Turpinās Nacionālo bruņoto spēku vasaras mācību cikls

Militārās mācības
Sargs.lv
karavīrs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku vienībās jūlijā un augustā turpināsies intensīvs vasaras mācību cikls. Mācību laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Turpinās Nacionālo bruņoto spēku vasaras mācību cikls

“Kopš 2014. gada, kad pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas mainījās drošības situācija reģionā, ievērojami audzis militāro mācību skaits un intensitāte, un, tai pateicoties, bruņotajiem spēkiem ir iespēja uzturēt spējas ļoti augstā līmenī,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Militārās mācības sekmē vienību spēju attīstību, veicina Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku savietojamību, kā arī sniedz ieguldījumu atturēšanā.”

No 25. jūlija līdz 17. augustam Ādažu poligonā tiek organizēta 3. Zemessardzes novada pamatapmācības nometne, kurā piedalīsies arī zemessargi no 1. un 2. Zemessardzes novada. Plānots, ka pamatapmācības nometnē piedalīsies aptuveni 80 zemessargu. Gandrīz mēnesi ilgajā nometnē zemessargi apgūs lauka kaujas iemaņas, topogrāfiju un orientēšanos, likumus un reglamentus, ieroču un ierindas mācības, sakaru tehniku, kaujas šaušanu, pirmo medicīnisko palīdzību, kā arī psiholoģiju, teikts Zemessardzes paziņojumā medijiem. Savukārt augusta sākumā norisināsies Zemessardzes 1.novada mācības “Zobens/ Strong Guard”, kurā piedalīsies arī karavīri no Mičiganas Nacionālās Gvardes, bet jūlija beigās sāksies mācības gaisa atbalsta kontrolieriem “Simple Strike”, kas norisināsies Ādažos.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem. Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt. Iespēju robežās operatīvā informācija par tehnikas pārvietošanos ir pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija.

Bruņotie spēki uzsver, ka Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Dalies ar šo ziņu