Vingrinājuma „Operation Summer Shield XII” pirmajā nedēļā karavīri trenē kaujas atbalsta prasmes

Militārās mācības
Sargs.lv
Summer Shield
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Pirmajā vingrinājuma „Operation Summer Shield XII” nedēļā notiek nodarbības, kurās karavīri pilnveido iemaņas kaujas atbalsta elementu nodrošināšanā un pilnveido sadarbību.

Vingrinājuma „Operation Summer Shield XII” pirmajā nedēļā karavīri trenē kaujas atbalsta prasmes

Sargs.lv 26. martā apmeklēja četras nodarbību vietas – ķīmiskā piesārņojuma likvidēšanas nodarbību un šaušanas nodarbību, kā arī ūdens attīrīšanas staciju un inženieru nodarbību.

Ķīmiskā piesārņojuma likvidēšanas nodarbībā Vācijas bruņoto spēku karavīri sadarbībā ar Luksemburgas un Latvijas karavīriem veica bruņumašīnu attīrīšanu no ķīmiskajām vielām. Scenārijs paredz, ka mīnmetēju vads, pildot kaujas uzdevumus, apšaudes laikā trāpījis ķīmisko vielu noliktavai un divas automašīnas tikušas piesārņotas ar toksisku vielu, tāpēc Vācijas karavīru vadībā tikusi izveidota attīrīšanas darba stacija, kur bruņumašīnas tiek attīrītas no piesārņojuma.

Pirmajā stacijā mašīnas tiek nomazgātas ar spēcīgu ūdens strūklu, otrajā tiek izmantotas ķimikālijas, lai mašīnas attīrītu, un trešajā tās tiek vēlreiz nomazgātas. Karavīru spectērpus pēc tam attīra atsevišķā darba stacijā. Latvijas karavīri savukārt nodrošina medicīnisko palīdzību, ja scenārija ietvaros paredzēts, ka kāds no karavīriem ticis ievainots. 

Viena Luksemburgas bruņoto spēku nodrošinātā ūdens attīrīšanas stacija var attīrīt 100 000 litru ūdens, piemēram, lai attīrītu bruņumašīnas, kā tas bija nepieciešams iepriekšējā uzdevumā. Viena stacija tāpat var attīrīt arī 30 000 litru dzeramā ūdens dienā, un šis ūdens tiek nogādāts karavīriem gan ikdienas lietošanai, gan tad, ja tas nepieciešams saskaņā ar scenāriju.

Ūdens tiek ņemts no Kadagas ezera, pie kura Luksemburgas karavīri ierīkojuši savu darba staciju. Augstākais virsseržants Džeroms Sinns no Luksemburgas armijas ūdens attīrīšanas un iepakošanas vienības pastāstīja, ka dzeramais ūdens tiek attīrīts ar speciāliem filtriem, tam tiek pievienots hlors, minerāli un sāļi, pēc tam tas tiek pārbaudīts vietējā laboratorijā un pildīts 0,25 l pakās, kas ir parocīgas, lai ieliktu kabatās un dzertu uzdevumu izpildes laikā.

Tāpat ūdeni ir iespējams iepildīt 500 litru lielās iepakojumu kastēs, pēc tam to pārvietot pie karavīriem, lai viņi varētu uzpildīt savas dzērienu pudeles ar tīru dzeramo ūdeni. 

Vēl viena nodarbība, kuru 26. martā vingrinājumā „Operation Summer Shield XII” veica ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas karavīri un zemessargi bija šaušanas nodarbība, kurā dažādu valstu karavīriem bija iespēja četrās stacijās trenēties šaut ar citu dalībvalstu ieročiem. Šīs nodarbības stacijas bija četras – karavīri šāva ar snaiperu ieročiem, pistolēm, vieglajiem ložmetējiem, „Brauning” smago ložmetēju un granātmetējiem.

Savukārt inženieru vienība, kurā sadarbojās ASV Jūras kājnieki, Kanādas karavīri ar Latvijas karavīriem un zemessargiem, nodarbībā veica uzdevumu – izveidot „mīnu lauku”, kurš tiks izmantots lauka kaujas treniņa laikā. Savukārt konstrukcijas vads veica aizsardzības pozīciju izveidošanas uzdevumu.

No 22. līdz 31. martam Ādažu poligonā norisinās Latvijas sadarbībā ar ASV vadītais starptautiskais kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājums “Operation Summer Shield XII”.

Gadskārtējais vingrinājums ir apvienotās sauszemes, gaisa un jūras spēku mācības, kurās piedalās bruņoto spēku vienības no Latvijas, Lietuvas, ASV, Vācijas, Luksemburgas un Kanādas, kopumā – vairāk nekā 1100 karavīru.

Vingrinājuma uzdevums ir integrēt un koordinēt uguns atbalstu kājnieku vienību operācijās, izmantojot vairākus kaujas atbalsta elementus – artilēriju, aviāciju, izlūkošanu, aizsardzību pret masu iznīcināšanas ieročiem, inženieru atbalstu vienotā operācijā ar šķēršļu pārvarēšanu, uzdevumu izpildē iesaistot arī apvienotā uguns atbalsta priekšējos novērotājus un tuvā gaisa atbalsta kontrolierus.

Dalies ar šo ziņu