Arī Jaungada brīvdienas bruņoto spēku dežurējošajam personālam aizritējušas trauksmaini

NBS
Sargs.lv
Mi-17
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Līdzīgi kā Ziemassvētku brīvdienas, arī garās Jaungada brīvdienas bruņoto spēku dežūrējošais personāls aizvadīja trauksmaini, meklējot mežā un jūrā pazudušas personas, kā arī apsekojot sprādziena vietu.

Arī Jaungada brīvdienas bruņoto spēku dežurējošajam personālam aizritējušas trauksmaini

Jau 3. janvāra rītā pēc Valsts policijas lūguma 18 karavīri no Zemessardzes 34. artilērijas bataljona devās meklēt Daugavpilī, Stropu ezera vasarnīcu kooperatīva tuvumā, pazudušu personu, kuru atrada jau mirušu.

Savukārt 3. janvāra pēcpusdienā Lielvārdē dežūrējošais helikopters „Mi-17” devās uz Kolkas ragu, lai sāktu jūrā iepūsta kaitbordista meklēšanu.

Plkst. 15.43 Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas dienests (MRCC Rīga) saņēma trauksmes zvanu no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta par kaitbordistu, kurš ir iepūsts jūrā un spēcīgā vēja dēļ pats saviem spēkiem nespēj izkļūt krastā.

Nekavējoties tika sākta meklēšanas un glābšanas operācija, kurā piekrastes apsekošanai tika iesaistīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki un civilie iedzīvotāji. Savukārt meklēšanas un glābšanas darbos jūrā, MRCC Rīga iesaistīja Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteru un divus tirdzniecības kuģus. Arī Jūras spēku flotiles Jūras novērošanas un sakaru dienests veica nepārtrauktu glābšanas rajona novērošanu, izmantojot video un radiolokācijas iespējas.

Meklēšanas darbus apgrūtina stiprais vējš un redzamības pasliktināšanās. Jūrā viļņi sasniedza 2,5 metru augstumu un, tuvojoties stiprai nokrišņu frontei, redzamība krasi pasliktinājās.

Pēc vairākkārtējas rajona pārmeklēšanas, iesaistot kuģus un gaisa spēku bāzes helikopteru, meklēšanas darbi jūrā beidzās bez rezultātiem. 4.janvārī plkst.16:59 meklēšanas un glābšanas operācija tika pārtraukta.

Savukārt 4. janvāra pēcpusdienā dežūrējošā Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība devās uz Slimnīcas ielu Saldū, kur nojumē pie kādas saimniecības ēkas pēc Valsts policijas sniegtās informācijas noticis sprādziens. Policija informēja, ka, detonējot kādam nezināmam priekšmetam, ir cietušais, kurš no gūtajām traumām gājis bojā.

Apskatot sprādziena vietu, nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti konstatēja, ka bojā gājušais skrūvspīlēs ar leņķa slīpmašīnu mēģinājis jaukt sprādzienbīstamu priekšmetu, kas pēc apkārtnē atrasto šķembu biezuma liek secināt, ka tas bijis 100 – 150mm liels artilērijas lādiņš.

Apsekojot notikuma vietu, speciālisti atrada vēl vairākus sprādzienbīstamus priekšmetus – trīs rokas granātas „F-1”, „RG-42” un „RPG-40”, prettanku ieroci „Panzerfaust” un trīs 45 un 76mm artilērijas lādiņus, kā arī vairāk nekā 170 dažāda veida strēlnieku munīcijas vienības. Notikuma vietā tika atrasta arī sprāgstviela un šrapneļa svina bumbiņas, kas liek secināt, ka notikuma vietā lādiņi ir jaukti arī iepriekš.

Dalies ar šo ziņu