Latvijā nogādā 17 ASV tankus un bruņutransportierus

Tehnika un ekipējums
LETA
Atlantic Resolve
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ādažu bāzē ar vilcējiem šodien tiek transportēti operācijā "Atlantic Resolve" iesaistītā ASV smagā bruņutehnika un kopumā šajās dienās Ādažos tiks nogādāti astoņi tanki "Ambrams"un deviņi bruņutransportieri "Bradley", aģentūrai LETA pastāstīja Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Daina Ozoliņa.

Latvijā nogādā 17 ASV tankus un bruņutransportierus

Līdz ar to kopumā Latvijā tiek nogādāti 17 tanki un bruņutransportieri, kā arī papildu atbalsta tehnika. Latvijā ASV karavīri un bruņutehnika uzturēsies apmēram trīs mēnešus līdz nākamajai ASV vienības rotācijai.

Vakar Baltijas valstīs ieradās ASV 3. kājnieku divīzijas 1. brigādes kaujas vienības karavīri no Džordžijas štata, lai nomainītu ASV 173. kājnieku brigādes karavīrus, kas pildīja dienesta pienākumus operācijā "Atlantic Resolve" kopš jūnija.

"Mūsu karavīru un smagās bruņutehnikas ierašanās Baltijā un Polijā demonstrē ASV nepārtraukto ieguldījumu kolektīvajā drošībā un atbalstu sabiedrotajiem. Karavīri no "Speed and Power" bataljona atzinīgi novērtē iespēju trenēties kopā ar sabiedrotajiem Baltijas valstīs", uzsver pulkvežleitnants Džonijs Evanss no 3.kājnieku divīzijas 1.brigādes kaujas vienības 3.bataljona.

"Abrams" tanki un "Bradley" kājnieku kaujas mašīnas ir daļa no "European Activity Set" ekipējuma, kas atrodas Vācijā un ko izmanto ASV armijas vienības, dodoties uz militārajām mācībām vai rotācijā.

Jau ziņots, ka ASV tanki Latvijā jau bijuši vairākkārt.

Saskaņā ar ASV amatpersonu paziņoto ASV savus karavīrus Latvijā rotācijas kārtībā nodrošinās tik ilgi, cik nepieciešams.

Oktobra sākumā Latvijā ieradās arī Vācijas bruņoto spēku 37. mehanizētās kājnieku brigādes vienība no Saksijas, kas šeit uzturēsies līdz novembra vidum, lai piedalītos militārās mācībās un treniņos kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu karavīriem.

Maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradās vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 "Black Hawk". Viņi Latvijā piedalās kopīgos treniņos ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un sniedz atbalstu vairākās starptautiskajās militārajās mācībās. Kaujas helikopteru bataljons atradīsies Lielvārdē līdz novembra beigām.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters jūnija beigās Tallinā apliecināja, ka ASV arī uz laiku izvietos vienas bruņotās brigādes kaujas vienības transportlīdzekļus un palīgaprīkojumu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Šajā Eiropas pārvietošanas aktivitātē ir tanki, kājnieku kaujas mašīnas, artilērija. Igaunija, kā arī Lietuva, Latvija, Bulgārija, Rumānija un Polija ir piekritušas uzņemt bataljonam nepieciešamā ekipējuma apjomu, kas tiks pārvietots pa reģionu mācībām un vingrinājumiem.

Pirmā ASV smagā militārā tehnika Latvijā varētu tikt izvietota nākamā gada beigās, septembra beigās Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Dalies ar šo ziņu