Bruņotie spēki sāk rezerves karavīru prasmju un iemaņu atjaunošanu

NBS
Sargs.lv
rezerves karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

19. oktobrī sāksies rezerves karavīru mācības, kas būs pirmās šāda veida mācības, tādējādi aizsākot plānveida Nacionālo bruņoto spēku rezervē esošo karavīru militāro prasmju un iemaņu atjaunošanu, lai līdz 2018. gadam sagatavotu aptuveni 3000 rezerves karavīru.

Bruņotie spēki sāk rezerves karavīru prasmju un iemaņu atjaunošanu

Šo mācību mērķis ir atjaunot rezerves karavīru individuālās, speciālistu un kolektīvās darbības prasmes un iemaņas, lai viņi spētu pilnvērtīgi iekļauties vienības vai apakšvienības uzdevumu izpildē.

Rezerves karavīru mācības noritēs vairākas posmos un noslēgsies 1. novembrī.

Pirmajā posmā notiks rezerves karavīru uzņemšana, kas ietver viņu reģistrēšanu dalībai mācībās, medicīnisko pārbaužu veikšanu, ekipēšanu un izmitināšanu. Rezerves karavīru uzņemšanas punkts tiks izvērsts Ādažu bāzē.

Rezerves karavīriem uzņemšanas punktā jāierodas no plkst. 9 līdz plkst.11. Uz mācībām jāierodas, ņemot līdzi iesaukšanas pavēsti, pasi, transportlīdzekļa vadītāja apliecību (ja ir), potēšanas pasi (ja ir), kā arī veselības traucējumus apliecinošus medicīniskos dokumentus (piemēram, izrakstus, izmeklējumus), informāciju par kontu (konta numurs, banka), uz kuru pārskaitāma kompensācija rezerves karavīram par militāro mācību laiku.

Otrais mācību posms būs individuālā apmācība, kurā visi mācību dalībnieki apgūs intensīvu karavīra iemaņu atjaunošanas kursu.

Šīs posms notiks Ādažu bāzē un poligonā no 20. līdz 23. oktobrim, kurā laikā rezerves karavīri veiks kaujas šaušanu ar individuālo strēlnieku ieroci “G36” un atjaunos individuālās lauka kaujas iemaņas kā dienā, tā arī naktī.

Rezerves karavīriem būs jāatjauno iemaņas arī medicīniskās palīdzības sniegšanā un radiosakaru procedūrās.

Savukārt trešajā posmā notiks speciālistu un kolektīvā apmācība jau konkrētā regulāro spēku vienībā.

Tā notiks no 24. līdz 31. oktobrim un atbilstoši šīs vienības vai apakšvienības kaujas pamatuzdevumu sarakstam un amatu aprakstam.

Šajā posmā rezerves karavīri dosies uz savām regulāro spēku vienībām: Sauszemes spēku kājnieku brigādi, Jūras spēku flotili, Gaisa spēku aviācijas bāzi un Štāba bataljonu.

Sauszemes spēku kājnieku brigādē rezerves karavīri atjaunos prasmes un iemaņas granātnieka, ložmetējnieka, snaipera, sakarnieka un autovadītāja specialitātē. Vienlaikus notiks komandējošā sastāva apmācība. Nodarbības notiks kā dienā, tā arī naktī.

Savukārt kolektīvajā apmācībā komandējošais sastāvam notiks taktikas apmācība apvidus modelī. Nodaļas līmeņa apmācība notiks 24/7 režīmā patruļbāzē, veicot kaujas un izlūkpatruļas.

Jūras spēku flotilē rezerves karavīri atjaunos iemaņas cīņā par kuģa dzīvotspēju, tostarp ar kuģi izejot jūrā. Tāpat notiks stūresvīru signālistu apmācība, mīnu meklēšanas procedūru apgūšana un kuģniecības elementu treniņi.

Gaisa spēku aviācijas bāzē rezerves karavīri atjaunos iemaņas gaisa mērķu novērotāja specialitātē. Tāpat notiks apmācība ar tuvās darbības pretgaisa aizsardzības rakešu sistēmu „RBS-70”.

Savukārt Štāba bataljonā rezerves karavīri atjaunos prasmes un iemaņas radiosakaru procedūrās, radiostaciju “Radmor” un”Harris” lietošanā, kā arī mobilā sakaru centra sagatavošanā darbam un, protams, veiks arī praktisku darbību tajā.

