Nacionālo bruņoto spēku komandieris: mācības “Kevadtorm” parāda Baltijas valstu vienotību

Ārvalstīs
Sargs.lv
Kevadtorm
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 2. līdz 20. maijam Igaunijā notiek gadskārtējās starptautiskās militārās mācības “Kevadtorm” (“Pavasara vētra”), kuru mērķis ir pilnveidot iesaistīto vienību spējas plānot un vadīt augstas intensitātes militārās operācijas daudznacionālā vidē.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris: mācības “Kevadtorm” parāda Baltijas valstu vienotību

Mācības “Kevadtorm” Igaunijā notiek jau kopš 2003. gada, bet sākot ar 2007. gadu tajās piedalās arī citu valstu bruņoto spēku karavīri, un Latvija bija pirmā valsts, kas uzsāka dalību šajās mācībās.

Šogad mācībās “Kevadtorm” piedalās vairāk nekā 5000 aktīvā, obligātā un rezerves dienesta karavīru no desmit valstīm – Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Kanādas un Somijas. Šajās mācībās piedalās teju 190 Latvijas karavīru.

Latviju mācībās pārstāv NATO Reaģēšanas spēku (NRF 16) Baltijas bataljona Latvijas kājnieku rota, kas komplektēta no 2.kājnieku bataljona, kā arī Latvijas kontingenta vadība, Nacionālā atbalsta daļa, kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma elementi.

Baltijas bataljons NATO Reaģēšanas spēku sastāvā dežūrē 2016.gada rotācijā. Latviju tajā pārstāv kontingents aptuveni 230 karavīru sastāvā un to veido kājnieku rota un dažādu jomu speciālisti.

12. maijā Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube devās uz Igauniju, lai apmeklētu militārās mācības “Kevadtorm”, kā arī tiktos ar Latvijas kontingenta karavīriem, kas piedaloties mācībās, kopā ar vairāku citu ārvalstu bruņoto spēku karavīriem, veic mācību pretinieka spēku uzdevumus.

Vizītes laikā ģenerālleitnants R.Graube tikās ar Igaunijas Aizsardzības spēku komandieri ģenerālleitnantu Riho Terrasu, kā arī iepazinās ar Igaunijas Aizsardzības spēku “Kuperjanova” kājnieku bataljonu.

 Nacionālo bruņoto spēku komandieris atzina, ka pats galvenais ir būt kopā ar lietuviešiem un igauņiem, tādējādi stiprinot profesionālās spējas un vairojot draudzību Baltijas valstu karavīru starpā.

 “Mācības “Kevadtorm” ir apliecinājums Baltijas valstu vienotībai un kopā būšanai, jo šajās mācībās Baltijas bataljona sastāvā plecu pie pleca piedalās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīri, kas šobrīd veic dežūru NATO Reaģēšanas spēku sastāvā,” uzsver ģenerālleitnants R.Graube.

“Tikai kopā mēs esam spēks un kopīga dalība militārajās mācībās ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kā sekmēt šo vienotību,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku komandieris. “Mūsu kopīgā Baltijas valstu vēsture ir apliecinājusi, ka 1940. gadā izšķiroša nozīme būtu bijusi kopīgai trīs valstu vienotībai, un cieša sadarbība būtu nozīmīgs aspekts, lai nosargātu mūsu neatkarību okupācijas laikā.”

 Latvijas kontingenta sastāvā mācībās “Kevadtorm” piedalās arī jaunkareivji, kas dienestā ir tikai aptuveni sešus mēnešus, tostarp kareive Zane Pore, kas kopā ar citiem Latvijas karavīriem šobrīd atrodas dežūrā NATO Reaģēšanas spēku Baltijas bataljona Latvijas kājnieku rotas sastāvā.

Kareive Z. Pore atzīst, ka no sākuma bijis ļoti bail, ka šeit būs ļoti grūti un trūks pieredzes, vienlaicīgi atzīstot, ka jaunkareivjiem ļoti palīdz pieredzējušie karavīri, tāpēc ir daudz vieglāk.

Dalies ar šo ziņu