Zemessardzes šī gada izaicinājums — paaugstinātas gatavības rotas

NBS
seržante Guna Freimane
3FD17E8BE42942B6847FCDD8FDFB9CBA.jpg

Šī gada 23. augustā Zemessardzei aprit 24 gadi, un šajā gandrīz ceturtdaļgadsimtā ir piedzīvotas daudzas un dažādas pārmaiņas. Tomēr visa attīstība viennozīmīgi ir bijusi izaugsme. 

Zemessardzes šī gada izaicinājums — paaugstinātas gatavības rotas

Zemessardze nepārtraukti mainās, paplašinās specializācija, uzlabojas sagatavotības līmenis, pieaug jauniešu interese par stāšanos Zemessardzē.

Laikam ritot Zemessardzē ir nomainījušās vairākas paaudzes, tomēr tendences iezīmējas — zemessargu rindas kļūst jaunākas un spēcīgākas. Šogad pirmajā pusgadā vien zemessargos jau ir iestājušies gandrīz 750 cilvēki, kas ir gandrīz tikpat daudz kā visa gada garumā iepriekšējos gados. No viņiem 600 zemessargi ir vecumā līdz 35 gadiem. Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš uzsver:

«Esmu ļoti gandarīts par jauniešu lielo interesi un stāšanos Zemessardzē. Viesojoties Zemessardzes bataljonos un apmeklējot mācības, es redzu motivētus, spēcīgus jauniešus, kas ziedo savu brīvo laiku un velta savus spēkus valsts aizsardzībai. Esmu runājis arī ar jaunajiem zemessargiem par viņu motivāciju stāties Zemessardzē, un reizēm darbi parāda daudz vairāk nekā vārdi. Esmu jau vairākkārt uzsvēris, ka Zemessardze ir viena no patriotiskākajām organizācijām Latvijā. Par Zemessardzes nākotni esmu drošs, jo zinu, ka tā dzīvos tik ilgi, cik ilgi mūsu tautā būs patriotisms un vēlme aizsargāt savu valsti.»

Katru gadu Zemessardzē tiek izvirzīti jauni izaicinājumi, tiek uzlabotas jau esošās sistēmas, apmācības, kā arī uzsākti daudz jauni projektu. Šī gada Zemessardzes lielākais izaicinājums un projekts ir sākt Paaugstinātas gatavības rotas sagatavošanu. ZS komandieris paskaidro:

«Šo projektu iesākām jau pagājušajā gadā, kad mūsu uzstādījums bija izveidot katrā Zemessardzes novadā vienu Paaugstinātas gatavības rotu, no katra Zemessardzes bataljona piesaistot vienu vadu. Tātad Zemessardzē tika izveidotas trīs šādas rotas. Pārliecinājāmies, ka šāds projekts ir reāls, izpildāms un apmācību modelis piemērots arī zemessargiem. Šogad esam uzsākuši jau četru gadu ciklu, lai līdz 2018. gadam katrā Zemessardzes bataljonā būtu nokomplektēta Paaugstinātas gatavības rota. Kopā 18 rotas. Šobrīd jau sagatavotās rotas, kuras tika komplektētas no aktīvākajiem un pieredzējušākajiem zemessargiem, pārsvarā piedalās dažādās starptautiskās militārās mācībās, kā arī lielākajās Nacionālo bruņoto spēku organizētajās mācībās Latvijā.»

