Zemessargi apgūst jaunus - pretgaisa aizsardzības rakešu sistēmas „RBS-70” – ieročus

Sargs.lv

Zemessargi apgūst jaunus - pretgaisa aizsardzības rakešu sistēmas „RBS-70” – ieročus

Pagājušajās brīvdienās noslēdzās Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona zemessargu apmācības kurss, kurā viņi apguva iemaņas darbībai ar jauniem ieročiem - tuvās darbības pretgaisa aizsardzības rakešu sistēmu „RBS-70”.

Nedēļas nogalēs, kopumā 20 dienas, aviācijas bāzē Lielvārdē nodarbībās aktīvi piedalījās vairāk nekā 20 zemessargu, kuriem bija atlicis pēdējais apmācības posms – sekmīga ieskaišu nokārtošana, lai saņemtu „RBS-70” operatora kvalifikāciju. Gala pārbaudījumus nokārtoja un sertifikātus, kas apliecina iegūto operatora kvalifikāciju, saņēma 12 zemessargi.

Ar kursa norisi un ieskaišu kritērijiem 31.janvārī iepazinās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Zemessargu pamata apmācības kurss darbībai ar rakešu sistēmas „RBS-70” ieročiem sākās pērn augustā Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības diviziona instruktora vadībā.

Nepieciešamās iemaņas zemessargi apguva ne tikai teorētiski, bet arī praktiski izvēršot raķešu sistēmas, pirms tam profesionālās iemaņas pilnveidojot zenītraķešu sistēmas „RBS-70” simulatoru klasē. Simulatora izmantošana gan karavīru, gan zemessargu apmācībā ne tikai atvieglo operatoru apmācību vai iemaņu pilnveidošanu, bet arī ļauj objektīvi novērtēt katra individuālās prasmes. Tas sniedz informāciju par operatora reakcijas laiku mērķa atrašanai, precīzu raķetes trāpījuma vietu mērķī, kā arī gaisa kuģim nodarīta bojājuma pakāpi.

Apmācības kurss sākts, stiprinot Zemessardzi un pilnveidojot bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas, un tas tiks turpināts vēl vairākus gadus.

Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības divizions, kuru bruņojumā ir „RBS-70”, un Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljons, kas bruņots ar 40mm zenītlielgabaliem „L-70”, ir divas bruņoto spēku vienības, kuras specializētas pretgaisa aizsardzības uzdevumu veikšanā.

Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljons, kurš izvietots Mārupes novada „Ceros”, savās rindās aicina Latvijas pilsoņus, kuri vēlas apgūt tieši pretgaisa aizsardzības iemaņas. „Mūsu specializācija ir pretgaisa aizsardzība. Mēs sargājam Latvijas zemi un debesis. Sargu nekad nav par daudz, tāpēc tieši Tevi mēs gaidām savā pulkā!” norāda bataljons, interesentus lūdzot zvanīt pa tālruni 67915370.

 

Dalies ar šo ziņu