Karavīri un zemessargi ar pretgaisa raķešu sistēmām mācās iznīcināt arī zemes mērķus

Militārās mācības
Sargs.lv
Ground Target
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 13. līdz 16. janvārim Ādažu poligonā norisinājās kaujas šaušanas mācības “Ground Target 16”, kuru laikā karavīri un zemessargi uzlaboja prasmes šaut ar pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmām RBS-70 pa zemes mērķiem.

Karavīri un zemessargi ar pretgaisa raķešu sistēmām mācās iznīcināt arī zemes mērķus.

“Mācību mērķis ir uzlabot pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas RBS-70 apkalpju profesionālās prasmes, pildot dienesta pienākumus ziemas apstākļos,” stāsta Pretgaisa aizsardzības diviziona komandieris pulkvežleitnants Juris Skudra,. “ 13. janvārī tika trenētas prasmes šaut arī nakts laikā. Mērķi tika iznīcināti, pierādot ieroča efektivitāti ne tikai pret gaisa, bet arī zemes mērķiem.”

Pulkvežleitnants Skudra uzsver, ka tas bija pārbaudījums arī personālam, jo līdz šim karavīri bija trenējušies šaut ar RBS-70 pārsvarā pa kustīgiem gaisa mērķiem, kuru iznīcināšanai nepieciešamas nedaudz atšķirīgas iemaņas.

16. janvārī mācības apmeklēja arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Mācības organizēja Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības divizions sadarbībā ar Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljonu, kura personālsastāvs speciālā kursā apgūst iemaņas darbībai ar RBS-70.

Tās sniedz ieguldījumu profesionālu RBS-70 apkalpju sagatavošanā un spēju uzlabošanā gan regulārajos spēkos, gan arī Zemessardzē.

Pērn oktobrī ar Zviedrijas uzņēmuma "SAAB Dynamics AB"  tika parakstīts līgums par raķešu iegādi tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmai "RBS-70".

Raķešu iegādes Latvijai paredzētas 2015. un 2016.gadā ar atvērtu iespēju tās turpināt arī 2017. gadā. 2015.-2016.gada pamatpiegādes līguma kopējā summa ir 3,67 miljoni eiro. Savukārt papildu 3,12 miljoni eiro paredzēti iespējai turpināt iegādes arī 2017. gadā.

Raķetes "Mk2" paredzētas bruņoto spēku rīcībā esošās tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "RBS-70" ieročiem, kas 2005. gadā arī tika iegādāti no firmas "SAAB Dynamics AB". Tās paredzētas arī zemes mērķu iznīcināšanai.

 

Dalies ar šo ziņu