Somijas armijas oblgātā dienesta karavīri pirmo reizi piedalās mācībās “Saber Strike”

Militārās mācības
Somijas karavīri
Foto: Foto: Somijas bruņotie spēki

Somijas armijas karavīri piedalījušies mācībās “Saber Strike”  jau iepriekšējos divus gadus, kur piedalījās Somijas ātrās reaģēšanas vienība, bet šogad izlemts uz mācībām sūtīt Uguns atbalsta mīnmetēju rotu, kas sastāv no obligātā dienesta karavīriem, lai pārbaudītu viņu gatavību sadarboties starptautiskā vidē.

Somijas armijas oblgātā dienesta karavīri pirmo reizi piedalās mācībās “Saber Strike”

Tāpat mācībās piedalās arī Somijas armijas štāba virsnieki un obligātā militārā dienesta karavīru instruktori un virsnieki.

Uguns atbalsta rotas karavīri piedalījušies militārajās mācībās kopā ar Somijas armiju, bet šī ir pirmā reize, kad viņi piedalās starptautiskās mācībās un var sadarboties ar piecu dažādu valstu karavīriem.

“Šī ir lieliska treniņa iespēja, lai uzlabotu sadarbību ar reģionālajiem partneriem, strādātu kopā ar dažādām nācijām,” stāsta obligātā dienesta karavīrs, virsnieka kandidāts Jons Nīnesāre (Joone Niinesaare), vada komandieris, kas šomēnes saņems rezerves leitnanta pakāpi. “Mācību “Saber Strike” ietvaros mēs esam snieguši uguns atbalstu mācību vingrinājumu ietvaros gan Baltijas valstīm, gan Norvēģijai, un komandvadības ķēde un pavēļu došana ir gandrīz tāda pati kā Somijā. Savstarpējās sapratnes līmenis ir ļoti labs, nav bijušas nekādas problēmas.”

Topošais rezerves leitnants Nīnesāre arī atzīst, ka bijis pārsteigts, cik ļoti Latvijas daba līdzinās Somijas dabai, vienīgi pie mums ir daudz siltāks jūnijs. Karavīriem nebija nekādu grūtību uzsākt mācības Ādažu poligonā, un bruņumašīna, kas aprīkota ar mīnmetējiem,  var pārvietoties gan pa mežu, gan smilšainajiem rajoniem bez jebkādām grūtībām.

Parasti obligātā dienesta karavīriem nav iespēju piedalīties militārajās mācībās ārzemēs, un dažiem no viņiem šis ir pat pirmais ārvalstu ceļojums.

Somijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālleitnants Sepo Toivonens uzsver, ka pēdējā laikā reģionā notiek daudz starptautisko militāro mācību, un tā ir lieliska apmācību iespēja somu karavīriem. “Mēs esam piedalījušies NATO vadītajās starptautiskajās operācijās Kosovā un Afganistānā, tāpēc ir pilnīgi skaidrs, ka mūsu karavīriem nepieciešams treniņš starptautiskā vidē,”  uzsver komandieris, kas 11. jūnijā apmeklēja mediju un viesu dienu Ādažu poligonā.

Somija ir viena no mūsu reģiona valstīm, kur joprojām ir obligātais militārais dienests.

Visiem somu puišiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, ir jāpiesakās armijā, kur iespējams dienēt trijos dažādos apmācību virzienos. Pamatapmācība ilgst 6 mēnešus, parasti tie ir kājnieki, speciālistus apmāca 9 mēnešus, savukārt talantīgākie puiši ar līdera iezīmēm iziet 1 gada apmācības kursu, kura laikā tiek apmācīti nodaļas komandiera pienākumu pildīšanai un saņem rezerves instruktoru pakāpes. Paši labākie iziet vēl triju mēnešu apmācību rezerves virsnieku skolā, kur trenējas komandēt vadu, un saņem rezerves leitnanta pakāpi. Viens apmācības posms obligātajam dienestam sākas jūlijā, otrs – janvārī.

Dalies ar šo ziņu