Latvijas karavīri pilnveido profesionālās iemaņas kaujas darbībai pietuvinātās mācībās ASV

NBS
Pēc nationalguard.mil un minationalguard.com materiāliem

80ED4E1F80C64932A2603960077CED86.jpg

Militārie gaisa kuģi no vairāk nekā desmit dažādām militārajām vienībām vairākas nedēļas lidos virs Ziemeļmičiganas, jo tur sākušās militārās mācībās, kurās piedalās karavīri no Kanādas, Latvijas, Polijas un Austrālijas, kā arī 12 Savienoto Valstu pavalstīm.

Latvijas karavīri pilnveido profesionālās iemaņas kaujas darbībai pietuvinātās mācībās ASV

Mācību „Northern Strike” unikalitāte ir tajā, ka vienās kopējās mācībās apvienota gaisa un sauszemes kaujas spēju pilnveidošana, norāda Mičiganas pavalsts Nacionālā gvarde, kura arī šogad uzņem un vada starptautiskās mācības.

„Mācības mums dod iespēju trenēties tā, kā mums jākaro,” saka mācību direktors pulkvežleitnants Metjū Trambls no Mičiganas Gaisa spēku Nacionālās gvardes. „Kad esam izvietoti operāciju rajonā, lai izpildītu uzdevumu, sauszemes un gaisa vienības darbojas cieši kopā. Šajās mācībās tiek simulētas operācijas nemiernieku pārņemtā vidē, kas ir ļoti tuvu tām situācijām, kādās ASV spēki ir bijuši iesaistīti vairākus pēdējos gadus.”

Jau ceturtajās gadskārtējās mācībās „Northern Strike” piedalās vairāk nekā 3000 karavīru no Sauszemes un Gaisa spēku vienībām, kā arī jūras kājnieki. Tās galvenokārt notiek Greilingas bāzes Apvienoto manevru mācību centrā un Alpenas Kaujas gatavības apmācības centrā. Savukārt kaujas šaušanas vingrinājumi no strēlnieku ieročiem, mīnmetējiem, artilērijas ieročiem un gaisa kuģiem notiek no 20. līdz 31. jūlijam Greilingas bāzē, kas ir mājvieta arī ļoti plašajam Greilingas aviācijas šaušanas poligonam.

Latvijas bruņotos spēkus šogad mācībās pārstāv teju 20 karavīri no regulāro spēku un Zemessardzes vienībām.

Profesionālās kvalifikācijas uzturēšanai reālai kaujas darbībai pietuvinātās mācībās „Northern Strike” piedalās tuvā gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji, no kuriem trijiem šīs mācības ir ne tikai praktiska apmācība, bet arī nākamās kvalifikācijas līmeņa – vērtētāja – pārbaudes vingrinājums.

Mācībās piedalās arī vairāki nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kuri, veicot reālu aviācijas šaušanas poligonā nesprāgušu priekšmetu neitralizēšanu, dalīsies ar ASV kolēģiem pieredzē, kuru guvuši Latvijā, tikai gadā vien iznīcinot vairākus tūkstošus sprādzienbīstamu priekšmetu.

Katru gadu mācības apmeklē augstas militārās amatpersonas. Šogad tās apmeklēs ASV Nacionālās gvardes komandieris ģenerālis Franks Grass, kā arī Latvijas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. „Viņu vizīte demonstrēs Mičiganas lielo lomu nacionālajā un starptautiskajā līmenī. Savukārt mums jādemonstrē visas mūsu spējas,” norāda Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais, kurš ir biežs viesis Latvijā, uzturot ciešu sadarbību starp Mičiganas Nacionālo gvardi un Latvijas bruņotajiem spēkiem, kas ilgst jau vairāk nekā 20 gadus.

To apstiprina kapteinis Armands Rutkis, Latvijas  Gaisa atbalsta kontroles vienības komandieris, kura vadītie karavīri mācībās sadarbojas ar Ilinoisas gvardes 169. Gaisa atbalsta operāciju vienību. „Mičiganas pavalsts Nacionālā gvarde ir iesaistījusies īpašā partnerības programmā un ir ilgstošs Latvijas bruņoto spēku sadarbības partneris. Mūsu tuvā gaisa atbalsta kontrolieri savu apmācību sāka tieši Greilingas bāzē,” skaidroja Latvijas pārstāvis.

„Tikai strādājot daudznacionālā vidē, tu vari apgūt citu pieredzi un zināšanas, jo katrai nācijai ir sava pieeja lietām, ko tā dara,” saka kapteinis Armands Rutkis, precizējot, ka visi vadās pēc vienotām procedūrām un taktikas, bet katram tomēr ir sava pieeja, kā sasniegt vajadzīgo rezultātu.

Mācībās iesaistīts plašs militāro gaisa kuģu klāsts. Gaisa spēkus pārstāv F-16 „Fighting Falcon”, KC-135 „Stratotanker”, A-10 „Thunderbolt”, C-130 „Hercules” un E-8 „JSTARS”, bet armiju - UH-60 „Black Hawk”, CH-47 „Chinook”, UH-72 „Lakota” un RQ-7 „Shadow”.

Mācībās piedalās arī dažāda veida sauszemes vienības – kājnieki, mehanizētā kavalērija, izlūki un sakarnieki, norāda mācību organizatori.

Mācības „Northern Strike” ir ikgadējas mācības Nacionālās gvardes karavīru apmācībai, un tās ir lielākās Nacionālās gvardes mācības ASV, kuras jau vairākus gadus pēc kārtas notiek Greilingas bāzes poligonā un mācību centrā, kā arī Alpenas kaujas gatavības apmācību centrā.

Pērn tās norisinājās no 4. līdz 22. augustam. Tajās piedalījās vairāk nekā 5000 karavīru no 24 vienībām no 12 ASV pavalstīm un trim partnervalstīm - Kanādas, Latvijas un Lietuvas. 

Dalies ar šo ziņu