Paaugstinātas gatavības rotas sagatavošanas plāns sastāv no četriem cikliem (katrs cikls ilgst vienu gadu) — pamatapmācība, izmantojot nometņu modeli; specialitātes apgūšana; kolektīvā nodaļas līmeņa apmācība; kolektīvā vada līmeņa apmācība. Šogad uzsākts pirmais cikls, kas ilgst 30 dienas. Pamatapmācības cikls ir pirmais posms, kurā dienestā pieņemtie jaunie zemessargi militārās pamatiemaņas neapgūs kā līdz šim — ilgstoši un pārsvarā nedēļas nogalēs —, bet gan īsākā, nepārtrauktā laika posmā. Pamatapmācības ciklā ietilpst šādas tēmas: ieroču apmācība; lauka kaujas iemaņas; kaujas šaušana; topogrāfija un orientēšanās; likumi un reglamenti; ierindas apmācība; pirmās palīdzības kurss (1. līmenis); sakaru apmācība; fiziskā sagatavotība; psiholoģijas nodarbības. Šāda veida nometņu organizēšanu jau ir sākuši Zemessardzes Studentu bataljons, ZS 17. pretgaisa aizsardzības bataljons un ZS 55. kājnieku bataljons, kā arī 2. Zemessardzes novads. Vēl vairāki Zemessardzes bataljoni plāno uzsākt šāda veida modeļa apmācību augustā. Brigādes ģenerālis L. Kalniņš atzīst:

«Sākotnēji nometņu apmācības modelis šķita izaicinājums, bet pēc veiktajiem grozījumiem Darba likumā, kas stājās spēkā šī gada 1. janvārī, proti, darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas darbiniekam, kurš pilda dienestu Zemessardzē, ja par viņa iesaisti Zemessardzes uzdevumu izpildē vai apmācībā darba devēju informē Zemessardzes vienības komandieris, projekts ir īstenojams. Arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris, viesojoties nometnēs, bija gandarīts gan par apmācību norisi, gan arī darba devēju sapratni un pozitīvo attieksmi pret zemessargu iesaisti šāda veida nometnēs. Pamatapmācība, izmantojot nometņu modeli, ir lielisks risinājums, uzskatu, ka šāda veida apmācība ir daudz produktīvākā nekā parasta apmācība tikai nedēļas nogalēs. Ne visi zemessargi var regulāri piedalīties mācībās, un ilgākā laika posmā aizmirstas tas, ko mācījās pirms mēneša. Uzskatu, ka pamatus ir jāieliek tieši šādā, nepārtraukta cikla veidā. Kad tas ir izdarīts, pārējo var pieslīpēt jau nedaudz vēlāk. Sākot ar nākamo gadu, jaunajiem zemessargiem pamatapmācību plānojam, tikai vadoties pēc šāda modeļa — organizējot nometnes.»

Zemessardzes bataljoni pamatapmācības nometnes organizē, izmantojot aptuveni nedēļu garu apmācību ciklu vai arī nepārtrauktu, mēnesi garu apmācību ciklu. Nometņu sekmīgā norisē tiek piesaistīti arī instruktori no citiem Nacionālo bruņoto spēku regulārajiem spēkiem. Šobrīd kopējais jau apmācīto skaits un tie, kuri vēl piedalās nometnēs, ir gandrīz 230 zemessargi.

No 1. līdz 7. jūnijam Mārupes novadā Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljons rīkoja pamatapmācības nometni, kurā piedalījās 30 zemessargi, kas nesen uzņemti Zemessardzē, tostarp arī jauniešu volejbola komanda, kuras spēlētāji vienlaikus iestājās Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljonā 2014. gadā. Nometnē zemessargi apguva šaušanu ar strēlnieku ieročiem, pirmo palīdzību, militāros sakarus, topogrāfiju un orientēšanos, ierindas mācību, reglamentus, lauka kaujas iemaņas, nodaļas—vada līmeņa taktiku.

Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona seržants Guntars Jansons pēc nometnes pastāstīja: «Mani patīkami pārsteidza tas, ka vēl ilgi no nometnes dalībniekiem saņēmām ļoti pozitīvas atsauksmes par pamatapmācības norisi. Tas izdevās pat labāk, nekā bijām gaidījuši. Pēc nometnes zemessargu iespaidi bija ļoti atzinīgi, šī bija lieliska iespēja pašapliecināties un pierādīt sev, ka izvirzītie mērķi ir sasniedzami. Viņi nonāca arī pie secinājuma, ka komandas darbs ir viens no svarīgākajiem stūrakmeņiem, ka ir smagi jāstrādā, lai sasniegtu rezultātus. Pats esmu dienējis profesionālajā dienestā, bet, redzot zemessargu augsto motivāciju, sapratu, ka tas ir neviltots patriotisms un vēlme būt kopā ar saviem biedriem. Šie zemessargi turpina piedalīties bataljona organizētajās mācībās un ir aktīvi. Esmu pārliecināts, ka viņu entuziasms nerims un profesionālā sagatavotība augs katrās nākamajās mācībās.»

