Latvijas karavīri un zemessargi dodas uz Pasaules karavīru sporta spēlēm Dienvidkorejā

Sports
Sargs.lv
militārās spēles
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

24. septembrī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube tikās ar karavīriem un zemessargiem, kuri pārstāvēs Latvijas bruņotos spēkus 6. Pasaules karavīru sporta spēlēs.

Latvijas karavīri un zemessargi dodas uz Pasaules karavīru sporta spēlēm Dienvidkorejā

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis kuplo karavīru un zemessargu sportistu pulka uzrunāja, salīdzinot viņus ar karavīriem, kuri dodas uz starptautisko operāciju rajonu: “Esot Dienvidkorejā, jūs pārstāvēsiet mūsu bruņotos spēkus. Mūsu karavīri tiek augstu vērtēti – viņi ir profesionāļi, uz kuriem var paļauties. Zinu, cik jūs esat stipri, un tāpēc esmu pārliecināts, ka arī jūs godam pārstāvēsiet Latviju.”

Novēlot sportistiem tik nepieciešamo veiksmi, ministrs delegācijas vadītājam, Sporta kluba priekšniekam majoram Ventam Graudiņam pasniedza valsts karogu. “Lai karogs ir vadonis uz panākumiem,” uzsvēra ministrs.

“Karavīrs un sports iet roku rokā,” sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. “Jūs katrs savā disciplīnā esat visspēcīgākais no mums un paraugs pārējiem,” uzsvēra bruņoto spēku komandieris, kurš ir pārliecināts, ka arī no šīm sporta spēlēm Latvijas komanda mājās pārvedīs medaļas.

Majors Vents Graudiņš atgādināja, ka Starptautiskā militārā sporta asociācija ir dibināta 1948. gadā, un tās dibināšanas pirmsākumos tajā darbojās vien piecas valstis. “Pašreiz asociāciju veido 133 dalībvalstis, kas ir ļoti dažādas valstis, un to bruņoto spēku karavīri militārajās sporta spēlēs spēj vienoties asociācijas dibināšanas cēlajam mērķim – mieram un draudzībai caur sportu,” uzsvēra bruņoto spēku delegācijas vadītājs.

Bruņoto spēku karavīri un zemessargi 6.Pasaules karavīru sportā spēlēs cīnīsies par medaļām orientēšanās sacensībās, modernajā pieccīņā, militārajā pieccīņā, šaušanā, vieglatlētikā, džudo un brīvajā cīņā.

Starptautiskās militārās sporta asociācijas (CISM) organizētās spēles norisināsies Mungjeongā, Dienvidkorejā, no 2. līdz 12. oktobrim, un tajā piedalīsies aptuveni 8700 karavīru no 110 CISM dalībvalstu bruņotajiem spēkiem, sacenšoties 24 dažādos sporta veidos.

Latvijas karavīri un zemessargi ir piedalījušies četrās no piecām līdz šim notikušajām Pasaules karavīru sporta spēlēm, izcīnot arī vairākas godalgotas vietas.

2. Pasaules karavīru sporta spēlēs, kas norisinājās 1999. gadā Horvātijā, Latvija izcīnīja sešas medaļas – trīs zelta medaļas vieglatlētikā, zelta un bronzas medaļu taekvondo un bronzas medaļu riteņbraukšanā. Savukārt 2003. gadā Itālijā notikušajās 3. Pasaules karavīru sporta spēlēs Latvijas pārstāvji ieguva četras medaļas – zelta un sudraba medaļu vieglatlētikā, kā arī zelta un bronzas medaļu peldēšanas sacensībās. 2007. gadā Indijā notikušajās 4. Pasaules karavīru  sporta spēlēs bruņoto spēku pārstāvji izcīnīja trīs medaļas – sudraba medaļu handbolā, bronzas medaļu vieglatlētikā un sudraba medaļu peldēšanā, bet 2011. gadā Brazīlijā notikušajās 5. Pasaules karavīru sporta spēlēs Latvijas bruņoto spēku sportisti izcīnīja četras medaļas – divas zelta un divas bronzas medaļas orientēšanās sacensībās un modernajā pieccīņā.

CISM lielākais un nozīmīgākais pasākums militārajā sportā četru gadu ciklā ir Pasaules karavīru sporta spēles, kas tiek sauktas arī par karavīru Olimpiskajām spēlēm. Tās visvērienīgāk atspoguļo CISM ideālus, mērķus un moto: „Miers un draudzība caur sportu”.

Dalies ar šo ziņu