Zemessardzes komandiera amatā stājas brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš

NBS
Sargs.lv
Ozoliņš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

25. augustā Zemessardzes štābā notika svinīgā Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija. Līdzšinējo Zemessardzes komandieri brigādes ģenerāli Leonīdu Kalniņu amatā nomainīja brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš.

Zemessardzes komandiera amatā stājas brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš

Savukārt brigādes ģenerālis L.Kalniņš dienestu turpinās Apvienotā štāba priekšnieka amatā.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku veidu komandieri, Zemessardzes vienību komandieri un karavīri, kā arī ārvalstu atašeji.

Aizsardzības ministrs R.Bergmanis, uzrunājot klātesošos, uzsvēra Zemessardzes nozīmīgo lomu Latvijas bruņoto spēku attīstībā un pateicās Zemessardzē dienošajiem.  “Zemessardzē liela daļa ir brīvprātīgo, kuri uzņēmušies papildus saistības un ir gatavi ziedot pašu dārgāko – savu dzīvību par Latviju. Tā nav viegla izšķiršanās un mēs esam lepni, ka pēdējos gados tik daudz cilvēku ir iesaistījušies Zemessardzē. Mēs varam lepoties, ka šobrīd Zemessardze pilda Eiropas Savienības Kaujas grupas pienākumus līdzvērtīgi ar profesionālā dienesta karavīriem un mūsu sabiedrotajiem. Tas ir augstākais novērtējums!”, teica ministrs. “Latvijas vēstures ritumā ilgi atmiņā paliks virkne nozīmīgu datumu. Tikko ir nosvinēts ļoti būtisks gadskaitlis – Zemessardzei 25. Ap mums stāv cilvēki, kuri dienestu Zemessardzē ir pildījuši tikpat ilgi. Viņi zina, cik grūts bija sākums un to, kā mēs esam mainījušies. Zemessardzes loma mūsu bruņoto spēku attīstībā ir bijusi ļoti nozīmīga un tāda tā paliks arī turpmāk.”

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants R.Graube uzrunā veltīja pateicības vārdus brigādes ģenerālim L.Kalniņam un Zemessardzes vienību komandieriem uzsverot, ka vienība nevar veidot un nostiprināt kaujas spējas bez labiem komandieriem un labi vadītiem štābiem, jo tikai tā var garantēt uzdevumu izpildi. Ģenerālleitnants R.Graube pateicās brigādes ģenerālim L.Kalniņam par ieguldīto pašaizliedzīgo darbu: “Brigādes ģenerālis L.Kalniņš pārņēma Zemessardzes vadību ļoti sarežģītā periodā. Man kā Nacionālo bruņoto spēku komandierim bija iespēja redzēt un vērtēt, kā mainījās un auga Zemessardze. Es vēlos uzsvērt brigādes ģenerāļa L.Kalniņa personīgo ieguldījumu, pildot uzdevumus, lai sekmētu Zemessardzes attīstību.  Liels paldies brigādes ģenerālim L.Kalniņam par teicami izpildīto uzdevumu!” Nacionālo bruņoto spēku komandieris iepazīstināja klātesošos ar nākamo Zemessardzes komandieri – brigādes ģenerāli A.Ozoliņu un uzsvēra, “es esmu pilnīgi pārliecināts, ka brigādes ģenerālis A.Ozoliņš ir izcils virsnieks un teicami pildīs uzdevumus.” Uzrunas noslēgumā ģenerālleitnants R.Graube klātesošajiem novēlēja: “Mēs redzam, kā mēs – dažādi spēku veidi kļūstam viens no otra atkarīgi. Tikai vienota izpratne par valsts aizsardzību, bez mēģinājumiem kaut kā atdalīties, vienlaikus saglabājot katra spēku veida unikalitāti, ir panākumu pamatā.  Mums jābūt vienotiem kā nekad un brigādes ģenerāļa A.Ozoliņa iecelšana amatā ir mans redzējums, kā šo vienotību sasniegt.”

Nacionālo bruņoto spēku komandieris pateicās sabiedrotajiem, īpaši klātesošajiem ASV Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes pārstāvjiem par sadarbību, kas turpinās jau kopš 1993.gada.

