Mācībās “Summer Shield XIII” trenēsies izmantot plaša spektra kaujas atbalsta spējas

Militārās mācības
Sargs.lv
Summer Shield
Foto: Foto: Raimonds Lauskis

No 17. līdz 29. aprīlim Ādažu poligonā un pieguļošajās teorijās norisinās starptautiskās mācības “Summer Shield XIII”, kura mērķis ir trenēt kaujas atbalsta spēju un kaujas nodrošinājuma integrēšanu bataljona un brigādes līmeņa aizsardzības operācijās.

Mācībās “Summer Shield XIII” trenēsies izmantot plaša spektra kaujas atbalsta spējas

Gadskārtējās mācībās piedalīsies vairāk nekā 1300 karavīru no Latvijas, Lietuvas, ASV, Kanādas, Somijas  un Vācijas, nodrošinot karavīriem iespēju trenēties starptautiskā vidē.

17. aprīlī Ādažu bāzē notika mācību atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās mācībās pārstāvētās valstis, tika svinīgi pacelti valstu karogi un uzrunu teica Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts.

“Baltijas valstīs katru gadu notiek daudz starptautisku militāro mācību, bet tikai nedaudzās mācībās galvenais uzsvars ir trenēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma spējas. Esmu lepns, ka Latvijā jau trīspadsmito reizi notiek mācības “Summer Shield”, kurās galvenais uzsvars likts tieši uz šīm spējām,” mācību atklāšanā sacīja pulkvedis Mārtiņš Liberts. “Esmu gandarīts, ka dažādas nācijas ierodas trenēties kopā ar latviešiem, uzlabojot savas kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma spējas. Novēlu visām valstīm produktīvas divas nedēļas, sasniegt savus mērķus un uzlabot sadarbību!”

Mācības “Summer Shield” jau tagad pārsniedz vienkārši brigādes līmeni iesaistīto spēku un spēju dažādības jomā. Esmu ļoti gandarīts par Sauszemes spēku kājnieku brigādes spējām un prasmēm noorganizēt šāda līmeņa mācības,” uzsvēra pulkvedis Liberts. Tāpat viņš norādīja, ka šogad mācībās liels uzsvars būs likt arī uz Medicīnas rotas  un remonta vienību apmācību. 

“Summer Shield XIII” karavīri trenēs plaša spektra kaujas atbalsta spējas - artilērijas, mīnmetēju, izlūkošanas, aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, kaujas inženieru un konstrukcijas inženieru un prettanku spējas. Mācībās prasmes uzlabos arī apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji un gaisa atbalsta kontrolieri, kā arī Kaujas atbalsta bataljona apakšvienības.

Latvijas bruņotos spēkus tajā pārstāv Sauszemes spēku kājnieku brigādes vienības, Gaisa spēku aviācijas bāzes vienības, kā arī vairākas specializētās Zemessardzes vienības – 54. inženiertehniskais bataljons, 17. pretgaisa aizsardzības bataljons, 31. aizsardzībai no masu iznīcināšanas ieročiem bataljons, 34. artilērijas bataljons un 1. Zemessardzes 44. un 46. kājnieku bataljons. Vingrinājuma norisi atbalsta Nodrošinājuma pavēlniecības vienības un Militārā policija.

„Summer Shield” Latvijā notiek kopš 2004.gada, sākotnēji tas bija bataljona līmeņa vingrinājums un tā galvenais uzdevums bija sagatavot vienības dalībai koalīcijas spēku operācijā Irākā.

Kopš 2014. gada “Summer Shield” ir iekļauts NATO vingrinājumu un mācību sarakstā, kā arī atvērts dalībai arī ikvienai no alianses dalībvalstīm. Pērn “Summer Shield” piedalījās vairāk nekā 1100 karavīru.

Dalies ar šo ziņu