No 29. jūnija līdz 25. jūlijam Pļaviņu novadā Zemessardzes 55. kājnieku bataljons organizē mēnesi ilgu nometni. Šis ir pirmais Zemessardzes bataljons, kas organizē tik garu nometni. Šajā nometnē militārās iemaņas apgūst tie zemessargi, kuri dienestu Zemessardzē ir sākuši nesen. Vienlaikus ar jauno zemessargu apmācību nometnē notiek arī to zemessargu apmācība, kuri ieņem nodaļas komandiera amatu. Nometne norit vairākos posmos — pirmajā posmā jaunie zemessargi apgūst darbības ar ieročiem, lauka kaujas iemaņas, darbu ar karti un orientēšanos apvidū; otrajā posmā — lauka kaujas iemaņas, kā arī iemaņas medicīnā un sakaru procedūrās; trešais apmācību posms ir vairāku dienu pārgājiens, kurā praktiski jāizmanto iegūtās militārās zināšanas un iemaņas.

ZS 55. kājnieku bataljona komandieris majors Ingus Manfelds par nometni izsakās atzinīgi:

«Esmu ļoti apmierināts ar mūsu pamatapmācības nometnes norisi. Uzskatu, ja organizatoriskais darbs ir sakārtots un profesionāli tiek vadīts, šis apmācību modelis ir ļoti efektīvs. Vislielākais izaicinājums ir sākotnēji formulēt vēstījumu apmācāmajiem, lai, ierodoties bataljonā, viņiem būtu skaidrs, ko no viņiem sagaida un kas viņiem būs jādara. Sākumā bija grūti sapulcināt zemessargus uz mēnesi garu apmācību, bet esmu gandarīts par viņu motivāciju un vēlmi būt šeit. Tie, kuriem motivācija nebija tika augsta, izstājās jau pirmajā nedēļā. Spēcīgākie palika, tas arī ir mūsu kodols. Protams, apmācības gaitā atklājās arī daži trūkumi, bet ir labi tos zināt jau tagad, lai, organizējot nākamās nometnes, varam to visu novērst.»

Savukārt Ādažu poligonā no 4. līdz 12. jūlijam norisinājās Zemessardzes Studentu bataljona militārās pamatapmācības nometne, kurā piedalījās 87 zemessargi, no kuriem 57 bija apmācāmie, savukārt pārējie bija piesaistītais personāls, kas sniedza atbalstu nometnes sekmīgā norisē. Jaunie zemessargi, kuriem tika organizēta šī nometne, bija Latvijas studentu korporāciju biedri. Šajā deviņu dienu nometnē zemessargi apguva radiosakaru procedūras, pirmo palīdzību, inženieršķēršļu veidošanu, aizsardzību no masveida iznīcināšanas līdzekļiem, stacionāro un kaujas šaušanu no dažādām pozīcijām, lauka kaujas iemaņas. Nometne noslēdzās ar divu dienu pārbaudījumu, kurā zemessargi veica forsēto pārgājienu. Pēc tā bija jāiekārto patruļbāze un jāveic komandieru uzdotie uzdevumi. Zemessadzes Studentu bataljons izsaka īpašu pateicību darba devējiem, kas ne tikai piešķīra zemessargiem atvaļinājumu uz nometnes laiku, bet arī papildu brīvdienas tieši nometnes apmeklēšanai, — Veselības centram MFD, Zemgales veselības centram, SIA «Alintek», SIA «Mūsu domīnija», SIA «Anbro» un AS «Ceļuprojekts».