1. novembrī rezerves karavīru mācības noslēgs posms, kurā tiks veikta sākotnējā vērtējuma aptauja un ekipējuma nodošana.

Nacionālo bruņotos spēkus veido regulārie spēki, Zemessardze un bruņoto spēku rezerve, kuru savukārt veido rezerves karavīri un rezervisti.

Rezerves karavīri ir karavīri, kas atvaļināti no profesionālā dienesta Latvijas bruņotajos spēkos un nav noņemti no militārā dienesta uzskaites, kā arī zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, ja viņi nav sasnieguši maksimālo vecumu dienestam bruņoto spēku rezervē.

Militārā dienesta likums nosaka, ka rezerves karavīrus var iesaukt uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām bruņoto spēku vienībās. Rezerves karavīri netiek apmācīti no jauna - viņiem tiek tikai atjaunotas jau dienesta laikā iegūtās prasmes un iemaņas.

Rezerves karavīru uz kārtējām vai pārbaudes mācībām neiesauc veselības stāvokļa dēļ vai ja viņš ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni. Uz rezerves karavīru mācībām neiesauc arī rezerves karavīru, kurš dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tāpat neiesauc arī to rezerves karavīru, kurš ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Sešus mēnešus iepriekš Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs izsūtīja pavēstes par rezerves karavīru iesaukšanu uz rudenī plānotajām militārajām mācībām.

Pavēstes izsūtīja tiem rezerves karavīriem, kuri atbilst tām Apvienotā štāba pieprasītajām specialitātēm, kuras nepieciešamas vairāku bruņoto spēku vienību personālsastāva komplektēšanai.

Pavēstes izsūtīja 300 rezerves karavīriem. Izvērtējot iespējamo rezerves karavīru atsaucību uz nosūtītajām pavēstēm, centrā tika prognozēts, ka šoruden mācībās piedalīsies no 50 līdz 120 rezerves karavīru.

89 ierakstītā vēstulē izsūtītās pavēstes adresātu nesasniedza un tika atgrieztas Atlases un rezerves personāla uzskaites centram.

164 rezerves karavīri informēja Atlases un rezerves personāla uzskaites centru par savu nodomu: 68 apstiprināja dalību mācībās, 69 norādīja uz likumā noteiktajiem attaisnojošiem iemesliem, kāpēc nevar ierasties uz mācībām, bet 27 atteica dalību tajās, kā galveno iemeslu minot atrašanos ārpus valsts. Savukārt 47 rezerves karavīri vēl līdz šim nav sazinājušies ar uzskaites centru, kurš pieļauj, ka kāds no viņiem varētu arī ierasties uz mācībām.

Uz medicīnisko komisiju 28. – 30. septembrī ieradās 63 rezerves karavīri, no kuriem 15 veselības stāvokļa dēļ tika atzīti par nederīgiem dalībai mācībās. Savukārt 23 rezerves karavīri, kuru daļa dzīvo ārpus valsts, uz medicīnisko komisiju plāno ierasties mācību pirmajā dienā.

Militāro mācību laikā rezerves karavīrs pilda aktīvo dienestu, viņam ir karavīra statuss, un mācību laiks tiek ieskaitīts viņa izdienas stāžā.

Rezerves karavīram tiek izmaksāta kompensācija par militāro mācību laiku. Atkarībā no dienesta pakāpes rezerves karavīrs par vienu dienu saņem kompensāciju 5 % apmērā no mēneša bāzes algas, kas noteikta profesionālā dienesta karavīram ar līdzvērtīgu dienesta pakāpi. Kompensāciju aprēķina proporcionāli militārajās mācībās pavadīto dienu skaitam.

Bruņotie spēki atgādina, ka rezerves karavīriem un rezervistiem jāinformē rezerves uzskaites struktūrvienība par plānoto izbraukšanu no valsts uz laiku, kas ilgākā par sešiem mēnešiem, mēnesi pirms došanās uz ārvalstīm (ja objektīvu apstākļu dēļ tas ir iespējams). Minēto informāciju rezerves karavīrs vai rezervists iesniedz personīgi, ierodoties rezerves uzskaites struktūrvienībā, vai nosūta vēstuli pa pastu vai faksu. Informāciju var nosūtīt, izmantojot arī elektronisko pastu.

Dalies ar šo ziņu