Latvijas karavīri un zemessargi piedalās militārajās mācībās Ukrainā

Ārvalstīs
Sargs.lv, LETA--AFP

151575A3581944D293BC6D13AB1027DB.jpg

Ukrainā netālu no Polijas robežas sākušās ASV Armijas Eiropā vadītās ikgadējās militārās mācības "Rapid Trident"/”Saber Guardian 2015”, kurās piedalās 1800 karavīri no 18 valstīm, tostarp arī Latvijas.

Latvijas karavīri un zemessargi piedalās militārajās mācībās Ukrainā

Latvijas bruņoto spēku uzdevums, piedaloties mācībās, ir pilnveidot Militārās policijas un Zemessardzes štāba virsnieku un specifisko apakšvienību spējas plānot un vadīt kaujas atbalsta elementus dažādos taktiskos operāciju veidos.

Militārās mācības norisināsies Javorivā, aptuveni 15 kilometrus no Ukrainas robežas ar Poliju, un ilgs nepilnas divas nedēļas.

Mācību mērķis ir pilnveidot reģionālo stabilitāti un drošību, nostiprinātu partneru kapacitāti un veicinātu uzticību, uzlabojot sadarbību starp NATO dalībvalstu un partnervalstu bruņotajiem spēkiem. 2015. gada mācību galvenais uzdevums gan štāba mācībās, gan lauka taktiskajās mācībās būs pilna spektra operāciju plānošana.

To tiešais mērķis ir vairot saliedētību Ukrainas bruņotajos spēkos, kas pašreiz ir novecojuši, slikti finansēti un iesaistīti cīņā ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem Austrumukrainā.

Mācības nes vēsti Kremlim, ka Vašingtona un tās sabiedrotās ir apņēmības pilnas izjaukt Krievijas prezidenta Vladimira Putina ekspansīvās ambīcijas.

"Šīs kopīgās mācības (..) demonstrē plašu atbalstu Ukrainai tās cīņā par brīvību un suverenitāti," karogu pacelšanas ceremonijā, mācības atklājot, sacīja Ukrainas Bruņoto spēku komandieris.

ASV Armijas Eiropā vadītajās mācībās, kuras tā rīko sadarbībā ar Ukrainas Sauszemes spēkiem, piedalās NATO dalībvalstu un alianses partnervalstu karavīri no ASV, Bulgārijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Kanādas, Gruzijas, Vācijas, Rumānijas, Ukrainas, Polijas, Beļģijas, Moldāvijas, Norvēģijas, Spānijas un Turcijas.

Pērn mācībās „Rapid Trident”, piedalījās 1300 karavīru no 15 valstīm, un tās bija pirmās mācības, kas notiksaUkrainā pēc tam, kad Krievija anektēja Krimas pussalu. Tajās piedalījās arī Latvijas karavīri

Dalies ar šo ziņu