Ar vingrinājuma „Operation Summer Shield XII” norisi iepazīstas augstākās amatpersonas

Militārās mācības
BNS, Sargs.lv
mācības
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

30. martā augstākās valsts un aizsardzības nozares amatpersonas apmeklēs Ādažu poligonu, kur iepazinās ar Latvijas sadarbībā ar ASV vadītā starptautiskā kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājuma “Operation Summer Shield XII” norisi.

Ar vingrinājuma „Operation Summer Shield XII” norisi iepazīstas augstākās valsts un aizsardzības nozares amatpersonas

Viesi, starp kuriem bija valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andri Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī ārvalstu diplomāti un militārie atašeji, apmeklēja ASV Mičiganas Nacionālās gvardes, 2.kavalēriajs pulka un Latvijas artilēristu šaušanas nodarbības, kā arī apmācību vietu, kurā Vācijas un Latvijas Bruņoto spēku karavīri veica vienību attīrīšanu no ķīmiskām vielām un Luksemburgas karavīri nodrošināja dzeramā ūdens attīrīšanu, bet vizītes noslēgumā vēroja bataljona darbību aizsardzības pozīcijās.

„Es domāju, ka vingrinājums ir reāla atbilde, ka mēs esam pietiekami aizsargāti. Tie nav tikai vārdi, bet tas ir arī dabā redzams," sacīja Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka sabiedroto spēku klātbūtne Latvijā būs tik ilga, cik vien nepieciešams. "Tas protams ir ilgtermiņa ieguldījums," atzina Valsts prezidents, norādot arī uz ieguvumiem, kuri rodas arī Latvijas karavīriem, kas trenējas kopā ar sabiedrotajiem.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube atzina, ka šīs bijušas ļoti nozīmīgas mācības. Karavīri vingrinājušies un apguvuši jaunas lietas - gan ūdens attīrīšanu, gan arī iespējamās reakcijas ķīmisko uzbrukumu laikā. "Mēs redzam, ka pasaulē šī ir ļoti nozīmīga spēja - teroristu organizācijas un radikālo islāmistu pārstāvji Sīrijā un Irākā izmanto ķīmiskos ieročus, kas liecina, ka apdraudējums ir reāls," uzsvēra Graube. Karavīri trenējušies izmantot arī tādas spējas, kādu patlaban Latvijai vēl nav, kā, piemēram, artilēriju. "Tas ir ļoti nozīmīgi, runājot par mūsu spēku spēju attīstību nākotnē," sacīja bruņoto spēku komandieris.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas karavīri mācībās sevi parādījuši ļoti labi. Bruņoto spēku komandieris nesen atgriezies no vizītes ASV, kur augstā līmenī viņam izteikta atzinība par Latvijas priekšējo novērotāju spējām. ASV aizsardzības nozares pārstāvji bijuši ļoti pārsteigti par latviešu karavīru labajām sekmē priekšējo novērotāju sagatavošanas kursos.

"Tas ir kaut kas unikāls, ka latviešu karavīri var būt tik labi," teica ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Gadskārtējais vingrinājums ir apvienotās sauszemes, gaisa un jūras spēku mācības, kurās piedalās bruņoto spēku vienības no Latvijas, Lietuvas, ASV, Vācijas, Luksemburgas un Kanādas, kopumā – vairāk nekā 1100 karavīru.

Latvijas bruņotos spēkus tajā pārstāv visi spēku veidi - Sauszemes spēku kājnieku brigādes vienības, Jūras spēku flotiles kuģis „Varonis”, kuru izmantos kā karavīru desantēšanās platformu, Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri „Mi-17”, kā arī vairākas specializētās Zemessardzes vienības – 54. inženiertehniskais bataljons, 17. pretgaisa aizsardzības bataljons, 31. aizsardzībai no masu iznīcināšanas ieročiem bataljons un 19. nodrošinājuma bataljons. Vingrinājuma norisi atbalsta Nodrošinājuma pavēlniecības vienības un Militārā policija.

Vingrinājuma uzdevums ir integrēt un koordinēt uguns atbalstu kājnieku vienību operācijās, izmantojot vairākus kaujas atbalsta elementus – izlūkošanu, artilēriju, aviāciju, aizsardzību pret masu iznīcināšanas ieročiem, inženieru atbalstu vienotā operācijā ar šķēršļu pārvarēšanu, uzdevumu izpildē iesaistot arī apvienotā uguns atbalsta priekšējos novērotājus un tuvā gaisa atbalsta kontrolierus.

Tā mērķis ir apmācīt Sauszemes spēku kājnieku brigādes un kājnieku bataljonu štābus izmantot kaujas atbalsta spējas dažādu uzdevumu veikšanā.
Vingrinājums „Operation Summer Shield” Latvijā notiek kopš 2004. gada.

Kopš 2014. gada vingrinājums ir iekļauts NATO vingrinājumu un mācību sarakstā, līdz ar tas ir atvērts dalībai arī ikvienai no alianses dalībvalstīm. Pērn tajā piedalījās vairāk nekā 600 karavīru no Latvijas, Igaunijas un ASV bruņotajiem spēkiem. Savukārt no Lietuvas bruņotajiem spēkiem vingrinājumā bija iesaistīti vairāki štāba virsnieki, kas tika integrēti Latvijas bataljona sastāvā.

 

Dalies ar šo ziņu