Leitnante Morozova - pirmā ASV Mīnmetēju komandiera kursu absolvējusī sieviete

NBS
Sargs.lv
50919D6DB1194160AECB7FD1ED632A65.jpg

Kaujas atbalsta bataljona Uguns atbalsta rotas mīnmetēju vada komandiere leitnante Santa Morozova ir pirmā sieviete, kas ir absolvējusi ASV mīnmetēju komandiera kursu. Tas norisinājās Džordžijas pavalstī, Fortbeningā no 13. aprīļa līdz 15. maijam, un tajā piedalījās 47 ASV karavīri, kā arī triju citu valstu - Lietuvas, Kuveitas un Latvijas – karavīri.

Leitnante Morozova - pirmā ASV Mīnmetēju komandiera kursu absolvējusī sieviete

„Dodoties uz ASV, skaidri saskatīju, ka šis kurss nepieciešams manai specialitātei, man nebija nodoma sarīkot tur revolūciju un kļūt par vienīgo sievieti, kas šo kursu absolvējusi,” stāsta leitnante Morozova.

Aizbraucot uz ASV, izrādījās, ka neviena sieviete līdz šim nav bijusi Sauszemes spēku mīnmetēju vada komandiere un līdz ar to nav arī piedalījusies mīnmetēju komandiera kursā. Sākumā leitnantei Santai Morozovai nebija atļauts piedalīties kursā, bet, pateicoties komandieru iesaistei, tika pieņemts lēmums, ka viņa tomēr izņēmuma kārtā varēs piedalīties šajā kursā.

Mīnmetēju komandiera kurss ir paredzēts mīnmetēju apkalpes karavīru prasmju attīstīšanai, galvenokārt, mīnmetēju datu aprēķināšana, lai saprastu, kādi dati nepieciešami, lai mīna aizlidotu tur, kur tai jānonāk. Tiek mācīti arī labākie paņēmieni, kas nepieciešami uzbrukuma un aizstāvības operācijās, kādu šaušanas veidu izvēlēties katrā taktiskajā situācijā.

„Kurss bija ļoti vērtīgs, es apguvu visas tās zināšanas, kas man bija nepieciešamas, un es priecājos, ka mani nenosūtīja uz kādu citu kursu tikai tāpēc, ka es esmu sieviete, jo tas būtu neobjektīvi,” komandiere uzsver. „Izrādās, ka Latvijas bruņotie spēki ir ļoti atvērti, salīdzinājumā ASV armija ir daudz noslēgtāka, ja jau tur līdz šim nav bijusi neviena sieviete mīmetēja vada komandiere. Konkrētajā amatā tam nav nozīmes, vai esi vīrietis vai sieviete - ja tu esi karavīrs un vari izpildīt vajadzīgos kritērijus, un varbūt pat izpildīt tos labāk nekā citi, tas ir iemesls, kāpēc konkrētajam karavīram jābūt konkrētajā amatā.”

Vada komandiera uzdevumi ir plānošana un nodarbību vadīšana. Viņš ir atbildīgs par kaujas šaušanas norisi. Jāplāno ne tikai ikdienas aktivitātes, bet arī dalība mācībās. Vadā ir ap 30 karavīru, seši mīnmetēji. NATO standartiem atbilstošais 81 mm mīnmetējs var šaut 5,6 kilometrus tālu. 

„Mīnmetēju vads ir katras rotas un bataljona neatņemama sastāvdaļa, kas pirmie spēj sniegt spēcīgu un ātru uguns atbalstu,” uzsver vada komandiere. Mācību laikā mīnmetēji tiek pievienoti bataljonam vai rotai, un darbojas saskaņā ar viņu plāniem. Mīnmetēji vienmēr atrodas rotas vai bataljona aizmugurē, lai nosegtu vairākus kilometrus uz priekšu, un šauj pa ieplānotiem mērķiem vai pa tiem mērķiem, ko pieprasa priekšējie uguns novērotāji.

Santa Morozova beidza Nacionālo Aizsardzības akadēmiju 2014. gada jūnijā, un tika norīkota uz Kaujas atbalsta bataljona mīnmetēju vadu.

„Iestājos armijā, jo vēlējos izaicinājumus un interesantu dzīvesveidu, kā arī esmu Latvijas patriote,” viņa uzsver. „Rutīna armijā nav nekad, vienmēr var atrast to, kas ir saistošs, kas padara mūsu ikdienu interesantu. Svarīgākais ir pašattīstīties un kļūt labākam kopā ar savu vienību!”

Dalies ar šo ziņu