Pulkvežleitnants Kopeika: Jūtos gandarīts par rezultātiem lauka taktiskajā vingrinājumā

Militārās mācības
Sargs.lv
B3BEFA78461D491D83BEFC43C89EA5B1.jpg

Septembra beigās Latgalē notika 2. Zemessardzes novada lauka taktiskais vingrinājums “Zobens 2016”.

Pulkvežleitnants Kopeika: Jūtos gandarīts par paveikto un sasniegtajiem rezultātiem lauka taktiskajā vingrinājumā “Zobens 2016”

Tajā piedalījās vairāk nekā 1000 zemessargu un karavīru no visiem 2. Zemessardzes novada bataljoniem, Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizētā vienība ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku CVR(T), Valsts Robežsardzes koledžas kadeti un Valsts Robežsardzes Aviācijas pārvalde, kā arī zemessargi no Lietuvas Zemessardzes un “Atlantic Resolve” operācijā Latvijā dienošie ASV 173. gaisa desanta brigādes karavīri.  Vingrinājumā bija iesaistītas arī 200 transporta vienības un septiņi helihopteri.

“Vēlos vēlreiz pateikties visiem par atbalstu un sadarbību, kas veidojās šo mācību laikā, kā arī sapratni un pretimnākšanu no civiliedzīvotājiem. Šīs bija lielākās šī gada 2.Zemessardzes novada mācības. Pēc lauka taktiskā vingrinājuma es pārliecinājos, ka mēs visi kopā esam liels spēks un turpinot iesākto darbu, mēs attīstīsimies vēl vairāk un sasniegsim vēl augstākus mērķus. Jūtos gandarīts par paveikto un sasniegtajiem rezultātiem,” uzsver 2.Zemessardzes novada komandieris pulkvežleitnants Ervīns Kopeika.

Mācības apmeklēja un ar to dalībniekiem tikās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, valsts sekretārs Jānis Garisons, Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš, Lietuvas Zemessardzes komandieris pulkvedis Arturas Jasinskas.

Paralēli notika arī rezerves karavīru apmācība.  Vingrinājuma “Zobens 2016” aktīvajā fāzē rezerves karavīri tika integrēti bataljona kaujas grupas štābā atbilstoši savai kompetencei un iepriekšējai dienesta pieredzei. Bataljona kaujas grupa izstrādāja plānu un īstenoja aizsardzības un aizkavēšanas operācijas. Savukārt ASV desanta rotas karavīri izpildīja kaujas patrulēšanas un pretslēpņa taktikas uzdevumus.

Vingrinājuma viesu dienā ikviens varēja vērot kauju vairākās mācību pozīcijās. Viena no pozīcijām bija paredzēta tieši viesu informēšanai par mācību norisi. Vingrinājums un tā paraugdemonstrējumi notika Rēzeknes apkārtnē, arī privātīpašumos, kur pirms tam tika veikti saskaņošanas darbi ar zemes īpašniekiem. Valsts policija nodrošināja sabiedrisko kārtību un drošību uz Valsts ceļiem. Visas karavīru, zemessargu, robežsargu gūtās iemaņas un zināšanas veiksmīgi tika pielietotas vingrinājumā, tādējādi stiprinot aizsardzības spējas un pilnveidojot Zemessardzes savstarpējo sadarbību ar bruņoto spēku un sabiedroto spēku vienībām un Iekšlietu ministrijas struktūrvienībām.

Militāro vienību galvenie uzdevumi ir uzturēt pastāvīgu kaujas gatavību un paaugstināt vienību kaujas spējas, lai, nepieciešamības gadījumā, veiktu valsts teritorijas aizsardzību. Zemes īpašnieku atsaucība un pretimnākšana ir ļoti liels atbalsts un lielisks piemērs civilmilitārajai sadarbībai.

Ikdienā intensīvi notiek karavīru, zemessargu militārā apmācība - tiek apgūtas lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušana, pirmā medicīniskā palīdzība, topogrāfija, ierindas un sakaru mācības, objektu apsardze un aizsardzība, auto vadīšana, kā arī notiek speciālistu - sakaru speciālistu, sanitāru, snaiperu, ložmetējnieku, granātmetēju un automātisko granātšāvēju operatoru, kā arī bezatgrūdes prettanku ieroču apkalpju speciālistu - apmācība.

Dalies ar šo ziņu