Pirmās Lielbritānijā iepirktās bruņumašīnas Latvija saņems jau šā gada rudenī

Tehnika un ekipējums
BNS
CVRT
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Pirmās Lielbritānijā iepirktās mazlietotās un atjaunotās kāpurķēžu kaujas mašīnas  CVRT ("Combat Vehicle Reconnaissence" ("Tracked")) Latvija saņems jau šā gada rudenī.

Pirmās Lielbritānijā iepirktās bruņumašīnas Latvija saņems jau šā gada rudenī

Šā gada jūnijā ir pabeigti visi līdz šim plānotie kaujas mašīnu tehnikās un taktiskās sākotnējās apmācības kursi Lielbritānijā, bet turpmākā apmācība notiks arī vienībās Latvijā. Tādējādi pirmās tehniķu un mehāniķu apmācībai paredzētās kaujas mašīnas plānots saņemt jau šā gada rudenī. Tās tiks izvietotas bruņoto spēku vienībās, tostarp arī Ādažos.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta realizācija, kuras ietvaros tiek veikta kaujas mašīnu iegāde, norisinās saskaņā ar plānu. Visas Lielbritānijā nopirktās un atjaunotās kaujas mašīnas paredzēts saņemt laikā no 2016. gada līdz 2020. gadam un tehnikas piegāde Latvijai notiks pakāpeniski, visa šī termiņa laikā. Līdz ar tehnikas piegādi, tiks uzsākta arī tās ieviešana ekspluatācijā. Kopumā līdz 2020. gadam Latvija saņems 123 tehnikas vienības.

Pērn aizsardzības ministri parakstīja līgumu starp Latviju un Lielbritāniju par 123 mazlietotu un atjaunotu kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi. Lai arī tehnika ir lietota, tā pirms nonākšanas Latvijas rīcībā tiks modernizēta.

Aizvadītā gada augustā Ministru kabinets apstiprināja līguma projektu ar Lielbritāniju par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljonu eiro vērtībā. Līgums par mazlietotu un atjaunotu bruņoto kāpurķēžu tehnikas iegādi savukārt tika parakstīts 4. septembrī. Latvija turpinās arī ceturtās paaudzes prettanku raķešu sistēmas "Spike" iegādi, ar kurām tiks aprīkotas bruņumašīnas.

"CVRT"  ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī pārvietoties ārpus ceļu tīkla - visur, kur nav purvs. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Darbs pie Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta tika uzsākts 2012. gada nogalē.

Dalies ar šo ziņu