Bruņoto spēku kuģis sāk dežūru NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā

NATO
LETA
kuģis Imanta
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

21. jūlijā Norvēģijā, Hākonsvernas ostā, Jūras spēku flotiles Mīnu kuģu eskadras mīnu kuģis M-04 "Imanta" pievienojās NATO 1. pastāvīgajai jūras pretmīnu grupai, kas ir daļa no alianses Reaģēšanas spēku jūras komponentes.

Bruņoto spēku kuģis sāk dežūru NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā

Dežūras aktīvā fāze Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā ilgs līdz decembra beigām.

NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas galvenais uzdevums ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņu, piedalās arī militārajās mācībās, kurās iznīcina mīnas. Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā, ostu vizīšu laikā. Šajā grupā iekļauti astoņi kuģi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas un Vācijas.

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Latvijas bruņotie spēki NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā piedalās kopš 2007. gada.

Jau ziņots, ka šogad maijā Latvijas ūdeņos notika ikgadējās starptautiskās Baltijas valstu Jūras spēku mācības "Baltic Fortress". Šogad tajās piedalījās ne tikai Jūras spēku flotiles un Baltijas valstu kuģu eskadras (BALTRON) kuģi un personālsastāvs, bet arī divas NATO kuģu grupas - NATO 1.pastāvīgā Jūras spēku grupa un NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa. Mācības "Baltic Fortress", kurās vienības trenējās veikt uzdevumu izpildi krīzes operāciju gadījumā, deva iespēju arī trenēt Baltijas valstu militāro kuģu apkalpes un apgūt standarta kaujas procedūras jūrā, tādējādi paaugstinot kuģu personāla kaujas gatavību un spējas dežūrai NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā.

Dalies ar šo ziņu