NAA apmāca arī Zemessardzes jaunos komandierus

NBS
Taivo Trams
7FF8D311CA744C9BAAE3B65E82A84D1D.jpg

Labs komandieris ir vienības smadzenes, sirds un prāts. Komandiera sagatavotība, līdera īpašības un reputācija vistiešākajā veidā ietekmē visas vienības panākumus, tātad — jo vairāk labu komandieru, jo spēcīgāki bruņotie spēki kopumā.

NAA apmāca arī Zemessardzes jaunos komandierus

Jaunie komandieri top Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA), bet šoruden pirmo reizi viņiem apmācību procesā piepulcējās arī ārrindas zemessargi, kas papildinās un stiprinās Zemessardzes komandieru rindas.

Zemessargi pieslēdzas kadetu apmācībai

Tradicionāli ik gadu no augusta līdz decembrim NAA notiek Sauszemes spēku taktikas kurss, kurā zināšanas apgūst akadēmijas Sauszemes spēku militārās vadības 5. kursa kadeti un Komandējošā sastāva pamatkursa (KSV) kadeti. Šogad pirmo reizi šim kursam uz trim nedēļām, tieši uz praktiskajām sadaļām, pievienojās Zemessardzes vada komandieru pienākumu izpildītāju kursa kursanti — zemessargi. «Tie ir zemessargi, kuros viņu komandieri ir saskatījuši potenciālu, kas ļautu kļūt par vadītājiem savās dienesta vietās, piemēram, vada komandieru pienākumu izpildītājiem Zemessardzes bataljonos,» paskaidroja NAA Sauszemes spēku nodaļas Sauszemes spēku studiju kursa priekšnieks majors Ilmārs Šķesters.

Kopējais zemessargu apmācības praktiskā kursa garums ir trīs nedēļas, kas sadalītas pa trim posmiem — lai šiem zemessargiem, kuru pamatdarbs nav tieši saistīts ar bruņotajiem spēkiem, nebūtu jāpavada tik ilgs laiks mācībās. Kadetu apmācību procesā NAA apmācāmajiem zemessargiem ir iespēja veiksmīgi periodiski iekļauties šī kursa norisē. Laikā, kad NAA vēl turpinās pirmais zemessargu apmācības kurss, Dobelē teorētisko kursa zināšanu bāzi sāk apgūt jau otrā zemessargu kursa dalībnieki.

 Māca jaunos līderus

Pirms ierašanās NAA šie zemessargi trīs nedēļu laikā apguva kursa pirmo daļu Zemessardzes 51. kājnieku bataljonā Dobelē. Pēc tam, lai sagatavotos praktiskajām apmācībām NAA, viņi apguva teorētisko vielu elektroniskajā vidē, izmantojot īpaši tam radītu e-apmācības sistēmu ILIAS, ko lieto NAA. «Elektroniskajā vidē viņi varēja iepazīties ar visu vajadzīgo teorētisko materiālu, uzdot interesējošus jautājumus, kārtot testus. Pēc tam mēs viņiem izsūtījām rotas komandiera pavēli, savukārt viņi pirms praktisko mācību uzsākšanas sagatavoja savas vada komandieru pavēles, ar kurām ieradās pie mums, lai šeit tās prezentētu. Tad, praktisko mācību laikā, mēs vienu vai vairākas no tām arī realizējam praksē.»

Savukārt praktisko nodarbību pirmajā nedēļā zemessargi kopā ar NAA kadetiem piedalījās mācībās «Silver Arrow 2015». «Tur galvenokārt tika trenētas aizsardzības uzdevumu veikšanas iemaņas, nedaudz pastrādājām arī ar uzbrukuma vingrinājumiem. Otrajā nedēļā akadēmijā zemessargi un kadeti vingrinās pildīt pretinieka aizkavēšanas uzdevumus vada sastāvā, nedaudz atkārtojot arī aizsardzības elementus. Šī nedēļa ir ļoti, ļoti praktiska — abos vingrinājumos tiek integrēta arī taktiskā kaujas šaušana vada sastāvā, kas rada īstai kaujas operācijai pietuvinātus apstākļus,» uzsvēra I. Šķesters.

