Mācībās “Saber Strike” Baltijas bataljons veiksmīgi izpilda uzbrukuma kaujas uzdevumus

Militārās mācības
Sargs.lv
Saber Strike
Foto: Foto: virsseržants Gatis Indrēvics

Baltijas bataljona – latviešu, lietuviešu un igauņu karavīru - uzdevums 16. jūnijā bija veikt uzbrukumu, lai sakautu Vikingu bataljonu – ASV, Lielbritānijas un Norvēģijas karavīru rotas.

Mācībās “Saber Strike” Baltijas bataljons veiksmīgi izpilda uzbrukuma kaujas uzdevmus

„Pretinieks bija izvietojis aizsardzību atslēgas punktos, pārējās vienības bija izvietotas, lai kavētu mūsu apiešanas manevrus un aizsargātu savus flangus, sakautu Baltijas bataljonu vai novārdzinātu vienības tik ļoti, lai tās nevarētu šos atslēgas punktus ieņemt,” stāsta Sauszemes spēku 2. kājnieku bataljona 2.kājnieku rotas komandieris virsleitnants Arnis Mežals. „Baltijas bataljons paredzēja, ka jāsagrābj atslēgas punkti, jāsagrauj pretinieka aizsardzība, un, kad pretinieka vienību sinhronizācija ir izjaukta, katra vienība tiks iznīcināta atsevišķi.”

Igaunijas un Lietuvas rotas devās tieši uzbrukumā atslēgas punktiem, ko pretinieks bija nocietinājis, kamēr Latvijas rota – vieglie kājnieki, kas īpaši piemēroti upju un purvu šķērsošanai, un pārvietošanās uzdevumu mežā veikšanai – devās uzbrukumā pretiniekam no flanga, lai pavērtu ceļu iespējamam papildu uzbrukumam.

Latvijas rota komandiera virsleitnanta Arņa Mežala vadībā šķērsoja Puskas upi, sagrāba pārceltuvi pār upi un turpināja izvirzīšanos pa mežu, kur sākās sadursmes ar ASV vienībām, un vēlāk uzbrukumā latviešiem iesaistījās arī Lielbritānijas Karalisko Gurku pulka vienība; gan ASV, gan Lielbritānijas karavīrus latvieši šajās sadursmēs uzvarēja.

„Nonākuši pie pārceltuves pār Rāmpurva grāvi, mēs secinājām, ka bataljons to nevar izmantot šo pārceltuvi pretinieka bataljona radīto šķēršļu dēļ, tāpēc tika meklēti papildus ceļi, lai atvērtu ceļu uzbrukumam,” stāsta virsleitnants Mežals. Tomēr bataljona komandieris izlēma turpināt centrālo uzbrukumu.

Baltijas bataljonu šajos uzdevumos atbalstīja arī Somijas armijas Uguns atbalsta rotas mīnmetēji.

Pēc kaujas bataljons atgriezās aizsardzības pozīcijās, no kurām 18.jūnijā turpinās aizsardzības kauju.

Dalies ar šo ziņu