Atklātas Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības IT drošības centra telpas

NBS
Sargs.lv
kiberaizsardzības vienība
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

14. janvārī ar aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa un bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Raimonda Graubes dalību tika atklātas Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības IT drošības centra telpas Zemessardzes štābā Rīgā. 

Atklātas Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības IT drošības centra telpas

Šajās telpās notiks kibersargu apmācība, tehniskie un operacionālie vingrinājumi, tiks analizēti drošības apdraudējumi un radīti risinājumi.

„Kibertelpu, lai cik tā liktos bezpersoniska, attīsta un ietekmē konkrēti cilvēki, un šajā telpā tieši kibersargi būs mūsu valsts un cilvēku drošības garants. Viņu darbs būs nepārtraukts izaicinājums, jo būs arvien jauni apdraudējumi, kuriem pretī var stāties tikai patriotiski, izglītoti un talantīgi cilvēki. Esmu pārliecināts, ka kiberaizsardzības vienības ieguldījums valsts aizsardzībā un kopumā nacionālajā drošībā būs nenovērtējams,” atklājot IT drošības centra telpas, sacīja R.Vējonis.

Kiberaizsardzības vienībā pašlaik dien 48 kibersargi un viens profesionālā dienesta karavīrs. „Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas apstiprināto koncepciju, vienībai plānots piesaistīt 20 cilvēkus gadā, bet interese par dalību vienībā pagājušogad bija divreiz lielāka. Lielākajai daļai no 48 kibersargiem ir izglītība IT jomā vai viņi ir šīs jomas studenti,” stāsta  vienības komandieris majors Gatis Graudiņš.

2014. gadā kibersargi piedalījās jau piecās starptautiskajās mācībās – „Locked Shields”, „Cyber Europe” un „Cyber Endeavour”, NATO lielākajās kiberaizsardzības mācībās „Cyber Coalition”, kā arī Ziemeļamerikas kibersamitā un mācībās „Stampede”.

Vienības uzdevumi ir sniegt atbalstu Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV un bruņoto spēku vienībām drošības incidentu risināšanā. Vienības kibersargi tiekas 2 – 3 reizes mēnesī, lai noklausītos lekcijas, piedalītos vingrinājumos un mācībās. Papildus apmācībai kiberaizsardzības jautājumos kibersargi apgūst arī militārās prasmes.

2015. gadā vienībā tiks attīstība infrastruktūra, piesaistīti jauni kibersargi un izstrādāta apmācību programma. Tāpat kibersargi piedalīsies gan kiberaizsardzības mācībās, gan militārajos treniņos.

Plānots, ka vienībā dienēs 94 kibersargi, kas veidos vienības mugurkaulu, kā arī četri profesionālā dienesta karavīri.

Dalies ar šo ziņu