Starptautiskajās mācībās Latvijas zemessargi pilnveido militārās prasmes

Militārās mācības
Džoanna Eglīte, "Tēvijas Sargs"
Militārās mācības Aviācijas bāzē
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

«Apzinoties Ukrainas kontekstu, ir būtiski, ka jūs trenējat tiešās militārās prasmes,» uzrunā mācību «Winds of Change» dalībniekiem zemessargiem Gaisa spēku aviācijas bāzē «Lielvārde» teica Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. Infrastruktūras objektu aizsardzība, kontrolposteņu izveide, konvoju un eskortu organizēšana — šādas iemaņas mācību laikā no 21. līdz 31. augustam apguva Latvijas zemessargi sadarbībā ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes Militārās policijas rotas karavīriem.

Starptautiskajās mācībās Latvijas zemessargi pilnveido militārās prasmes

Lai izrādītu cieņu un atbalstu mācību dalībniekiem, preses dienā, 24. augustā, Lielvārdē bija ieradušies arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, ASV vēstnieka Latvijā vietnieka pienākumu izpildītājs Tomass Ričardsons, kā arī vairākas citas augstas Latvijas un ASV militārpersonas.

Desmit dienas augusta nogalē Alūksnē, Lielvārdē un Liepājā risinājās Mičiganas Nacionālās gvardes un Nacionālo bruņoto spēku mācības «Winds of Change», kurās piedalījās 100 Latvijas zemessargi no Zemessardzes (ZS) 44. kājnieku bataljona, 45. nodrošinājuma bataljona un 55. kājnieku bataljona, kā arī Militārās policijas karavīri. Amerikas pusi pārstāvēja 100 karavīri no Mičiganas Nacionālās gvardes 46. Militārās policijas rotas.

Mācību laikā provocē ar neparedzētām situācijām

«Plānojot mācību saturu, sadarbojāmies ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Zemessardzes vadību, izvērtējot šī brīža aktualitāti un vajadzības,» skaidro kapteinis Keršens Braiss, Mičiganas Nacionālās gvardes 46. Militārās policijas rotas komandieris, kas ir viens no mācību organizatoriem. Mācību ietvaros tika modelētas reālas situācijas, piemēram, Lielvārdē — avarējuša helikoptera teritorijas norobežošana un apsardze.

Situācijas apgūšana «Winds of Change» dalībniekiem notika 48 stundu laikā, uzsākot mācības ar teorētisko daļu telpās, pēc tam sekoja «notikuma» vietas kopīga iepazīšana, uzdevumu sadale un koordinācijas izstrāde. Mācību noslēgumā praksē tika izspēlēta modelēta helikoptera avārija. Lai trenētu dalībnieku reakcijas spējas, līdztekus kopīgi apspriestajam mācību sižetam praktiskās situācijas izspēles laikā mācību instruktori lika dalībniekiem risināt arī neparedzētas situācijas, piemēram, rīcību ķīlnieku sagūstīšanas gadījumā vai fotogrāfam «iemaldoties» norobežotajā teritorijā. Majors Ingus Manfelds, ZS 55. kājnieku bataljona komandieris, paskaidroja, ka šādas situācijas apgūtas dažādu mācību laikā, bet ir būtiski, ka specifiskās prasmes un iemaņas karavīri spēj izmantot negaidītās situācijās.

«Winds of Change» mācībās tika lietota gan latviešu, gan angļu valoda, un paši dalībnieki atzina, ka tas nav traucējis izveidot labu sadarbību, kopīgi risinot dažādas militāras situācijas.

Stipri un prasmīgi, bet treniņi noder

Mācību dalībnieki gan no Latvijas, gan Amerikas pauda pārliecību par līdzvērtīgu abu valstu karavīru iepriekšējo sagatavotību, kā arī prasmju, iemaņu un izturības spēju atbilstību. Abu valstu karavīrus kā vienlīdz labi sagatavotus vērtēja arī šo mācību organizētāji. «Kopīgā darbošanās daudz iemāca, jo mēs pamanām atšķirības, runājam par tām, izmēģinām variantus, un tas mūs visus stiprina un bagātina,» Lielvārdes posma apmācību noslēgumā atzina Aleksandrs Orlovs, ZS 55. kājnieku bataljona zemessargs. Viņa vērtējumam piebiedrojās uzrunātie zemessargi, uzsverot, ka pēc dažādu uzdevumu izpildes, analizējot savu un biedru rīcību, var rast atšķirīgus, bieži vien labākus risinājumus.

Mācību noslēgumā sarunā ar amerikāņu kolēģiem Latvijas zemessargi izteica vēlmi biežāk trenēt praktiskās iemaņas, novērtējot to lietderīgumu. Līdzīgu vēlējumu izteica arī viens no mācību organizētājiem pulkvedis Stefens Porters, Mičiganas Nacionālās gvardes 177. Militārās policijas brigādes komandieris. «Sadarbība ar Latviju jau ir kļuvusi pastāvīga, tomēr mūsu apmācības programmām joprojām ir izaugsmes iespējas. Mūsu rīcībā ir daudz zināšanu un iemaņu, kas abpusēji var būt noderīgas un apgūstamas.»

Kopš 1993. gada Mičigana un Latvija sadarbojušās daudzos militāros projektos un mācībās, to skaitā ikgadējās mācībās «Saber Strike» un «Northern Strike». Ar Mičiganas Nacionālās Gvardes atbalstu bruņotajos spēkos veicinātas arī gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta novērotāju iemaņas.
Karavīrs — augstākais tautas gribas apliecinājums valsts aizsardzībai Mičiganas Nacionālās gvardes 46. Militārās policijas rotas karavīri Latvijā uz mācībām bija ieradušies pirmo reizi. «Līdz šim mūsu mācības norisinājās dažādos Amerikas štatos,» teica rotas seržants Džošs Soe. «Šī ir pirmā reize, kad devāmies ārpus Amerikas.» Tāpat kā Latvijas Zemessardzē, arī Militārajā policijā ASV dalība ir brīvprātīga, un iemesli, kādēļ cilvēki iesaistās militārajās organizācijās, gan Latvijā, gan ASV ir līdzīgi. Viena no nedaudzajām sievietēm amerikāņu rotā Šēlona Labute skaidroja savu dalību ar patriotiskām jūtām, Džošs Soe ar ģimenes tradīciju vairākās paaudzēs, savukārt Asīms Romero atzina, ka viņam tas ir piedzīvojums.

«Karavīrs ir augstākais tautas gribas apliecinājums sargāt savu valsti,» mācību dalībniekiem savā uzrunā teica NBS komandieris. «Traģiski, ja mums nebūtu šādu cilvēku.».

Izsakot pateicību Latvijas karavīriem par iesaistīšanos Zemessardzē, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis novērtēja gan Latvijas, gan ASV karavīru gatavību ziedot savu brīvo laiku un citas intereses, lai piedalītos gan «Winds of Change» mācībās, gan citās mazāka mēroga un ikdienas aktivitātēs. «Jūs esat tie, kuri kopš pirmās dienas darījuši savu darbu, lai aizsargātu Latvijas neatkarību! Paldies par to!»

«Winds of Change» mācību organizēšanu Latvijā atbalstīja ZS 35. un 19. nodrošinājuma bataljons, ZS 54. inženiertehniskais bataljons, kā arī Nodrošinājuma pavēlniecības Pārvietošanas koordinācijas centrs un 1. un 2. reģionālais nodrošinājuma centrs, Mācību vadības pavēlniecības Kājnieku skola un Gaisa spēku aviācijas bāze.

Dalies ar šo ziņu