Atbalstot sabiedrību, bruņotie spēki pērn veikuši 2000 meklēšanas, glābšanas un citas operācijas

NBS
Sargs.lv
Mi-17
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sniedzot atbalstu civilās aizsardzības sistēmai un vairākām valsts institūcijām, pērn bruņotie spēki pildījuši aptuveni 2000 uzdevumus, kas saistīti ar dalību preventīvajos un reaģēšanas pasākumos, neatliekamos ārkārtējo situāciju izraisījušo notikumu seku likvidēšanas pasākumos un meklēšanas un glābšanas darbos, kā arī sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā un sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā.

Atbalstot civilās aizsardzības sistēmu, bruņotie spēki pērn veikuši 2000 meklēšanas, glābšanas un cita veida uzdevumus

2014. gadā Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga), kas ir Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta apakšvienība, koordinēja 48 cilvēku meklēšanas un glābšanas operācijas, no kurām deviņas bija saistītas ar kuģu apkalpju locekļu evakuāciju no kuģiem, tajās kopumā izglābjot 63 cilvēkus.

37 reizes šajās operācijās pērn iesaistīja Jūras spēku flotiles kuģus un glābšanas laivas, kuru komandas izglāba 16 cilvēkus. Savukārt Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopterus, veicot pazudušu personu meklēšanu jūrā, izmantoja septiņas reizes.

Veicot šos uzdevumus, helikopteri kopumā nolidoja vairāk nekā 24 stundas. Bruņoto spēku transporta helikopteru „Mi-17”, kas papildu aprīkoti ar meklēšanas un glābšanas, kā arī medicīniskās transportēšanas un ugunsgrēku dzēšanas aprīkojumu, viena lidojuma stunda izmaksā 2173 eiro.

Kopš MRCC Riga izveidošanas 1992. gada septembrī tā koordinētajās cilvēku meklēšanas un glābšanas operācijās jūrā izglābtas vairāk nekā 1350 cilvēku dzīvības.

Pērn bruņoto spēku kuģi palīdzību vairākiem peldlīdzekļiem, nodrošinot buksēšanu gan vienai laivai un motorlaivai, gan arī piecām jahtām. Savukārt vienam kuģim bija nepieciešams navigācijas atbalsts.

Sadarbojoties ar valsts vides institūcijām, Jūras spēku flotiles kuģi vienu reizi atbalstīja jūras monitoringa, bet 18 reizes – zvejas inspekcijas veikšanu Baltijas jūrā.

Gaisa spēku aviācijas bāze pērn palīdzēja civilajām institūcijām, tai skaitā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, gaisa medicīniskajā transportēšanā, 15 reizes no reģioniem un kuģiem Baltijas jūrā transportējot 19 cietušos vai pacientus uz ārstniecības iestādēm Rīgā, kopumā nolidojot gandrīz 45 stundas.

Vairāk nekā 130 zemessargu un karavīru 30 reizes pērn piedalījās ugunsgrēku dzēšanā, bet Sauszemes spēku kājnieku brigādes ugunsdzēsēju komanda ugunsnedrošajā periodā veica 140 dežūras Ādažu poligonā. Nolidojot gandrīz 16 stundas, Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri veica trīs mežu ugunsgrēku dzēšanas uzdevumus Kuršu kāpās Lietuvā.

Pērn bruņotie spēki piedalījās arī plūdu seku likvidēšanā Ogrē. Jūras spēku flotile ar speciālu aprīkojumu nodrošināja plūdu sanesto dubļu atsūknēšanu 22 objektos, bet Zemesssardzes personālsastāvs veica Urgas upes apsekošanu, atbalstīja izskaloto ceļu un caurteku remontu un piedalījās iedzīvotāju evakuēšanā, kā arī palīdzēja nodrošināt ar dzīvošanai nepieciešamo tos iedzīvotājus, kuri atteicās no evakuācijas.   

Bruņotajiem spēkiem nācās iesaistīties arī pazudušu cilvēku meklēšanā. Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri, nolidojot gandrīz 12 stundas un atrodot piecas personas, pērn veica piecus šādus uzdevumus. Savukārt Zemessardze pazudušu personu meklēšanu veica 16 reizes, atrodot astoņus pazudušos, no kuriem trīs mirušas personas. Šajos uzdevumos bija iesaistīti 173 zemessargi un karavīri.

Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri pērn devās 1319 izsaukumos un 66 reizes piedalījās poligonu tīrīšanas darbos, Latvijas teritorijā neitralizējot 16 626 sprādzienbīstamus priekšmetus, kas ir krietni vairāk nekā 2013.gadā, kad  tika  iznīcināti 5792 sprādzienbīstami priekšmeti. Savukārt Jūras spēku flotile pērn iznīcināja 43 sprādzienbīstamus priekšmetus.

2014. gadā Zemessardze, atbalstot  Valsts policiju, pašvaldības un sabiedriskās organizācijas,  iesaistījās sabiedriskās kārtības nodrošināšanā 451 pasākumā. Uzdevumu veikšanā piedalījās 2085 zemessargi un 764 karavīri, kā arī 79 Zemessardzes veterāni. Savukārt Zemessardzes 27. kājnieku bataljons sniedza atbalstu Valsts policijai notiesātas personas aizturēšanā Limbažu novadā.

Bruņotos spēkus iesaista avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, kā arī neatliekamajos pasākumos – palīdzības sniegšanā civilās aizsardzības sistēmai –, ja civilās aizsardzības sistēmas rīcībā esošie resursi ir nepietiekami apdraudējuma situācijas pārvarēšanas un seku likvidācijas neatliekamo pasākumu veikšanai un bruņoto spēku resursu piesaiste ievērojami paātrina neatliekamo pasākumu īstenošanu, mazina iespējamos zaudējumus, paātrina cilvēku glābšanu vai ja bruņoto spēku rīcībā ir speciāli resursi šo darbību veikšanai.

Dalies ar šo ziņu