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienesta sarūpētās humānās palīdzības kravas tika nosūtītas uz Odesu karavīriem, karadarbības rezultātā cietušajiem bēgļiem no Donbasa un bez pajumtes palikušajiem pilsētas iedzīvotājiem. Silto apģērbu un segas palīdzēja savākt zviedru labdarības organizācijas. Bet funkcionālās gultas ievainotajiem un medikamentus sagādāja Francijas atbalstītāji.

Sūtījums no divarpus tonnām pieaudzis līdz divdesmit divām, un šī krava ar Visukrainas antiteroristisko operāciju dalībnieku apvienības “Українці – разом” (“Ukraiņi – kopā”) un sabiedriskās iniciatīvas “Бурштиновий шлях” (“Dzintara ceļš”) voluntieru atbalstu tiek nogādāta Ukrainas Nacionālās gvardes Kuļčickas bataljonā, kas atsūtīto tālāk nogādās iedzīvotājiem tā dēvētajā “pelēkajā zonā”.

Brauciena pirmā diena paiet steigā, ko ietekmē tradicionālie galvaspilsētu sastrēgumi virzienā lidosta-centrs, tādēļ intervija sākas kopīgā skrējienā ar brauciena organizatoru politologu Dmitro Levus pa Kijevas centrālo ielu Hreščatiku uz Ukrainas radio otrā kanāla “Промiнь” (“Stars") tiešraidi. Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš un Nacionālo bruņoto spēku galvenais psihologs Vilnis Čerņavskis sniedz atbildes tiešraidē “На свiжу голову” klausītājiem, kas ar nepacietību gaidījuši abu Latvijas bruņoto spēku pārstāvju ierašanos.

Tālāk visi dodamies uz Ukrainas Nacionālās gvardes mītni pilsētas centrā. Tur mūs jau gaida lielais kravas auto, kas veiksmīgi gvardes konvoja pavadībā iegrozījies šaurajās ieliņās un gaida izkraušanu.

Latvijas pārstāvjus sveic Ukrainas Nacionālās gvardes komandiera vietnieks personāla jautājumos ģenerālmajors Jaroslavs Spodars un kapelānu dienesta priekšnieks Oleksandrs Izdebskis. Tiek atvērta krava, sākas intervijas un pēc svinīgās daļas krietnu laiku vēl nākas gaidīt, jo izkraušanas laiks ir tikpat apjomīgs kā pati krava.

Kopā apskatām Nacionālās gvardes teritorijā izvietotās piemiņas vietas. Plašajā pagalmā ir vēsturiski nozīmīga, iezīmēta vieta, kur, sākoties Otrajam pasaules karam, nokritusi pirmā uz Kijevu mestā bumba. Līdzīgi piemineklim Ādažu militārajā bāzē, arī Ukrainas Nacionālās gvardes kritušajiem karavīriem nesen atklāts piemineklis, ko apmeklē kritušo tuvinieki. Lai arī tas atrodas slēgtā teritorijā, valsts svētku dienās un, īpaši 14. oktobrī, to vēlas apmeklēt daudz kijeviešu un viesu, lai izrādītu cieņu un pateicību neatkarības cīnītājiem. Šai laikā teritorija tiek atvērta, kas ņemot vērā piedzīvoto nopietno drošības pārbaudi, noteikti nav vienkāršs pasākums.

Jautāts par visnepieciešamāko atbalstu, Ukrainas puses pasākuma organizators, Ukrainas antiteroristisko operāciju dalībinieku apvienības “Українці – разом” valdes priekšsēdētājs Ruslans Rudenko stāsta, ka šobrīd populārākas pat par Ukrainas profesionālā futbola līgas spēlēm ir ATO dalībnieku futbola līgas Regulārais čempionāts par ATO varoņu kausa ieguvi. Sportiskais azarts un noskaņojums darboties ir, jācenšas vēl vairāk piesaistīt atbalstu ATO dalībnieku komandām inventāra nodrošināšanā, lai atbalstītu šo veiksmīgi aizsākto psihofiziskās reabilitācijas formu.

Otrā pasākuma diena sākas ar tikšanos Ukrainas Jaunatnes un sporta lietu ministrijā ar ministra vietnieku Eiropas integrācijas jautājumos Mikolu Movčanu. Sadarbības iespējas pārrunā arī Olimpisko un Paralimpisko spēļu kapelāns Dr. Deivids Smethursts, kas braucienā pievienojies Nacionālo bruņoto spēku virskapelānam, lai vadītu motivācijas lekcijas, no kurām pirmā notiek Ukrainas Bruņoto spēku 101. Brigādes klubā.

Pirms lekcijas pavēsajās telpās tiekam cienāti ar karstu tēju un izmantojam iespējas apskatīt ATO zonā iegūto trofeju un muzeju.

Lekciju klausās karavīri, kas tiek gatavoti kaujām valsts austrumos. Kopā ir gan obligātā dienesta jauniesauktie, gan tā dēvētie “kontraktnieki”.

