Nacionālie bruņotie spēki šogad vairākkārtīgi glābuši cilvēku dzīvības

NBS
Sargs.lv
mācības
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Šogad, sniedzot atbalstu civilās aizsardzības sistēmai, Nacionālie bruņotie spēki pildījuši vairākus uzdevumus, kas saistīti ar dalību preventīvajos un reaģēšanas pasākumos, ārkārtas notikumu seku likvidēšanas pasākumos un meklēšanas un glābšanas darbos, kā arī sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā un sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā.

Nacionālie bruņotie spēki šogad vairākkārtīgi glābuši cilvēku dzīvības

„Nacionālo bruņoto spēku ikdienā veiktais darbs ir nozīmīgs visas sabiedrības drošībai. Pateicoties karavīru ikdienas darbam un to rīcībā esošajam specifiskajam ekipējumam tiek glābti slīkstošie, meklēti pazudušie, transportēti tie, kam nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība, kā arī sniegts atbalsts kuģiem jūrā. Vienlaicīgi vēlos uzsvērt, ka Bruņotie spēki piedalās arī krīžu situāciju novēršanā, atbalsta Valsts policiju sabiedriskās kārtības uzturēšanā un neitralizē sprādzienbīstamus priekšmetus,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Laikā līdz augusta vidum Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga), kas ir Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta apakšvienība, koordinēja 27 cilvēku meklēšanas un glābšanas operācijas, no kurām septiņas bija saistītas ar kuģu apkalpju locekļu evakuāciju no kuģiem, tajās kopumā izglābjot 16 cilvēkus. Savukārt buksēšana tika nodrošināta vienai motorlaivai un astoņām jahtām. Kopš MRCC Riga izveidošanas 1992. gada septembrī tā koordinētajās cilvēku meklēšanas un glābšanas operācijās jūrā izglābtas vairāk nekā 1366 cilvēku dzīvības.

Līdz šai dienai Jūras spēku flotiles Ūdenslīdēju komanda ir iznīcinājusi 12 nesprāgušas vienības jūrā un vienu nesprāgušu vienību iekšējos ūdeņos.

Savukārt Bruņoto spēku transporta helikopteri veica 15 lidojumus, lai transportētu 17 cilvēkus, no kuriem viens pacients transportēts no kuģa uz medicīnas iestādi. Gaisa spēku helikopteri veikuši desmit lidojumus, lai meklētu pazudušos cilvēkus jūrā un uz sauszemes, kā arī novērtētu kuģu sadursmes rezultātā radušos bojājumus. Bruņoto spēku transporta helikopteru „Mi-17”, kas papildu aprīkoti ar meklēšanas un glābšanas, kā arī medicīniskās transportēšanas un ugunsgrēku dzēšanas aprīkojumu, viena lidojuma stunda izmaksā 2173 eiro.

Līdz augusta vidum Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri devās 819 izsaukumos, Latvijas teritorijā neitralizējot 4224 sprādzienbīstamus priekšmetus, kā arī 3491 vieglās strēlnieku munīcijas vienības.

Zemessardze, atbalstot Valsts policiju, pašvaldības un sabiedriskās organizācijas, iesaistījusies arī sabiedriskās kārtības nodrošināšanā 139 pasākumā.

Deviņas reizes Zemessardze sniedza atbalstu Valsts policijai pazudušu personu meklēšanā, atrodot deviņus pazudušos, no kuriem trīs mirušas personas.

Pašreiz starptautisko operāciju uzdevumus pilda 32 NBS karavīri – septiņi karavīri ES Apmācības misijā Mali, viens jūrnieks ES militārajā operācijā ATALANTA pie Somālijas krastiem Indijas okeānā un 24 karavīri NATO vadītajā apmācības operācijā „Resolute Support” Afganistāna.

Bruņotos spēkus iesaista avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, kā arī neatliekamajos pasākumos – palīdzības sniegšanā civilās aizsardzības sistēmai –, ja civilās aizsardzības sistēmas rīcībā esošie resursi ir nepietiekami apdraudējuma situācijas pārvarēšanas un seku likvidācijas neatliekamo pasākumu veikšanai un bruņoto spēku resursu piesaiste ievērojami paātrina neatliekamo pasākumu īstenošanu, mazina iespējamos zaudējumus, paātrina cilvēku glābšanu vai ja bruņoto spēku rīcībā ir speciāli resursi šo darbību veikšanai.

Dalies ar šo ziņu