ASV nosūta divas bezpilota lidmašīnas “Predator” divu nedēļu mācību operācijā uz Latviju

Militārās mācības
Pēc usafe.af.mil materiāliem
Predator
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

ASV bruņotie spēki ir nosūtījusi divas bezpilota lidmašīnas “MQ-1 Predator” un aptuveni 70 karavīrus uz Latviju, Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvārdē, divu nedēļu mācību operācijā, pārbaudot izvēršanās spējas un veikt gaisa operācijas ar mērķi iedrošināt Eiropas valstis, kuras satrauc Krievijas agresija Ukrainā.

ASV nosūta divas bezpilota lidmašīnas “Predator” divu nedēļu mācību operācijā uz Latviju

Mācību operācija sākās jau 24. augustā, kad Latvijā ieradās Teksasas Gaisa spēku Nacionālās gvardes 174. izlūkošanas eskadriļas karavīri un aprīkojums,  un tā ilgs līdz 15. septembrim.

„Lielākais ieguvums šajā mācību operācijā ir reāla iespēja pārbaudīt bāzes militārās spējas un uzņemošās valsts atbalsta iespējas. Tādejādi mēs gūstam pārliecību, ka varam strauji izvietot savus spēkus, lidot un veikt mācības, kur vien nepieciešams,” norāda pulkvežleitnants Kristofers Rekers no ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā štāba operāciju pārvaldes.

„Šī bezpilota lidaparātu izvietošana Lielvārdē pārbauda mobilitātes un loģistikas spējas, kā arī uzņemošās valsts atbalstu,” sacīja pulkvežleitnants Rekers.

Tiklīdz ASV Gaisa spēki pārbaudīs, ka šis sadarbības modelis strādā, Lielvārdes lidlauks tiks atzīts kā viena no platformām, no kuras nepieciešamības gadījumā var pacelties „Predator” bezpilota lidaparāti.

„Šis nav vienreizējs pasākums. Mēs esam vienojušies par ilgstošu sadarbību – lai tad, ja mums vajadzētu nolaisties lidlaukā, mēs varētu izdarīt,” sacīja pulkvežleitnants Rekers.

Otrs uzdevums šajā mācību operācijā ir informācijas vākšana un apmaiņa – mācību lidojumu laikā tiks pārbaudīts, kā video materiāli, ko uzņem bezpilota lidaparāti, var tikt saņemti un analizēti uzņemošajā valstī.

„Kamēr bezpilota lidaparāti lidos virs Latvijas, mēs sēdēsim plecu pie pleca ar Baltijas kolēģiem un mācīsim viņiem, kā pilnībā izmantot iegūto informāciju,” uzsver pulkvežleitnants Antonijs Belione ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā pavēlniecības. Mācību operācijā kā apmācāmā auditorija piedalīsies virsnieki no Baltijas valstīm un Polijas.

Informācija netiks vākta operacionāliem nolūkiem, bet pārbaudīs informācijas apmaiņas spējas. „Mūsu nolūks ir apliecināt sabiedrotajiem savu atbalstu, parādot vēl vienas militārās spējas, kas ir mūsu rīcībā,” saka pulkvežleitnants Belione. „Šoreiz tieši mācību operācijas izlūkošanas informācijas vākšanas komponents norāda, ka mūsu atbalsts sabiedrotajiem tikai pieaug.”

„Tieši informācijas iegūšana un apmaiņa mūsdienās ir spēcīgākais ierocis,” uzsver pulkvežleitnants Rekers. „Tas ļauj informācijai nekavējoties nonākt pie lēmumu pieņēmējiem, lai laicīgi reaģētu uz jebkuru situāciju.”

Izmantojot satelīta datus, ASV karavīri iepazīstinās Latvijas karavīrus ar iespējām, kādas piedāvā bezpilota lidaparāti.

Plānots, ka bezpilota lidaparātu komandai notiks kopīgi treniņi arī ar Latvijas gaisa atbalsta kontrolieriem un A-10 pilotiem.

„Predator” bezpilota lidaparāti lidos kontrolētā gaisa telpā, ASV piloti kontrolēs katru lidaparātu lidojuma brīdi.

ASV Gaisa spēki pirmoreiz ir nosūtījusi šādas neapbruņotas bezpilota izlūklidmašīnas uz Latviju mācību operācijai ar sabiedrotajiem, un tās tiks izmantotas Latvijas gaisa telpā.

"Šis lidmašīnu un personāla mācību operācija pārbaudīs to spēju izvietot un izmantot attālināti pilotējamās lidmašīnas gaisa operāciju veikšanai,” sacīja Pentagona preses sekretārs majors Džeimss Brindls. Tas arī "apliecinās mūsu sabiedrotajiem Latvijā, NATO dalībvalstīm un Eiropas partneriem mūsu saistības pret reģiona drošību,” piebilda majors Brindls.

Pērn 15.maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126. kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu vada karavīri veica pirmo bezpilota lidaparātu „RQ7-Shadow” lidojumu Latvijā.

ASV karavīri bija ieradušies Latvijā ar trim „RQ7-Shadow” bezpilota lidaparātiem, lai uzlabotu savietojamību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Savukārt 4.jūnijā tika atklāts ASV inženieru uzlabotais priekšpostenis Ādažu poligonā. Tajā ir izveidots skrejceļš, uz kura var nolaisties nelieli bezpilota lidaparāti, piemēram, tādi kā „RQ7-Shadow”, ar kuriem Latvijas bruņotajiem spēkiem mācībās sniedz atbalstu Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri. Vajadzības gadījumā uz šī skrejceļa var nosēsties arī helikopteri vai nelielas lidmašīnas.

Taktiskais skrejceļš, kas uzbūvēts militārā poligonā, dod karavīriem iespēju integrēt bezpilota lidaparātu sniegtās iespējas mācību laikā, integrējot citas bruņoto spēku spējas un elementus, kas nebūtu iespējams parastā lidlaukā.

Šis ir otrs taktiskais skrejceļš Eiropā, pašlaik tāds ir tikai Vācijā.

Dalies ar šo ziņu