Bruņotie spēki neitralizē kārtējā „kolekcionāra” savāktos sprādzienbīstamos priekšmetus

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

24. janvārī bruņoto spēku Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība devās uz izsaukumu Rīgā, Viestura prospektā 37, kur daudzstāvu nama dzīvoklī tika atrasti sprādzienbīstami priekšmeti. Savukārt Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters izlidoja uz Liepāju, lai no turienes uz ārstniecības iestādi Rīgā transportētu kādu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pacientu. Pacientam bija pēkšņa un smaga saslimšana.

Bruņotie spēki neitralizē kārtējā „kolekcionāra” savāktos sprādzienbīstamos priekšmetus

Bruņotajos spēkos saņemtā informācija liecināja, ka dzīvoklī, kurš pārvērsts par nelegālu ieroču darbnīcu, varētu būt aptuveni 100 šādu priekšmetu, kurus tur atraduši mirušā dzīvokļa saimnieka radinieki.

Apsekojot notikuma vietu, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība konstatēja, ka pirmatnējā informācija neapstiprinās. Pēc rūpīgas pārmeklēšanas vienība no dzīvokļa iznesa vairāk nekā 100 priekšmetu – dažāda veida munīciju un tās detaļas, dažādu ieroču detaļas, kā arī trīs sprādzienbīstamus priekšmetus, kurus tajā pašā dienā arī iznīcināja.

Izņemtie priekšmeti ir no Pirmā un Otrā pasaules kara, kas, visticamāk iegūti, izrokot tos no zemes.

Līdzīgā izsaukumā Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība devās arī 4. janvārī. Pēc Valsts policijas sniegtās informācijas Slimnīcas ielā Saldū nojumē pie kādas saimniecības ēkas bija noticis sprādziens.

Policija informēja, ka, detonējot kādam nezināmam priekšmetam, ir cietušais, kurš no gūtajām traumām gājis bojā. Apsekojot notikuma vietu, vienības speciālisti atrada vairākus sprādzienbīstamus priekšmetus – trīs rokas granātas „F-1”, „RG-42” un „RPG-40”, prettanku ieroci „Panzerfaust” un trīs 45 un 76mm artilērijas lādiņus, kā arī vairāk nekā 170 dažāda veida strēlnieku munīcijas vienības. Notikuma vietā tika atrasta arī sprāgstviela un šrapneļa svina bumbiņas, kas lika secināt, ka notikuma vietā lādiņi ir jaukti arī iepriekš.

Dalies ar šo ziņu