Zeibārts: Man bija iespēja sākt plānot vienību attīstību, ne izdzīvošanu

NBS
Sargs.lv
Zeibārts
Foto: Foto: Raimonds Lauskis

15. jūlijā Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā notika Apvienotā štāba priekšnieka svinīgā amata nodošanas ceremonija, kura sākās ar klusuma brīdi, pieminot Bastīlijas ieņemšanas dienas svinībās Nicā, Francijā bojāgājušos.

Zeibārts: Man bija iespēja sākt plānot vienību attīstību, ne izdzīvošanu

Svinīgo pasākumu apmeklēja Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, regulāro vienību komandieri un Apvienotā štāba personāls.

“Pagājušajā nedēļā risinājušies notikumi, kas ieies mūsu valsts vēsturē. Tāpēc šī maiņas ceremonija ir svarīga ne tikai aizsardzības nozares un valstiskā līmenī, bet tai ir ārkārtīgi liels nozīmīgums arī NATO un Eiropas Savienībā. Tā ir sabiedroto uzticība un milzīga atbildība, kas sagaida ģenerālmajoru J. Zeibārtu militārā pārstāvja NATO un ES amatā Briselē, Beļģijā. Būs jārisina sarežģīti uzdevumi, jāpiedalās NATO lēmumu pieņemšanas procesā. Novēlu, lai stājoties jaunajā amatā pietiek izturības, drosmes un pacietības realizēt mūsu ieceres. Saglabāt augstu morāli, fizisku izturību un vēlmi izdarīt vairāk nekā pienākums prasa,” ģenerālmajoram Jurim Zeibārtam vēlēja aizsardzības ministrs.

Savukārt ģenerālleitnants R. Graube enerģiski uzsvēra, ka ģenerālmajoru J. Zeibārtu NATO un Eiropas Savienības pārstāvniecībā sagaida interesants, dinamisks, tajā pašā laikā ļoti atbildīgs darbs un pateicās par ieguldījumu bruņoto spēku attīstībā: “Man personīgi šis ir ļoti sentimentāls brīdis, jo kopā ar ģenerālmajoru J.Zeibārtu esam plecu pie pleca strādājuši jau kopš 2011. gada 15. oktobra, kad viņš sāka dienēt Apvienotajā štābā. Apvienotā štāba priekšnieka amats ir viens no sarežģītākajiem amatiem bruņotajos spēkos, prasa lielu atbildības sajūtu, tomēr visu šo laiku ar viņu ir bijis viegli sastrādāties un efektīvi sasniegt rezultātu. Augstu novērtēju ģenerālmajora cilvēcīgās īpašības – taisnīgumu un principialitāti. Rotācija ir neatņemama virsnieka dienesta gaitas sastāvdaļa. Tāpēc jāatzīst, ka šī ceremonija ir viena no visnenovēršamākajām virsnieka karjerā. Nākamais dienesta posms būs ļoti atbildīgs un interesants, realizējot pieņemtos lēmumus.” Bruņoto spēku komandieris pateicās par atbalstu ģenerālmajora J. Zeibārta ģimenei un novēlēja veiksmi jaunajā amatā.

Ģenerālmajors J. Zeibārts pateicās klātesošajiem par atbalstu un novērtēja dienesta laiku Apvienotajā štābā kā ļoti piepildītu, uzsverot, ka esot Apvienotā štāba priekšnieka amatā bija svarīgi ieklausīties un mācīties no citiem kolēģiem: “Uzsākot dienestu Apvienotajā štābā, man bija svarīgi atcerēties dienestu vienībās, lai pieņemtie lēmumi būtu savietojami ar vienību interesēm un lēmumu pieņemšanas procesā būtu iespēja arī iesaistīties konstruktīvās diskusijās, ieklausoties vienību pārstāvjos. Esmu gandarīts, ka man bija iespēja sākt plānot vienību attīstību, ne izdzīvošanu. Darba rezultāti būs redzami jau tuvākajos gados.” Tāpat ģenerālmajors J. Zeibārts Apvienotā štāba personālam lakoniski novēlēja turpināt iesākto ar augstu atbildības sajūtu un profesionalitāti: “Turpiniet iesākto! Latiņu nedrīkst nolaist zemāk.”

Plānots, ka ģenerālmajors Juris Zeibārts turpmāk pildīs militārā pārstāvja NATO un ES amata pienākumus Briselē, Beļģijā, nomainot līdzšinējo Latvijas pārstāvi ģenerālmajoru Andi Dilānu, kurš dienestu turpinās Baltijas Aizsardzības koledžas komandanta amatā, Tartu, Igaunijā. Savukārt Apvienotā štāba priekšnieka amatu no 26. augusta pārņems Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš, kuru Ministru kabinets NBS Apvienotā štāba priekšnieka amatā apstiprināja šā gada 28. jūnijā.

Ģenerālmajors J. Zeibārts bruņotajos spēkos dien kopš 1993. gada. Apvienotā štāba priekšnieka amatā - no 2012. gada. Pirms tam ieņēmis Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka amatu. Starptautisku dienesta pieredzi ieguvis 2010. gadā starptautiskajā operācijā Afganistānā – Latvijas kontingenta komandiera amatā. Komandējošā sastāva virsnieka dienesta pieredze iegūta dienot gan Zemessardzes komandiera amatā, gan 1. Zemessardzes novada un 3. Zemessardzes novada komandiera amatā. Dienesta laikā bijis arī Zemessardzes 65. atsevišķā studentu bataljona komandieris, 4. kājnieku brigādes štāba priekšnieks un Zemessardzes 25. bataljona štāba priekšnieks.

Absolvējis vada komandiera kursu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, Ģenerālštāba izglītības kursu Bundesvēra akadēmijā, Vācijā, kā arī Augstākās vadības kursu Baltijas Aizsardzības koledžā, Igaunijā.

Dalies ar šo ziņu