Latvijas karavīri mācībās «Northern Strike» ASV apliecina augstu profesionalitāti

NBS
Sargs.lv
2908ECC03E274E55B8EDC849A2BB8599.jpg

No 8. līdz 20. augustam Nacionālo bruņoto spēku gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji piedalījās Mičiganas Nacionālās gvardes organizētajās apvienotajās sauszemes un gaisa spēku mācībās «Northern Strike 2016» ASV, Greilingas un Alpenas poligonā.

Latvijas karavīri mācībās «Northern Strike» ASV apliecina augstu profesionalitāti

Mācībās kopā trenējās vairāk nekā 5000 karavīru un jūras kājnieku no ASV, Kanādas, Polijas un Latvijas.  Gaisa atbalstu sniedza lidmašīnas A-10, iznīcinātāji F-16, bumbvedēji B-1, transporta lidmašīnas C-130 un degvielas uzpildes lidmašīnas KC-135, kā arī JSTARS E-8C.

Apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji un gaisa atbalsta kontrolieri ir spējas, ko Latvijas bruņotie spēki attīstījuši augstā līmenī, pateicoties partnerībai ar Mičiganas Nacionālo gvardi.

«Gaisa atbalsta kontrolieru spējas ir ļoti nozīmīgas valsts un reģiona aizsardzības kontekstā. Tik augsta līmeņa prasmes, spējas un pieredzes līmenis, kāds ir Latvijas gaisa atbalsta kontrolieriem un apvienotā uguns atbalsta priekšējiem novērotājiem, palielina Latvijas konkurētspēju citu valstu vidū,» uzsver Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnajs. «Mēs ļoti priecājamies par Latvijas karavīriem, viņi uzliek ļoti augstu latiņu citu valstu profesionāļiem. Viņiem ir ļoti liela pieredze un ekspertīze savā jomā, un mēs šajās mācībās uzticam viņiem apmācīt arī mūsu jaunos gaisa atbalsta kontrolierus.»


Arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kas vizītes laikā ASV apmeklēja mācības «Northern Strike», bija gandarīts par Latvijas karavīru profesionalitāti. «ASV esmu saņēmis daudz atzinīgu vārdu par Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju prasmēm,» atzīst ģenerālleitnants R. Graube. Viņš norāda, ka ilggadējā sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi ir ne tikai sekmējusi Latvijas bruņoto spēku kaujas spēju attīstību un sniegusi būtisku pieredzi Latvijas karavīriem starptautiskā vidē, bet arī stiprinājusi ciešās draudzības saites starp Latviju un ASV.


Mičiganas Nacionālā gvarde organizē mācības «Northern Strike» jau sesto gadu, bet tieši šogad mācības bija daudz plašākas un sarežģītākas. Sauszemes spēku vienībās bija integrēti dažādu valstu gaisa atbalsta kontrolieri, tai skaitā no Latvijas, kas pildīja uzdevumus kopā ar Nacionālo gvardi un Jūras kājniekiem, izsaucot vienību atbalstam Gaisa spēku lidmašīnas.

Gaisa atbalsta kontrolieri mācību laikā katru dienu atradās citā vietā, strādājot kopā ar dažādām sauszemes spēku vienībām no vada līdz bataljona līmenim un nodrošinot vienību ar tuvā gaisa atbalstu, izsaucot lidmašīnas un kaujas helikopterus, kā arī koordinējot netiešo uguns atbalstu, strādājot kopā arī ar apvienotā uguns atbalsta priekšējiem novērotājiem.

 «Mācības mūsu vienībai ir nozīmīgas, jo varam trenēties citā vietā, bet līdzīgā apvidū, kāds ir Latvijā, kā arī iepazīst citu valstu, īpaši ASV, pieredzi, jo viņiem ir vieni no augstākajiem standartiem gaisa atbalsta kontroles jomā,» uzsver majors Armands Rutkis, Sauszemes spēku kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Gaisa atbalsta kontroles vienības komandieris, kas mācībās «Northern Strike» piedalās jau trešo gadu. Viņš atzīst, ka gaisa atbalsta kontrolieriem ļoti nozīmīgas ir individuālās prasmes, ko regulāri jāatjauno un jāuzlabo. Rotas, bataljona un brigādes līmenī tas ir darbs komandā, kur ļoti svarīga ir informācijas apmaiņa un atbalsts sarežģītās situācijās, un katra komandas locekļa profesionalitātei jābūt augstā līmenī, lai varētu nešaubīgi cits uz citu paļauties.

«Gaisa atbalsta kontrolieriem reizi 18 mēnešos ir jāatjauno kvalifikācija, un regulārs treniņš ir daļa no šī procesa,» par karavīru augsto profesionalitātes līmeni stāsta kaprālis Toms Lepsis. «Greilingas un Alpenas poligoni ASV ir lieliska vide, kur var trenēties ar augsti kvalificētu personālu — pilotiem un sauszemes spēku vienībām. Gaisa atbalsta kontroles vienība ir prestiža, tā dod iespējas realizēt sevi augstākā līmenī, strādāt ar ļoti modernām tehnoloģijām, lidmašīnām un helikopteriem, būt dinamiskā vidē, piedalīties mācībās, nestāvēt attīstībā uz vietas. Progress ir šīs vienības sastāvdaļas.»

Arī ASV Jūras kājnieki, kas trenējās kopā ar Latvijas karavīriem, ar sadarbību bija apmierināti. «Mums ir ļoti svarīgi trenēties kopā ar citu valstu karavīriem no citiem spēku veidiem. Mums šādi treniņi nenotiek bieži, bet, domājot par to, ka mums var nākties kopā piedalīties konfliktos vai starptautiskās operācijās, kur mēs bieži sadarbojamies ar sabiedroto valstīm, tai skaitā Latviju, ir labi, ka pirms tam jau ir nodibinātas labas attiecības, radusies izpratne par standarta operāciju procedūrām, veikti kopīgi treniņi,» uzsver kapteinis Dereks Kešs, ASV 25. Jūras kājnieku pulka 2. bataljona uguns atbalsta rotas komandiera vietnieks.

Gaisa atbalsta kontrolieris mācībās un arī kaujā no priekšējām līnijām koordinē un tieši vada tuvo gaisa atbalstu un cita veida gaisa atbalstu operācijās. Tuvais gaisa atbalsts ietver gan lidmašīnu, gan helikopteru gaisa operācijas pret ienaidnieka objektiem tuvā distancē no pašu karaspēka vienībām.

Savukārt apvienotā uguns atbalsta priekšējais novērotājs pieprasa, koriģē un kontrolē uguni no sauszemes un jūras platformām, kā arī nodrošina visu nepieciešamo informāciju par mērķi, lai gaisa atbalsta kontrolieris varētu iznīcināt pretinieku no gaisa platformām.

Dalies ar šo ziņu