Mācībās "Baltic Zenith" sertificē pretgaisa aizsardzības sistēmu operatorus

Militārās mācības
Sargs.lv
Baltic Zenith
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 7. līdz 13. septembrim Liepājas novada Škēdes poligonā norisinās pretgaisa aizsardzības mācības „Baltic Zenith 2015”, kuru laikā notiek kaujas šaušana ar tuvās darbības pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu RBS -70 pa gaisa mērķiem.

Mācībās "Baltic Zenith" sertificē pretgaisa aizsardzības sistēmu operatorus

8. septembrī mācības apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī pašvaldību pārstāvji.

"Īpaši lepns es esmu par to, ka mācībās līdzās profesionālā dienesta karavīriem piedalā arī zemessargi, kas ir nozīmīgs solis pretī mūsu aizsardzības spēju izaugsmei," uzsver ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Mācībās piedalās vairāk nekā 50 karavīru un zemessargu no Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības diviziona un Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona, kuru mērķis ir sašaut gaisa mērķi, kas ir 6 metrus garš un 45 cm diametrā, atrodas 3 kilometru attālumā no šāvēja apmēram 300 metru virs jūras. Mērķi pa gaisu velk bezpilota lidaparāts.

Šīs mācības ir noslēguma posms pretgaisa aizsardzības sistēmu operatoru sertifikācijai, turklāt šogad mācībās "Baltic Zenith" pirmo reizi arī zemessargi šauj ar RBS-70.

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns 2012.-2024. gadam kā vienu no prioritātēm paredz pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanu. Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības divizions un Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljons ir divas bruņoto spēku vienības, kuras specializētas pretgaisa aizsardzības uzdevumu veikšanā.

 Šķēdes mācību bāze ir vienīgā Latvijā, kurā ir iespējams veikt praktiskus šaušanas vingrinājumus pa gaisa mērķiem, izmantojot pretgaisa aizsardzības ieroču sistēmas. Šeit regulāri notiek pretgaisa aizsardzības mācības.

Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības divizions kaujas šaušanas mācības ar pretgaisa aizsardzības sistēmām pa gaisa mērķiem Šķēdes poligonā organizē jau kopš 2002. gada.

Dalies ar šo ziņu