Vairākas bruņoto spēku mācības iekļauj NATO vingrinājumu un mācību sarakstā

Militārās mācības
Sargs.lv
Sudraba bulta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

 Četras militārās mācības, kuras bruņotie spēki līdz šim rīkoja kā nacionālās vai starptautiskās mācības, nākamgad iekļautas NATO vingrinājumu un mācību sarakstā, līdz ar to mācības „Silver Arrow”, „Summer Shield”, Baltic Zenith” un „Detonator” notiks ne tikai NATO pārraudzībā, bet tās būs atvērtas dalībai arī ikvienai no alianses dalībvalstīm. Mācības „Silver Arrow” un „Summer Shield” šajā sarakstā būs iekļautas jau otro gadu pēc kārtas.

Vairākas bruņoto spēku mācības iekļauj NATO vingrinājumu un mācību sarakstā

Šogad NATO vingrinājumu un mācību sarakstā bija iekļautas trīs bruņoto spēku mācības – sadarbībā ar ASV aprīlī rīkotais kaujas atbalsta speciālistu vingrinājums „Operation Summer Shield XI” un sadarbībā ar Dānijas divīziju rudenī rīkotās štāba mācības „Red Knight 14”, kurās piedalījās 300 karavīri no Dānijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un ASV bruņotajiem spēkiem, kā arī starptautiskās militārās mācības „Sudraba Bulta 2014” („Silver Arrow 2014”).

Aprīlī Ādažu poligonā norisinājās kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājums „Operation Summer Shield XI”, kurā piedalījās vairāk nekā 600 karavīru no Latvijas, Igaunijas un ASV bruņotajiem spēkiem. Gadskārtējā vingrinājuma, kas sadarbībā ar ASV bruņotajiem spēkiem notika jau vienpadsmito reizi, pamatmērķi bija divi – trenēt bataljona kaujas grupas štābu integrēt un koordinēt uguns atbalstu kājnieku vienību uzbrukuma operācijās, kā arī trenēt rotas līmeņa manevra apakšvienību integrēt kaujas atbalstu uzbrukumu operācijā ar šķēršļa pārvarēšanu.

Savukārt no 29.septembra līdz 6.oktobrim Ādažu poligonā un tam pieguļošajā apvidū norisinājās starptautiskās militārās mācības „Silver Arrow 2014,”, kas bija Latvijas organizētas un vadītas starptautiskās mācības, kurās piedalījās vairāk nekā 2100 karavīru no Latvijas, ASV, Grieķijas, Igaunijas, Lielbritānijas un Norvēģijas. Mācības tika rīkotas, lai pilnveidotu bruņoto spēku savstarpējo sadarbību, sagatavotu un pilnveidotu vienību spējas konvencionālajā karadarbībā, kā arī pilnveidotu aizsardzības nozares, civilo valsts un pašvaldību institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, realizējot atbilstošu sabiedroto militāro un atbalsta vienību uzņemšanu un izvietošanu valsts teritorijā.

Šogad Latvijā notika arī vairākas NATO organizētās militārās mācības un vingrinājumi.

Maija beigās Latvijas gaisa telpā un Ādažu poligonā notika arī NATO Gaisa spēku pavēlniecības Ramšteinā rīkotie līdz šim plašākie treniņlidojumi Baltijas valstu gaisa telpā, kuros piedalījās septiņas NATO un divas alianses programmas „Partnerattiecības mieram” dalībvalstis, pilnveidojot iznīcinātāju un atbalsta gaisa kuģu sadarbību daudznacionālā vidē, tomēr galveno uzsvaru liekot uz sauszemes un gaisa spēku vienību sadarbību, kā arī darbības, kas saistītas ar militārajiem gaisa kuģiem ārkārtas situācijās.

Septembra sākumā Latvijā, aviācijas bāzē Lielvārdē un Ādažu poligonā, notika arī NATO rīkoto mācību „Steadfast Javelin II” posms, kurā 456 karavīri trenējās veikt personālsastāva desantu un bruņumašīnu transportēšanu ar lidmašīnām. Mācības „Steadfast Javelin II” vienlaikus notika Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Vācijā un tajās piedalījās 2000 karavīru no deviņām valstīm, tajās palielinot savietojamību sarežģītu operāciju veikšanā, īpaši Sauszemes un Gaisa spēku sadarbību gaisa desanta operāciju veikšanā.

Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā no 15. līdz 19. septembrim norisinājās NATO vingrinājums „Steadfast Pyramid 2014”, savukārt no 22. līdz 26. septembrim – NATO vingrinājums „Steadfast Pinnacle 2014”. Abu vingrinājumu mērķis bija pilnveidot augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot un vadīt apvienotās operācijas. Pirmo reizi Latvijā „Steadfast Pyramid” un „Steadfast Pinnacle” norisinājās 2011. gadā. Saskaņā ar Latvijas un NATO Transformācijas pavēlniecības noslēgto vienošanos šīs mācības Latvijā notiks līdz pat 2018. gadam.

Kopumā 2015. gadā bruņotie spēki piedalīsies vairāk nekā 80 vingrinājumos un militārajās mācībās, kas notiks ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Dalība tajās veicinās ne tikai kaujas spēju paaugstināšanu, bet arī militāro operāciju vadības pilnveidošanu krīžu situācijās, starptautiskās un civilmilitārās sadarbības stiprināšanu, kā arī mobilizācijas sistēmas elementu teorētisku un praktisku integrāciju un rezerves karavīru individuālo un kolektīvo apmācību.

Dalies ar šo ziņu