Ar koncertu Cēsīs atzīmēs Latvijas armijas pirmā kara orķestra 96. dibināšanas gadadienu

Kultūra
Sargs.lv
6B6B6EE086BA4009BEB86E5F4B8F290C.jpg

1919. gada 6. februārī Jaunformējamo spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr.11, kurā uzdeva brīvprātīgo 11. rotai formēt muzikantu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris.

Ar koncertu Cēsīs atzīmēs Latvijas armijas pirmā kara orķestra 96.dibināšanas gadadienu

Atzīmējot šo notikumu un turpinot Latvijas armijas tradīcijas, katru gadu Nacionālo bruņoto spēku orķestris koncertē kādā no Latvijas pilsētām.

Šogad, 26.februārī, plkst. 19 pirmā kara orķestra 96. dzimšanas diena tiks atzīmēta ar koncertu Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Šāds divdaļīgs koncerts Nacionālo bruņoto spēku orķestrim ir kā radošā atskaite, kurā vienreiz gadā klausītājiem tiek piedāvāts labākais un savdabīgākais orķestra radošajā izpausmē.

Koncerta pirmo daļu bruņoto spēku orķestris atklās ar Latvijas armijas pirmā Mūzikas inspektora, vēlākā Latvijas konservatorijas profesora Jura Jurjāna „Svētku maršu”. Tas ir lielisks ne tikai kā koncerta atklāšanas skaņdarbs, bet arī lielās formas kompozīcija, kuras garums pārsniedz septiņas minūtes, kas jebkuram maršam ir iespaidīgs ilgums. Kā kara orķestru inspektors J. Jurjāns rūpējās arī par Latvijas armijas orķestru repertuāra papildināšanu un radoši strādāja kompozīcijas laikā.

Nacionālo bruņoto spēku orķestris ir lepns, ka savus tiešos dienesta pienākumus pilda Pērnavas kazarmās, Rīgā, kur līdz 1940. gadam bija dislocēts 5.Cēsu kājnieku pulks. Šī pulka sagaidīšanas marša notis nejauši tika atrastas tikai 2014. gada decembrī Valmieras gaļas kombināta bijušā pūšaminstrumentu orķestra „Signāls” nošu bibliotēkā. Koncertā 5.Cesu kājnieku pulka maršs pēc 1940. gada izskanēs tikai otro reizi.

Koncerta laikā tiks demonstrēti vēsturiskie videomateriāli no Kinofotofono dokumentu arhīva, fotogrāfijas no Latvijas Kara muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja arhīviem.

Katrā no koncertiem bruņoto spēku orķestris cenšas parādīt savus solistus. Rēzeknes Mūzikas vidusskolas ilggadējās pedagoģes un komponistes Līgas Liepiņas-Kaņepes kompozīcija - Variācijas par latgaliešu tautas dziesmas „Gouju pa mežu” tēmu - Raimonda Igolnieka aranžējumā izskanēs arī šajā koncertā. Klarnetes solo izpildīs orķestra Koka pūšaminstrumentu grupas koncertmeistars virsseržants Guntars Gedroics.

Mūsdienu koncertrepertuārs pūšaminstrumentu orķestrim būs pārstāvēts ar amerikāņu komponista  Alfrēda Rīda  un norvēģu skaņraža Larsa Erika Gudima kompozīcijām.

Koncerta otrajā daļā skanēs izklaides mūzika. Nacionālo Bruņoto spēku bigbends koncertā pārsteigs ar krāsainu un pozitīvas enerģijas uzlādējošu koncertprogrammu.

Tās kodolu veidos skaņdarbi, kuri ieguvuši stabilu vērtību gan klausītāju, gan bigbenda mūziķu vērtējumā. Norvēģu komponista Edvarda Grīga svītas „Pērs Gints” viena no populārākajām daļām „Kalnu karaļa alā” un Frederika Šopēna la mažora klavieru sonātes tēma kompozīcijā „Mīlestības noslēpums” ļaus klausītājam izbaudīt klasiskās mūzikas burvīgās pārvērtības džezā.

Solistu improvizācijas visās bigbenda instrumentu grupās, apspēlējot Džordža Geršvina, Henrija Mančini, Saja Olivera, Arturo Sandovala un citu pasaulslavenu džeza komponistu tēmas palīdzēs tuvāk iepazīt džeza mūziku un novērtēt solistu talantu. Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu kulta videospēles „PAC MAN” tēma ļaus kādam atcerēties bērnību. Šīs un citas kompozīcijas krāšņi papildinās paša bigbenda mūziķu fantāzijas improvizācijās. Koncertprogrammas moto – par dažādību!
                                                                                                             
Turpinot līdzšinējo Latvijas armijas tradīciju, ieeja koncertā būs bez maksas.

Dalies ar šo ziņu