Mācībās «Silver Arrow 2015» piedalījās NAA kadetu rota. Zemessardzes vada komandieru pienākumu izpildītāju kursa kursanti bija integrēti akadēmijas rotā — pildīja vada komandieru, nodaļu komandieru, vada seržantu, grupas komandieru pienākumus, periodiski rotējot no vienas pozīcijas uz nākamo. «Kopumā ņemot, šī kursa ietvarā zemessargiem prioritāri māca un trenē vadītāja, līdera iemaņas. Tas būtībā ir galvenais uzdevums. Papildus viņi praktiskā līmenī apgūst kādu no taktiskajām operācijām — kā jau minēju, pašlaik ir apgūtas aizsardzības un aizkavēšanas operācijas, bet oktobra nogalē zemessargi ieradīsies uz kursa pēdējo posmu un mācīsies pamatprasmes kaujai apdzīvotā vietā,» pastāstīja kursa priekšnieks.

 Labi motivēti un mācīties griboši

Pavisam kursā kopā ar NAA kadetiem darbojas 14 zemessargi no visas Latvijas. «Mans iespaids par viņiem ir ļoti pozitīvs. Var redzēt, ka cilvēkiem ir augsta motivācija, uzkrāta laba dzīves pieredze, liela daļa no zemessargiem ir cilvēki ar profesionālā militārā dienesta pieredzi — uzdienējuši līdz seržanta — virsseržanta dienesta pakāpei, beidzot attiecīgos karjeras kursus Instruktoru skolā. Ir arī tādi, kuriem nav šīs pieredzes — pavisam jauni cilvēki, ap 20 gadu veci, taču arī ar ļoti labu motivāciju un vēlmi mācīties,» atzina I. Šķesters. Līdz šim nekādu problēmu jauktajā kursā nav bijis. «Man šķiet, ka viņiem vēlme mācīties un īsā laikā apgūt jauno vielu ir ļoti liela. Viņi uz kursu brauc kā uz savu hobiju, sava veida atslodzi no ikdienas — tad nu viņi arī cenšas šajā īsajā laikā sasmelties maksimāli daudz informācijas, zināšanu un pieredzes.»

Jāņem vērā, ka šis ir pats pirmais, eksperimentālais kurss. Kad zemessargi jau bija apguvuši divas trešdaļas kursa apjoma, krasas atšķirības starp NAA kadetiem un zemessargiem, kas periodiski iekļaujas taktiskās apmācības kursā, neesot. «Protams, ir savi knifiņi, ko labāk pārzina kadeti, un ir lietas, kas ir paveicamas, vienkārši izmantojot savu dzīves pieredzi. Taču, ja tu esi darbojies militārā vidē, tad pieredze dzīves un dienesta laikā uzkrājas. Kā jau minēju, mūsu kursa zemessargu liela daļa ir cilvēki ar militārā dienesta pieredzi — viņus noteikti nevar dēvēt par iesācējiem, nevar salīdzināt ar cilvēkiem, kuri pirmo reizi ierauga armiju. Un mēs jūtam arī to, ka kursa laikā līmenis pakāpeniski izlīdzinās, īpaši tad, ja apmācību process notiek kopā, samiksētās grupās — visi sāk lietot vienotu terminoloģiju, rodas arī vienota izpratne par konkrētu uzdevumu izpildi. Ļoti pozitīvi ir tas, ka kadeti un zemessargi apmācību laikā cits ar citu dalās ar savu pieredzi un zināšanām.»

 Labs sākums Zemessardzes komandsastāva stiprināšanai

Kas šie zemessargi būs pēc apmācības kursa pabeigšanas — šo jautājumu izlems Zemessardzes vadība. Atbilstoši viņu sagatavotības līmenim un kvalitātei, visticamāk, viņi kā ārrindas zemessargi varētu sekmīgi pildīt vada komandieru uzdevumus Zemessardzes bataljonos. «Kopumā viņu kvalifikācija un sagatavotība atbilst gaidītajam līmenim un ir pietiekama, lai kvalitatīvi paveiktu uzdotos taktiskos uzdevumus,» secināja I. Šķesters. Lai pilnvērtīgi aizvietotu virsnieku, ar tik salīdzinoši īsu sagatavošanas programmu gan nepietiek — virsnieka apmācība nesastāv tikai no taktiskajiem vingrinājumiem, tajā ietilpst vēl ļoti daudz citu komponentu — vadītāja un līdera dotību izkopšana, psiholoģija, administrēšana, dažādi likumdošanas jautājumi, plānošanas procedūras utt. Virsnieku sagatavošanas programma NAA ilgst piecus gadus; taktiskā sadaļa no šī kursa aizņem tikai desmito daļu jeb piecus mēnešus. Tomēr aizsāktais projekts rada labus priekšnoteikumus būtiskai Zemessardzes komandējošā sastāva papildināšanai un stiprināšanai.

Dalies ar šo ziņu