Latvijas karavīri piedalās starptautiskās mācībās “Bison Counter” Zviedrijā

NBS
Sargs.lv
F9A4432A6D094870B22D4989CF58C1C3.jpg

No 15. līdz 26 .augustam Zviedrijā Skillingaryd militārā poligona apkārtnē un Karlskronas jūras spēku bāzes ūdeņos norisinājās starptautiskās Improvizētu spridzināšanas ierīču pretpasākumu (Counter Improvised Explosive Device, C-IED) mācības “Bison Counter 2016”.

Latvijas karavīri piedalās starptautiskās mācībās “Bison Counter” Zviedrijā

Mācībās piedalījās 341 karavīri no 22 dažādām pasaules valstīm. Latviju mācībās pārstāvēja četri 3. Zemessardzes novada 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri, kas specializējas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas un improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas uzdevumu veikšanā. Šī ir pirmā reize, kad Zemessardzes pārstāvji piedalās starptautiskās C-IED mācībās.

Mācību mērķis bija vingrināt dalībnieku sadarbību starptautiskā vidē un pilnveidot zināšanas un pieredzi par C-IED koncepciju kopumā. Mācību scenārijs ietvēra gan konvencionālas, gan nekonvencionālas karadarbības elementus.

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīriem mācībās bija unikāla iespēja darboties neierastā vidē, piemēram, uz ūdens vai klinšainā apvidū 30 līdz 50 metrus dziļā alā, kurā nokļūšana bija iespējama tikai ar speciāla alpīnisma ekipējuma palīdzību.

“Tādējādi mācības lika izvērtēt līdzi ņemamo ekipējumu un vienlaikus sniedza iespēju redzēt, kādu ekipējumu un procedūras lieto citas pasaules valstis,” secina Latvijas mācību grupas vecākais, kapteinis Guntars Arnītis. “Dalība šādās starptautiskajās mācības vērtējama ļoti pozitīvi zināšanu un iemaņu uzturēšanai un papildināšanai, kā arī pieredzes gūšanai darbojoties starptautiskā vidē un sadarbības trenēšanai,” uzsver kapteinis G. Arnītis.

Starptautiskās mācības “Bison Counter” pirmoreiz norisinājās 2013. gadā Nīderlandē, piedaloties piecām valstīm.

Dalies ar šo ziņu