Uzrunas noslēgumā Nacionālo bruņoto spēku komandieris R.Graube pateicās brigādes ģenerālim L.Kalniņam par teicamo dienestu Zemessardzes komandiera amatā. Brigādes ģenerālis L.Kalniņš dienestu Zemessardzē ir uzsācis 1997.gadā. Novērtējot brigādes ģenerāļa L.Kalniņa profesionalitāti, 2011.gadā viņš tika iecelts Zemessardzes komandiera amatā. Uzdotos pienākumus ir veicis ar augstu atbildības izjūtu un lielu pašatdevi, sekmējot pilsoņu iesaisti valsts pašaizsardzībā. Uz šodienu Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu.  Par atzinības cienīgiem sasniegumiem, pildot Zemessardzes komandiera pienākumus un ieguldījumu tās attīstībā brigādes ģenerālim L.Kalniņam ģenerālleitnants R.Graube pasniedza Nacionālo bruņoto spēku komandiera apbalvojumu “Goda raksts”.

Brigādes ģenerālis L.Kalniņš uzrunā vērsās pie klātesošajiem Zemessardzes pārstāvjiem, sakot, “jūs esat tie, kas šodien pārstāv vairāk kā deviņus tūkstošus zemessargu, vairāk kā piecsimt profesionālā dienesta karavīru un lielu daļu civilo darbinieku, kuri visus šos gadus sūri strādājot, attīstījuši vienību kaujas gatavības nodrošināšanai nepieciešamās spējas. Jūs esat bijuši līderi saviem padotajiem. Jūs esat mācījuši padotos un paši esat atraduši laiku paaugstināt savu kvalifikāciju. Jūs esat tie, kas nodrošināja augstus rādītājus un panākumiem bagātas uzvaras mūsu operācijās – gan vingrinājumos Latvijā, gan pildot uzdevumus ārpus Latvijas. Tā ir lieliska sajūta, ar kādu šodien es pametu Zemessardzes komandiera amatu. Novēlu jums kopā ar jauno komandieri brigādes ģenerāli A.Ozoliņu nezaudēt lielisko kvalitāti, kādu esat sasnieguši un strādāt vienotā komandā, veidot, uzturēt un attīstīt visu nepieciešamo, lai Zemessardze spētu pildīt visus tos uzdevumus, kas nepieciešami, lai aizstāvētu mūsu Latviju. Paldies par dienestu!”

Brigādes ģenerālis A.Ozoliņš uzrunā teica: “Man šodien ir liels gods pieņemt Zemessardzes – šīs vēsturiskās vienības komandiera amatu. Es zinu, ka šī komanda ir spēcīga un starp jums ir talantīgi cilvēki. Mums ir dots liels uzdevums un atliek tikai to izpildīt. Es ceru, ka ar jūsu palīdzību mēs spēsim sasniegt galveno mērķi – Zemessardze ar augstu kaujas gatavību.”

Brigādes ģenerālis A.Ozoliņš bruņotajos spēkos dien kopš 1992. gada. Komandējošā sastāva virsnieka dienesta pieredzi ieguvis dienot Mobilo strēlnieku bataljonā gan rotas komandiera, gan bataljona komandiera amatā un vēlāk Mobilo strēlnieku mācību centra komandiera amatā. Starptautisku dienesta pieredzi ieguvis laikā no 2009. gada līdz 2011. gadam, dienot Militārajā pārstāvniecībā Sabiedroto spēku augstākajā virspavēlniecībā Eiropā, Monsā, Beļģijā. Dienesta laikā ir pildījis arī Apvienotā štāba Nodrošinājuma departamenta priekšnieka un Aizsardzības ministrijas izpildsekretāra pienākumus. Kopš 2013.gada brigādes ģenerālis A.Ozoliņš dienējis Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka amatā. Brigādes ģenerālis A.Ozoliņš  ir saņēmis Viestura ordeni, vairākus aizsardzības ministra, Nacionālo bruņoto spēku komandiera un Zemessardzes komandiera apbalvojumus.

Jau ziņots, ka 23. augustā Zemessardze atzīmēja 25. dibināšanas gadadienu. Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991. gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Dalies ar šo ziņu