Nākamā tikšanās paredzēta ārpus pilsētas. Dodamies cauri sastrēgumiem uz Bojarku, kur bijušās bērnu tuberkulozes sanatorijas teritorijā iekārtojusies daļa no Kijevas Boguna vārdā nosauktā militārā liceja, 240 audzēkņi vecumā no 12 līdz 18 gadiem. Tie ir bērni, kuriem kāds no vecākiem bojā gājis apšaudē Kijevā Maidana laukumā, kaujās vai bombardēšanā Austrumukrainā. Daži arī no nelabvēlīgām ģimenēm.  Visi potenciāli nākamie karavīri. Reti kuram ir ģimene vai vieta, kur doties brīvdienās.

Dienā, kad esam ieradušies, skolā no Kijevas, kur atrodas liceja otra teritorija, atbraucis arī skolas direktors, kara veterāns un Ukrainas kara varonis ģenerālmajors Igors Gordijčuks. Pēc Dr. Smethursta lekcijas un Paralimpisko spēļu čempiones Oļenas Akopjanas stāstījuma ģenerālmajors Gordijčuks pasniedz liceja audzēkņiem Goda rakstus par labām sekmēm mācībās un labiem rezultātiem šaušanas sacensībās.

Apskatām skolas teritoriju, lielo laukumu ar āra trenažieriem un netālu izvietotām raķetēm un tankiem, populārām relikvijām, kas esot īpaši  iecienītas fotografējoties. Arī mēs izmantojam šo iespēju. Skolas vadība stāsta par iecerēm, plānotiem telpu remontiem, priecājas par lielo teritoriju un kūrorta cienīgu veselīgu gaisu ar priežu smaržu. Ne velti iepriekš vieta izvēlēta bērnu veselības stiprināšanai. Domājot par nākamajām palīdzības akcijām, jautājam, kādus sporta veidus iecienījuši liceja audzēkņi.  Izrādās grūtāk risināmā problēma ir tieši sporta skolotāji, treneri. To trūkst, un puikas mēģina tikt galā kā nu paši prot, iecienītākās ir komandu spēles – futbols, volejbols. Ceru, ka izdosies īstenot nodomu un savākt nosūtīšanai gan šo sporta veidu inventāru, gan galda spēles, kas būtu īpaši noderīgas brīvā laika pavadīšanai.

Vakars un nākamā brauciena diena aizpildīta ar vairākām virskapelāna Elmāra Pļaviņa intervijām televīzijā, Latvijas un Ukrainas militāro organizāciju psihologu tikšanos pie apaļā galda, lai tālāk apspriestu iesākto veiksmīgo sadarbību. Sarunās piedalās visu valsts militāro un tiesībsargājošo institūciju profesionāļi – Ukrainas bruņoto spēku, Ukrainas Nacionālās gvardes, Ārkārtas situāciju dienesta, Robežsardzes dienesta, Ukrainas Nacionālās policijas, Nacionālās gvardes un Bruņoto spēku militāro mācību iestāžu, Ukrainas Virsnieku līgas, Ukrainas sieviešu organizācijas – un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku psihologi.

Sarunu svarīgākais jautājums – psiholoģiskā atbalsta organizēšana visos militārā dienesta posmos valsts ārējo draudu apstākļos, ierosinājumi un izmaiņas likumdošanas aktos. Nacionālo bruņoto spēku kapelāniem un psihologiem ir izveidojusies cieša sadarbība ar Ukrainas kolēģiem, daloties pieredzē par Latvijas psihologu un kapelānu dienesta darbu ar karavīriem, kuri atrodas starptautisko operāciju rajonos vai, atgriežoties no tām, iziet pēcmisijas rehabilitāciju.

Ukrainas Nacionālās gvardes komandiera vietnieks personāla jautājumos ģenerālmajors Jaroslavs Spodars atklājot tikšanos uzsver: “Šobrīd starpvalstu psihologu dienestu sadarbības aktivitāti īpaši apvieno un motivē ārējā agresora darbība”. Šis apstāklis ir pastiprinājis mediju interesi par abu valstu pārstāvju sadarbību kapelānu dienesta izveidē Ukrainas bruņotajos spēkos.

Par garīgo audzināšanu jau no agras bērnības pārraidē “Вечірній тепловізор” saruna ar Nacionālo bruņoto spēku virskapelānu Elmāru Pļaviņu. Nacionālajos bruņotajos spēkos populārais kapelāns, kurš, rādot personisku piemēru, ieguvis karavīru uzticību gan Latvijā, gan starptautisko operāciju vietās, arī Ukrainā dalās pieredzē par kapelānu dienesta iespējām motivēt karavīrus.  Nozīmīga ir arī iespēja mācīties no ukraiņu pieredzes, kas ir daudz skaudrāka.

Labdarības sūtījuma veiksmīga nogādāšana un abu valstu pārstāvju tikšanās notika ar Ārlietu ministrijas, Latvijas vēstniecības Ukrainā un personiski Latvijas militārā atašeja Ukrainā Zigmunda Baloža atbalstu, par ko mīļu paldies sakām gan savā, gan sadarbības partneru vārdā. Paldies aktīviem organizatoriem no Ukrainas puses – Jūlijai Tihovod un Dmitro Levus, kā arī sūtījuma nodrošinātājam no Zviedrijas Leifam Grip!

Dalies ar šo ziņu