Baltijas bataljons aizsardzības kaujā nosargā savu atbildības rajonu

Militārās mācības
Sargs.lv
Baltijas bataljons
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Baltijas bataljons – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīri - 18. jūnija rītā veica plānoto aizsardzību, kamēr Vikingu bataljons – ASV, Lielbritānijas un Norvēģijas karavīru rotas – devās plānotajā uzbrukumā.

Baltijas bataljons aizsardzības kaujā nosargā savu atbildības rajonu

Baltijas bataljons saskaņā ar scenāriju gatavojas jaunam uzbrukumam, un 18. jūnija rītā viņu uzdevums bija aizstāvēt ieņemtās pozīcijas – pārejas pār Puskas upi, pa kurām pēc tam varētu veikt pretuzbrukumus. Atsevišķas Baltijas bataljona vienības izvietojās gar Puskas upi, Latvijas karavīri sargāja pārbrauktuvi pār upi, Igaunijas rotas ar SISU bruņumašīnām, izvietojās aizmugurē, rezervē.

„Komandiera plāns bija izvietot novērot pretinieka tuvošanos, ļaut pretiniekam ielauzties konkrētā sektorā, novērot, kā viņi pārvietojas, un tad uzbrukt pretiniekam ar rezerves spēkiem,” stāsta Sauszemes spēku 2. kājnieku bataljona 2. kājnieku rotas komandieris virsleitnants Arnis Mežals.

Vikingu bataljons uzbruku Baltijas bataljonam ap plkst. 5 no rīta, kad Lielbritānijas un pēc tam arī ASV vienības devās uzbrukumā pa centrālo asi Lietuvas sargātajam objektam.

Latvijas aizsardzības sektorā neviens neuzbruka, kālab nācās secināt, ka pretinieks mēģina latviešus maldināt. Latvijas karavīru rota sagatavojās pastiprināt citas pozīcijas, pret kurām tika vērsts pretinieka galvenais uzbrukums, un saņēma pavēli doties palīgā Lietuvas rotai. Apgājuši uzbrucējus no flanga, latviešu vads iesaistījās kaujās ar ASV un Norvēģijas karavīriem.

Virsleitnants Mežals atzīst, ka Baltijas bataljona sadarbība ir ļoti laba. „Mēs daudz varam mācīties no igauņiem un lietuviešiem, savukārt viņi var daudz mācīties no mums. Kopā sadarbojoties, mēs saprotam, kā veidojas savietojamība. Kopā trenējoties, nostiprinām kaujas spējas un spējas strādāt vienā komandā,” uzsver rotas komandieris.

No 8. līdz 19. jūnijam Ādažu poligonā norisinājās mācību „Saber Strike” lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Norvēģijas.

Dalies ar šo ziņu