Rīgā ierodas ASV kuģis "USS Donald Cook"

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
USS Donald Cook
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

19. un 20. aprīlī Rīgas ostā bija piestājis ASV Ārleja Bērka klases vadāmo raķešu kuģis - iznīcinātājs "USS Donald Cook”.

Rīgā ierodas ASV kuģis "USS Donald Cook"

20. aprīlī kuģa jūrnieki sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi piedalījās labdarības projektā Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takā, kur notika infrastruktūras uzlabošana, briežu un lāču veco voljeru demontāža un teritorijas labiekārtošana.

"USS Donald Cook” ir daudzfunkcionāls vadāmo raķešu kuģis – iznīcinātājs, kas radīts ienaidnieka lidmašīnu, raķešu, zemūdeņu un kuģu iznīcināšanai un uzbrukumu īstenošanai, izmantojot tālas darbības raķetes, kas vērstas pret kuģiem, raķetes, kas paredzētas sauszemes uzbrukumam, un uguni no jūras. Šo uzdevumu izpildei kuģis ir aprīkots ar vismodernākajām jūras ieroču sistēmām, tostarp vismūsdienīgāko zemūdens novērošanas sistēmu.

Kuģim dots nosaukums, godinot pulkvedi Donaldu Kuku par viņa izrādīto drosmi, no 1964. līdz 1967.gadam atrodoties gūstā Vjetnamā. 

Kuģa "USS Donald Cook” vizīte kalpoja par apliecinājumu ASV - Latvijas sadarbībai, nodrošinot stabilitāti, drošību un labklājību ne tikai Baltijas jūras reģionā, bet visā Eiropā. Kuģa klātbūtne Baltijas jūrā demonstrēja ASV apņēmību nodrošināt NATO kolektīvo drošību operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros.

Dalies ar šo ziņu