NATO pretmīnu kuģu grupas kuģis „Tālivaldis” piedalās Lielbritānijas mācībās „Joint Warrior"

NATO
Pēc mc.nato.int, royalnavy.mod.uk un kam.lt materiāliem
NATO kuģis

3. oktobra rītā NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupas kuģi ienāca Apvienotās Karalistes ostā Fasleinā, lai piedalīties vienās no plašākajām militārajām mācībām Eiropā šogad – Lielbritānijas Karalisko Jūras spēku vadītajās triju spēku veidu mācībās „Joint Warrior”.

NATO pretmīnu kuģu grupas kuģis „Tālivaldis” piedalās Lielbritānijas vadītajās mācībās „Joint Warrior”

Līdz ar Lietuvas vadītās NATO pretmīnu kuģu grupas kuģiem ostā ieradās arī Latvijas Jūras spēku flotiles mīnu kuģis M-06 „Tālivaldis”, kurš alianses Jūras spēku sastāvā atrodas jau kopš 6. augusta. 

NATO kuģu grupā šobrīd ir iekļauti arī mīnu kuģi no Polijas, Vācijas, Norvēģijas, Igaunijas, Nīderlandes un Beļģijas, bet tās flagmanis ir Lietuvas Jūras spēku kuģis „Jotvingis”.

„Ar nepacietību sagaidu šīs izaicinājuma un ieguvumu pilnās mācības kopā ar partneriem no Karaliskajiem Jūras spēkiem un to sabiedrotajiem, kas arī piedalās šajās mācībās,” teica kuģu grupas komandieris komandkapteinis Giedriuss Premenecks. „Esmu pārliecināts, ka mācības „Joint Warrior” dos ievērojamu pievienoto vērtību, lai vēl vairāk uzlabotu alianses kuģu grupas apmācību un profesionālismu. Šīs mācības uzskatu par ievērojamu ieguldījumu NATO spēku pastiprinātajos kolektīvās drošības un spēku klātbūtnes pasākumos,” uzsvēra grupas komandieris.

Mācības „Joint Warrior”, kas no 6. līdz 17. oktobrim notiek Skotijas piekrastē, ir Lielbritānijas triju spēku veidu – jūras, gaisa un sauszemes – mācības, kurās kopumā piedalās 13 sabiedroto valstu karavīri.

Tajās iesaistīti 22 dažāda veida kuģi, 52 lidmašīnas un cita veida gaisa kuģi, kā arī vairāk nekā 3500 karavīru no Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Spānijas, ASV, Lielbritānijas, Latvijas, Polijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Francijas un Vācijas.

Šīs mācības nodrošina ļoti sarežģītu apmācības vidi, kurā Lielbritānijas, NATO un sabiedroto vienības kopā pilnveido taktiku un iemaņas, kuras jāpielieto apvienotu spēku grupā.

Mācībās izmanto plašu scenāriju klāstu, tostarp arī krīzes un konfliktu situācijās, ar kurām iesaistītie spēki varētu reāli saskarties operācijās, piemēram, dažādās strīdu teritorijās, teroristu un pirātu uzbrukumos.

„Šajās mācībās, kurās piedalās arī Sauszemes un Gaisa spēki, ļoti veiksmīgi tiek trenēti Jūras spēki, ieskaitot kuģus, zemūdenes, lidmašīnas un karavīrus, globālās drošības izaicinājumiem, sākot no jūras drošības līdz pat pretpirātisma kaujas operācijām,” norādīja Lielbritānijas Kaujas grupas komandieris komadors Džerijs Kids.

Pirms ierašanās Skotijas piekrastē un dalības mācībās „Joint Warrior” NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupas kuģi apmeklēja vairākas ostas pilsētas – Rīgu, Tallinu, Turku, Klaipēdu, Rostoku un Stavangeru -, starpposmos veicot dažāda veida vingrinājumus un piedaloties nacionālās un starptautiskās jūras mācībās.

 Pirms dalības mācības „Joint Warrior” mīnu kuģa M-06 „Tālivaldis” komanda devās uz Edinburgu, kur 4. oktobrī izdarīja savu izvēli 12. Saeimas vēlēšanās.

Dalies ar šo ziņu