Mācībās veicot Zvārdes poligona ķemmēšanu, atrod un iznīcina 60 sprādzienbīstamus priekšmetus

Militārās mācības
Sargs.lv
64E12A34876541CFBE2A4EB08B86366A.jpg

No 18. līdz 22. maijam Saldus novada Zvārdes pagasta bijušajā Padomju Savienības aviācijas bumbu mešanas treniņu poligona teritorijā notika Zemessardzes organizētās mācības „Zvārdes detonators 2015”, kurās karavīri turpināja ilgstoši ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem piesārņotās teritorijas attīrīšanu, atrodot un iznīcinot 60 sprādzienbīstamus priekšmetus, tostarp divas aviācijas bumbas.

Militārās mācībās veicot Zvārdes poligona ķemmēšanu, atrod un iznīcina 60 sprādzienbīsatamus priekšmetus

Mācību mērķis bija uzturēt un pilnveidot Nacionālo bruņoto spēku Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas spējas veikt militāro inženieru atbalsta uzdevumus, kā arī aizsargāt vidi, cilvēku dzīvību un veselību, un attīrīt apkārtējo vidi no sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Paaugstināta riska mācībās piedalījās 17 Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona karavīri, tostarp karavīri no Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas un Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas, lai atrastu un neitralizētu sprādzienbīstamos priekšmetus, kas atrodas zemes virskārtā un zemes slānī.

„Mācības "Zvārdes detonators 2015" mums sniedz iespēju apmācīt personālu, lai veiktu sprādzienbīstamu meklēšanu. Šeit varam veikt teritorijas ķemmēšanu un praktiski trenēt mūsu karavīrus, vienlaicīgi attīrot teritoriju no sprādzienbīstamiem priekšmetiem, kas iepriekš speciāli mācību nolūkiem nav jāizvieto teritorijā,” mācību „Zvārdes detonators 2015” priekšrocības skaidroja mācību vadītājs Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas komandiera vietnieks kapteinis Aleksandrs Cviguns.

„Zvārdes detonators 15” norisinājās divās fāzēs – sākumā karavīri veica tā saucamo ķemmēšanu, pārmeklējot no sprādzienbīstamiem priekšmetiem pusotru kvadrātkilometru plašu teritoriju. Militāro mācību otrās fāzes laikā notika atrasto sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšana.

Kapteinis A. Cviguns atzina, ka cilvēki joprojām ir neapdomīgi, atrodot sprādzienbīstamus priekšmetus. „Mācību laikā vairakkārt uzgājām uz celmiem novietotus lādiņus, kas nozīmē, ka sēņotājs vai jebkurš cilvēks, kas gājis pa mežu, ir pamanījis lādiņu, kustinājis, paņēmis to rokās un nolicis redzamā vietā, nevis zvanījis Valsts policijai,” sacīja kapteinis.    

„Atrodot munīciju, kategoriski aizliegts to kustināt, pārvietot, pieskarties, pakļaut triecienam, bet nekavējoties jāzvana Valts policijai, kas konstatēs faktu un izsauks mūs,” skaidroja kapteinis A. Cviguns, kā rīkoties atrodot sprādzienbīstamu priekšmetu.

Šādas mācības Zemessardzes 54.inženiertehniskais bataljons ir rīkojis arī iepriekš gan Zvārdes poligonā, gan bijušo munīcijas noliktavu teritorijā Cekulē. Pērn Zvārdes poligonā neitralizēti vairāk nekā 350 sprādzienbīstami priekšmeti, un liela daļa no tiem neitralizēti pērn notikušajās mācībās „Zvārdes detonators 2014”.
Viena no Latvijas piesārņotākajām teritorijām ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem ir bijušais Zvārdes poligons, par ko liecina atrasto lādiņu lielais skaits. Tajā ir augsts sprādzienbīstamo priekšmetu piesārņojums, kas apdraud cilvēku dzīvību. Par katru aizdomīgo atrasto priekšmetu nekavējoties jāziņo Valsts policijai.

Kā rīkoties, atrodot sprādzienbīstamus priekšmetus
1. Tos neaiztikt, nemēģināt izjaukt, lai izpētītu, un nepārvietot.
2. Vieta, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē.
3. Par atradumu jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā (tālruņa numurs 110), vai zvanot uz tālruņa numuru 112.
4. Jāsniedz atrastā priekšmeta īss raksturojums.
5. Jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām.
6. Notikuma vietā ieradīsies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Par atrastu sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanu iedzīvotājiem nav jāmaksā.

Dalies ar šo ziņu