Bruņotajiem spēkiem – jauni virsnieki, aizsardzības akadēmijai – rektors

NBS
Sargs.lv
Virsnieki
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

19.j ūnijā Nacionālajā aizsardzības akadēmija valdīja liela rosība – Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolventi saņēma pirmās virsnieka dienesta pakāpes zīmotnes, bet pašas akadēmijas vadību pārņēma pulkvežleitnants Georgs Kerlins.

Bruņotajiem spēkiem – jauni virsnieki, aizsardzības akadēmijai – rektors

Izlaiduma ceremonijā, kurā piedalījās valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš, kā arī aizsardzības nozares un akadēmijas vadība, kadeti un viņu radinieki, iegūtās izglītības apliecinošu dokumentu un dienesta pakāpes „leitnants” zīmotnes saņēma 24 akadēmijas absolventi, kuri turpinās dienestu vairākās bruņoto spēku vienībās.

Savukārt līdzšinējo akadēmijas rektoru un Mācību vadības pavēlniecības komandieri pulkvedi Egilu Leščinski amatā nomainīja pulkvežleitnants Georgs Kerlins, kurš pildīja prorektora amata pienākumus un savu militāro karjeru sāka, pats absolvējot aizsardzības akadēmiju.

Tikai dažas dienas pirms stāšanās jaunajā amatā arī viņš saņēma izglītības dokumentu, kas apliecina sekmīgi pabeigto studiju Augstākās vadības kursu Baltijas Aizsardzības koledžā. Pulkvežleitnants Kerlins koledžā studēja arī 2003. – 2004.gadā, pabeidzot Vecākā štāba virsnieka kursu, bet dažus gadus vēlāk bija arī šis koledžas vecākais pasniedzējs. Militārās iemaņas viņš ir apguvis arī Zviedrijas un Dānijas militārās izglītības iestādēs.

Tagadējam pavēlniecības komandierim un akadēmijas rektoram ir liela militārā pieredze. Viņš ir dienējis Zemessardzes štāba, kā arī Baltijas miera uzturēšanas bataljonā, kur ieņēma sakaru, personāla virsnieka un rotas komandiera vietnieka amatus. Savukārt dienot 1.kājnieku bataljonā, viņš pildīja rotas komandiera, štāba priekšnieka, bataljona komandiera vietnieka un arī bataljona komandiera amata pienākumus.

Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija ir vienīgā Latvijas augstākā militārā mācību iestāde, kuras uzdevums ir sagatavot profesionāli izglītotu komandējošo un militāro speciālistu sastāvu Latvijas valsts aizsardzības nozarei.

2015./2016.studiju gadā aizsardzības akadēmijā pieņems 95 karavīrus.

Studiju programmā „Komandējošā sastāva virsnieks” uzņems  30 kadetus ar jau iegūtu augstāko izglītību bakalaura līmenī, bet programmā „Virsnieka speciālista pamatkurss” plānots uzņemt piecus augstskolu absolventus. Trijās profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmās akadēmija uzņems 60 kadetus, no kuriem desmit kadeti militāro izglītību varēs iegūt programmā „Gaisa spēku militārā vadība”. Savukārt programmā „Sauszemes spēku militārā vadība” uzņems 35 kadetus, bet programmā „Jūras spēku militārā vadība” - 15 kadetus.

Kandidātu dokumentu pieņemšana studijām aizsardzības akadēmijā jau ir sākusies, un tā notiks līdz pat 31.jūlijam.

Studijas ir bez maksas, studiju laikā kadeti ir pilnā valsts apgādē, kadetiem maksā karavīra algu, uzturdevas kompensāciju, dzīvokļa īres kompensāciju, nodrošina karavīra sociālās garantijas, izmitināšanu dienesta viesnīcā, iespēju izmantot Sporta kluba kompleksu. Pēc akadēmijas absolvēšanas ir garantēta dienesta vieta Nacionālo bruņoto spēku vienībās.

Dalies ar šo ziņu