Mācībās „Ziema” Latvijas, ASV un Kanādas karavīri trenē prasmes izdzīvošanai pēc ielūšanas ledū

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

26. februārī vairāk nekā 50 karavīru no Latvijas, ASV un Kanādas trenējās veikt uzdevumu, kas trenē prasmes izdzīvot pēc ielūšanas ledū.

Mācībās „Ziema” Latvijas, ASV un Kanādas karavīri trenē prasmes izdzīvošanai pēc ielūšanas ledū

Mācībās ielūšanu ledū aizstāja ielēkšana āliņģī Kadagas ezerā, pēc kuras karavīriem bija jāspēj ledainajā ūdenī uzturēties ierobežotu laiku, izkļūt no āliņģa, sasildīties, pārģērbties un turpināt pildīt dienesta uzdevumus. Uzdevums tika veikts stingrā instruktoru uzraudzībā.

„Mācību mērķis ir veikt apmācību ziemas apstākļos, pildot dažādus uzdevumus, kā arī sadarboties ar dažādām apakšvienībām un dažādām valstīm," sacīja Sauszemes spēku Kājnieku brigādes 1. kājnieku bataljona virsseržants Didzis Baltiņš. „Konkrēti uzdevumā ar lēkšanu āliņģī svarīgākais karavīram ir nezaudēt paškontroli un turpināt pildīt uzdevumu."

Uzdevumu vērot bija ieradušies arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Aizsardzības ministrs norādīja, ka NATO spēkiem ir jātrenējas arī tādiem ģeogrāfiskiem apstākļiem, kādi ir sastopami Latvijā. "Ņemot vērā to, ka mēs strādājam pie tā, lai Latvijā būtu daudz plašāk pārstāvēti NATO spēki, tad NATO spēkiem jātrenējas tiem ģeogrāfiskajiem apstākļiem kādi ir Latvijā un kādi ir Baltijā," sacīja aizsardzības ministrs.

„Ir ļoti apsveicami,  ka Latvijas, Kanādas un ASV karavīri kopā trenējas. Šis ir izdzīvošanas treniņš skarbos apstākļos. Tas trenē karavīrus dažādām situācijām, kādas var rasties, pildot dienesta pienākumus," sacīja R. Vējonis.

No 21. līdz 27. februārim Ādažu poligonā norisinājās mācības „Ziema”, kurās karavīri veica uzdevumus, kas saistīti ar topogrāfiju un orientēšanos apvidū, ekipējuma un ieroču apkopi, kā arī medicīniskās palīdzības sniegšanu ziemas apstākļos un kaujas šaušanu.

Mācību mērķis bija veikt zināšanu un iemaņu apmaiņu, apmācot Sauszemes spēku kājnieku brigādes un sabiedroto valstu karavīrus izdzīvot un veikt dienesta uzdevumus ziemas apstākļos, izmantojot esošo ekipējumu.

Mācībās piedalījās Latvijas bruņoto spēku karavīri, ASV 2. kavalērijas pulka karavīri, kas operācijas „Atlantic Resolve” uzturas Latvijā, kā arī Kanādas bruņoto spēku karavīri, kas, pastiprinot alianses klātbūtni alianses austrumos, pašreiz ir izvietoti Polijā.

Pēc mācību „Ziema” uzdevuma apmeklējuma aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube apmeklēja ASV 2. kavalērijas pulka „Hammer 6” paraugdemonstrāciju ar „Stryker” bruņumašīnām.

Dalies ar šo ziņu