Izmēģinās zemessargu apmācību pamatapmācības nometnēs

NBS
Sargs.lv
zemessargi
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šovasar Zemessardze organizēs militāro nometni, kurā izmēģinās jaunu pieeju zemessargu apmācībā, pielietojot nometņu modeli, kurā nesen dienestā pieņemtie zemessargi militārās pamatiemaņas neapgūs kā līdz šim – ilgstoši un pārsvarā nedēļas nogalēs -, bet gan īsākā, bet nepārtrauktā laika posmā.

Izmēģinās zemessargu apmācību pamatapmācības nometnēs

„Šāda zemessargu apmācība iegūs jaunu kvalitāti un profesionālajā sagatavotībā tuvināsies karavīriem,” atzīst aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, norādot, ka apmācības modeli, kurš taupa gan resursus, gan arī laiku, plānots turpināt 2016.gadā arī citās Zemessardzes vienībās.

Pirmā pamatapmācības nometne notiks no 29. jūnija līdz 25. jūlijam Pļaviņu novadā, un tajā militārās iemaņas apgūs tie zemessargi, kuri dienestu Zemessardzē ir sākuši nesen. To rīkos Zemessardzes 55. kājnieku bataljons.

Vienlaikus ar jauno zemessargu apmācību nometnē notiks arī to zemessargu apmācība, kuri ieņem nodaļas komandiera amatu, kā arī tiks vērtētas vienības spējas organizēt un vadīt pamatapmācību ilgstošu nometņu veidā.

Nodarbības vadīs ne tikai Zemessardzes personālsastāvs, bet arī regulāro spēku karavīri, piesaistot arī dažāda veida tehniku, tostarp arī militāros gaisa kuģus – Latvijas „Mi-17” un ASV „Black Hawk” helikopterus.

Apmācība noslēgsies ar pārbaudījumiem, kuros vērtēs zemessargu sasniegto zināšanu un iemaņu līmeni pēc trim apmācību nedēļām.

Pēc militāro pamatiemaņu apgūšanas zemessargu apmācība turpināsies jau speciālistu līmenī, kurā viņi apgūs savu militāro amatu.

Lai piedalītos nometnē, Latvijas pilsonim ir jābūt uzņemtam Zemessardzē un ir jābūt apgūtai pirmszvēresta apmācībai. Dalībai tajā jau ir apzināti teju 30 kandidāti.

Neskatoties uz to, arī tie Latvijas pilsoņi, kuriem šāds apmācības modelis šķiet vispiemērotākais, ir aicināti atsaukties. Tādēļ ir jāiestājas Zemessardzes 55.kājnieku bataljonā (Spīdolas iela 20, Aizkraukle. Tālr.: 65122214) vai citā Zemessardzes bataljonā, kurā pirmszvēresta apmācība paredzēta tuvākajā laikā. Pēc nometnes zemessargs varēs pāriet uz to bataljonu, kas viņa dzīves vietai būs tuvākais.

Zemessardze atgādina, ka sākot ar 1. janvāri, kad stājās spēkā grozījumi Darba likuma 153. pantā, darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas darbiniekam, kurš pilda dienestu Zemessardzē, ja par viņa iesaisti Zemessardzes uzdevumu izpildē vai apmācībā darba devēju informē Zemessardzes vienības komandieris dienestu Zemessardzē regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā termiņā un kārtībā. Atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas piešķir uz Zemessardzes vienības komandiera izziņā norādīto laiku. Darbiniekam, kurš izmanto šo atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.
 

Dalies ar šo ziņu