Zemessardzes Studentu bataljona vecākais zemessargs Valdis Kalniņš nometnē bija šaušanas instruktors. «Pats esmu aktīvs zemessargs, piedalos gandrīz visās bataljona organizētajās mācībās. Ar šiem jaunajiem zemessargiem strādāju jau sagatavošanās posmā. Ievēroju viņu lielo interesi par mācību norisi un entuziasmu, kas ir nepieciešams, dienot Zemessardzē. Manuprāt, entuziasms un motivācija ir ļoti svarīga tieši pamatapmācības posmā, kamēr tiek ielikti zināšanu un iemaņu pamati, īpaši brīžos, kad vēl nekas neizdodas. Interesantu un dinamisku apmācību procesu veidoja arī instruktori no Sauszemes spēkiem. Šie instruktori nāca ar savu individuālo pieeju, pieredzi, iemaņām un taktiskajām zināšanām, kas nav mums, un tā ir lieliska pieredzes apmaiņa. Uzskatu, ka šāda veida sadarbība ir ļoti noderīga un nepieciešama arī turpmāk. Tikai tādā veidā varam panākt kvalitatīvu rezultātu. Ja mums būs interesantas, aktīvas mācības, zemessargi nāks un darbosies, līdz ar to arī tiks nodrošināts augstāks sagatavotības līmenis un izpildīti arvien jauni izaicinājumi. Mēs nepārtraukti attīstāmies, mācāmies un virzāmies uz augšu,» balstoties uz savu pieredzi, saka V. Kalniņš.

No 13. līdz 19. jūlijam Vaboles pagastā Zemessardzes 34. artilērijas bataljona poligona «Meža Mackeviči» teritorijā noritēja nedēļu ilga zemessargu pamatapmācības nometne visiem septiņiem 2. Zemessardzes novada bataljoniem, kurā piedalījās 100 zemessargi. Pamatapmācībā zemessargi apguva šaušanas iemaņas, pirmo palīdzību, militāros sakarus, topogrāfiju un orientēšanos, ierindas mācību, reglamentus, lauka kaujas iemaņas, kā arī veica noslēguma pārgājienu.

Nesen Zemessardzes 35. nodrošinājuma bataljonā uzņemtais zemessargs Artis Cimdiņš dalījās savos iespaidos: «Mans tēvs ir zemessargs, un, sasniedzot pilngadību, arī es nolēmu stāties Zemessardzē. Šīs bija manas pirmās mācības. Dodoties uz nometni, domāju, ka laiks vilksies lēni un fiziski būs ļoti grūti, bet, kad sākās apmācības process, laiks pagāja ļoti ātri. Man tiešām patika šī pamatapmācības nometne, arī instruktori bija ļoti zinoši un pieredzējuši. Es apguvu daudz jaunu iemaņu. Vislabāk man patika lauka kaujas iemaņas, protams, ne vienmēr viss sanāca, kā vajadzēja, bet es centos. Fiziski arī nemaz nebija tik grūti, viss ir atkarīgs no tā, kā pats sevi noskaņo. Zemessardzes mācībās arī turpmāk piedalīšos, man patīk šī militārā vide, un, ja es to varu darīt savā brīvajā laikā, es šo iespēju izmantošu.»

Brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš, vērtējot apmācību procesu, teica: «Šobrīd esmu apmierināts ar tā norisi. Līdztekus pamatapmācībai jau esošās trīs Zemessardzes novadu rotas aktīvi darbojas un piedalās mācībās. Plānots, ka pēc 2018. gada šīs rotas tiks integrētas bataljonu rotās. Process ir nebeidzams, apmācību kvantitāte augs, sagatavotu zemessargu mums kļūs arvien vairāk. Šis četru gadu cikls nebeigsies 2018. gadā. Nākošgad, kamēr šajā gadā pamatapmācību apguvušie zemessargi pievērsīsies nākamajam līmenim — specialitātes apgūšanai, jaunpienākušie zemessargi sāks visu no sākuma. Tā mēs nodrošināsim profesionālu izaugsmi zemessargu rindās, kā arī kvalitātīvāku apmācību.»

