Jūras spēku flotiles komandieris: mācības “Baltic Fortress” demonstrē sabiedroto klātbūtni Baltijā

Militārās mācības
Sargs.lv
Baltic Fortress
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 6. līdz 13. maijam Latvijas ūdeņos notiek ikgadējās Baltijas valstu un NATO Jūras Jūras spēku mācības “Baltic Fortress”, un šogad tajās piedalās ne tikai Jūras spēku flotiles un Baltijas valstu kuģu eskadras (BALTRON) kuģi un personālsastāvs, Latvijas Gaisa spēku Aviācijas bāzes helikopteri, bet arī divas NATO kuģu grupas - NATO 1. pastāvīgā Jūras spēku grupa (SNMG1) un NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa (SNMCMG1).

Jūras spēku flotiles komandieris: mācības “Baltic Fortress” demonstrē sabiedroto klātbūtni Baltijas jūrā

Mācības šogad organizē Latvija un tajās piedalās 13 BALTRON, SNMG1 un SNMCMG1 kuģi un personālsastāvs no desmit valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Beļģijas, Spānijas, Dānijas un Lielbritānijas. Latviju tajās pārstāvēs kuģis A-90 "Varonis", mīnu kuģi M-06 "Tālivaldis" un M-04 “Imanta”, kā arī patruļkuģi P-09 “Rēzekne” un P-07 “Viesīte”.

“Esmu gandarīts, ka mācības, kas aizsākās 2008. gadā, šo gadu laikā ir pierādījušas Baltijas valstu ciešo sadarbību un savietojamību, kā arī izaugušas par starptautiskām mācībām, kurās uzlabojam sadarbību ar mūsu sabiedrotajiem,” uzsver Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis. “Tikai sadarbojoties mācībās mēs varam uzlabot savas zināšanas un prasmes pielietot standarta procedūras, samazinot reaģēšanas laiku krīžu gadījumā.”

 Mācību “Baltic Fortress”mērķis ir sniegt iespēju Baltijas Jūras spēku vidējā līmeņa štābu kursa  studentiem patstāvīgi plānot un vadīt operācijas jūrā, kā arī kuģu personālam veikt uzdevumu izpildi krīzes operāciju gadījumā.

“Mācības “Baltic Fortress” ir arī iespēja demonstrēt mūsu vienotību ar NATO un sabiedroto klātbūtni Baltijas jūrā,” atzīst Jūras spēku komandieris. “Tās dod iespēju paaugstināt kuģu personāla kaujas gatavību un sagatavoties dežūrai NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupā.”

“Vienlaikus šīs mācības ir laba izdevība iedzīvotājiem iepazīties ar Jūras spēku flotili un mūsu sabiedrotajiem, apmeklējot atvērtos kuģus un uzzinot vairāk par jūrnieku dienesta pienākumiem un dienesta vietu,” skaidro flotiles admirālis I.Vizulis.

Mācības „Baltic Fortress”, kurās vienības trenējas veikt uzdevumu izpildi krīzes operāciju gadījumā, dos iespēju arī trenēt Baltijas valstu militāro kuģu apkalpes un apgūt standarta kaujas procedūras jūrā, tādējādi paaugstinot kuģu personāla kaujas gatavību un spējas dežūrai NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā.


“Baltic Fortress” notiek kopš 2008. gada, un ir Baltijas valstu Jūras spēku kopējās mācības BALTRON sastāvā. To organizēšanu katru gadu pēc rotācijas principa nodrošina viena no trim Baltijas valstīm. Nākamgad tās organizēs Igaunijas Jūras spēki.

Jau ziņots, ka no 4.līdz 8. maijam Rīgā un Mērsragā klātienē varēs apskatīt NATO 1.pastāvīgā Jūras spēku grupas un NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupas kuģus, kas ieradušies Latvijā mācību "Baltic Fortress" ietvaros.

Kuģi būs apskatāmi Rīgas Pasažieru termināļa piestātnē 4. un 7.maijā no plkst. 10:00 līdz12:00 un no plkst. 15:00 līdz 17:00, 5., 6. un 8.maijā - no plkst. 15:00 līdz 17:00, savukārt Mērsraga ostā no 7. līdz 8.maijam no plkst.13:00 līdz plkst.18:00.

Vienlaikus Mērsragā tiks organizēta plaša kultūras programma - Starptautiskās jūrnieku sporta sacensības, Nacionālo bruņoto spēku orķestra „Big Band” koncerts, vakara noslēgumā notiks balle ar grupu „Apvedceļš”.

Dalies ar šo ziņu