Prognozē, ka Cekules attīrīšanai no sprādzienbīstamiem priekšmetiem vajadzēs 100 gadus

Militārās mācības
Sargs.lv
Cekule
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 10. līdz 29. oktobrim notiek ikgadējās militārās mācības "Detonators 2015", kuru laikā tiek veikta bijušo munīcijas noliktavu teritorijas Cekulē attīrīšana no sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Prognozē, ka Cekules attīrīšanai no sprādzienbīstamiem priekšmetiem vajadzēs 100 gadus

Šo pirmdien sākās mācību aktīvais posms, kurš ilgs līdz 23.oktobrim. Divu dienu laikā teritorijā atrasti 525 sprādzienbīstami priekšmeti.

Lejnieks pastāstīja, ka šogad atrasts vairāk munīcijas, salīdzinot ar iepriekšējos gados notikušajām mācībām "Detonators". Viņš minēja, ka ikdienā NMN rota uz Cekuli nebrauc trenēties. Tomēr gada laikā tā no Cekules iedzīvotājiem saņem aptuveni desmit izsaukumus par atrastiem sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Šogad mācību rezultāti ir labāki, jo tiek izmantota ārvalstu kolēģu speciālā traktortehnika, līdz ar to var drošāk un ātrāk no zemes izcelt vēstures mantojumu, skaidroja Lejnieks. Viņa komandētajai rotai šādas traktortehnikas nav.

"Ārvalstu kolēģiem ļoti interesē šī teritorija, jo tā viņiem ir ļoti laba iespēja apmācīt jaunos karavīrus", piebilda Lejnieks.

Viņš atturējās precīzi prognozēt, cik daudz gadu vajadzēs, lai Cekuli attīrītu no sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tomēr uzsvēra, ka ar esošajiem resursiem tas nenotiks ātri. "Tas nav prognozējams, jo viss ir atkarīgs no iesaistītajiem resursiem un pieejamā finansējuma. Tādā tempā, kā šobrīd strādājam, tad simts gadi un varbūt vairāk", teica NMN rotas komandieris.

Viņš skaidroja, ka šādas teritorijas attīrīšanai vajadzīga atbilstoša tehnika un speciāli sagatavoti cilvēki, taču arī pie šādiem apstākļiem ir jāņem vērā, ka ātrums nebūtu liels, jo munīcijas atrašana un neitralizēšana ir skrupulozs un bīstams darbs. Tāpat pirms teritorijas attīrīšanas jānocērt mežs, jo citādāk munīciju ir daudz grūtāk izcelt no zemes.

Rota gadā kopumā saņem aptuveni 1300 izsaukumus par dažādās Latvijas vietās atrastajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem. "Tie ir aptuveni četri izsaukumi dienā un ir bijušas dienas, kad ir 17 izsaukumi, līdz ar to mums nav kapacitātes, lai darbotos tikai Cekulē," uzsvēra Lejnieks.

Jau ziņots, ka Latvijas vadītās militārās mācības "Detonators 2015" šogad ir iekļautas NATO vingrinājumu un mācību sarakstā, līdz ar to tajās piedalās vairāk nekā 130 karavīru no septiņu valstu - Latvijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Luksemburgas, Vācijas un Zviedrijas - bruņotajiem spēkiem. Savukārt Francijas bruņoto spēku pārstāvji piedalās kā novērotāji.

Līdz 18. oktobrim norisinājās mācību sagatavošanās posms, kura laikā notika dalībnieku ierašanās un sagatavošanās, tostarp lekcijas par biežāk sastopamo munīciju bijušo munīcijas noliktavu teritorijā Cekulē.

Bijušo munīcijas noliktavu teritorija Cekulē ir viena no lielākajām ar nesprāgušo munīciju piesārņotajām teritorijām Latvijā, kas militārām vajadzībām tika izmantota no 1920.gada līdz 1995.gadam. Noliktavas tika uzbūvētas Latvijas armijas vajadzībām, vēlāk tās izmantoja gan PSRS, gan Vācijas bruņotie spēki. Otrā pasaules kara laikā Sarkanās armijas partizāni noliktavas uzspridzināja, kā rezultātā to apkārtnē nonāca liels daudzums nesprāgušās munīcijas. Vācu armijas karavīri pēc sprādziena neveica teritorijas attīrīšanu, bet uzbēra vienu līdz divus metrus biezu smilšu slāni. Kopš Otrā pasaules kara beigām noliktavas izmantoja PSRS armija.

Teritorijas virsmas attīrīšana tika sākta 1994.gadā. Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti katru gadu tur atrod un iznīcina vairākus simtus sprādzienbīstamu priekšmetu.

Mācībās atrastā munīcija tiek iznīcināta galvenokārt Ādažu poligonā, līdz ar to sprādzienu skaņas Cekulē būs dzirdamas tikai 23. oktobrī.

Dalies ar šo ziņu