Šobrīd Zemessardzē aktuāls ir arī pagājušajā gadā uzsāktais projekts — Zemessardzes vada komandiera pienākumu izpildītāja kurss, kas tiks pielīdzināts seržanta pakāpei. Apmācību programma tika izstrādāta kopā ar Mācību vadības pavēlniecību. Zemessargi, kuri ieguvuši kaprāļa pakāpi Neintensīvā jaunākā instruktora kursā, pagājušā gada nogalē uzsāka pirmo apmācību posmu, kas norisinājās Dobelē. Posms ilga divas nedēļas, un zemessargi apguva šādas tēmas — operāciju plānošana; kaujas pavēle; uzbrukuma operācijas; aizsardzības operācijas; spēku nomainīšanas operācijas; patrulēšanas operācijas; prettanku operācijas; artilērija; komandiera darba karte un navigācija; personālvadība. Nodarbības pārsvarā bija lauka apstākļos. Otrais posms, kas norisināsies jau šajā gadā, ilgs trīs nedēļas, tas norisināsies Nacionālajā aizsardzības akadēmijā kopā ar jaunajiem kadetiem, kur zemessargi apgūs aizsardzības operācijas; aizkavēšanas operācijas; kauju apbūvētā vietā. Brigādes ģenerālis L. Kalniņš pamato:

«Šis ir loģisks turpinājums projektam «Neintensīvais jaunākā instruktora kurss», kuru mēs sākām pirms pāris gadiem. Mums ir lieliski sagatavoti kaprāļi, kas dien Zemessardzes bataljonos, daudzi gan ir izvēlējušies turpmāko dzīvi saistīt ar profesionālo dienestu. Bet esmu lepns, ka šie instruktori nāko no Zemessardzes rindām. Un tiem, kuri turpina dienestu kā zemessargi, ir pienācis laiks pakāpties uz nākamo pakāpienu, pieņemot jaunus izaicinājumus, jo tikai tā mēs varam nodrošināt izaugsmi — nepārtraukti virzoties uz priekšu.»

Augustā Cēsīs, NBS Instruktoru skolā mācības uzsāks arī 49 topošie kaprāļu kandidāti, kas sekmīgi apguvuši Neintensīvā jaunākā instruktora kursa pirmo daļu Dobelē.

Zemessardzes vada komandiera pienākumu izpildītāja kursa priekšnieks kapteinis Artūrs Maksis paskaidro: «Mums, Zemessardzē, ir ļoti jūtams vada komandieru trūkums, tāpēc ir nepieciešami vada komandieru pienākumu izpildītāji. Šis ir loģisks militārās karjeras turpinājums esošajiem kaprāļiem, tāpēc arī strādājam pie šī projekta realizācijas. Šobrīd pirmo daļu sekmīgi ir pabeiguši 19 zemessargi. Vērojot viņu apmācību Dobelē, secināju, ka sagatavotības līmenis ir pietiekams, ir arī motivācija šiem jauniešiem, vienīgi pieredze vienībās ir ļoti atšķirīga. Tomēr tas nav šķērslis, laika gaitā nianses tiks noslīpētas un mīnusi izlaboti.»

Zemessardzes aktivitātes ir nebeidzamas, Zemessardzes uzdevumi ir neizsīkstoši. Priekšā ir ļoti daudz jaunu izaicinājumu. Zemessardzes komandieris ir pārliecināts: «Darbu un pienākumu mazāk nekļūs. Zemessardzes uzdevumi ir tik daudzveidīgi un plaši, ka nav  jānosaka prioritātes, viss ir ļoti svarīgi, kad ir runa par Latvijas aizsardzību, kad ir jāveic zemessargu apmācība, lai viņi būtu gatavi efektīvi izpildīt savus kaujas uzdevumus. Tāpēc mēs nezinām, ko nozīmē vārdi «nē» vai «varbūt vēlāk». Lai arī cik grūti kādreiz būtu, mēs ejam uz maksimālo izpildi. Ja nebūs augstu mērķu, nebūs, uz ko tiekties, ja nebūs, uz ko tiekties, zudīs motivācija, ja zudīs motivācijas, nebūs Zemessardzes. Mūsu spēks ir mūsu motivācija, pienākuma izjūta un neizmērojamā mīlestība pret savu Tēvzemi.»

Dalies ar šo ziņu