Ar vērienīgu kauju un gaisa operāciju noslēgušās mācības „Sudraba Bulta 2014”

Militārās mācības
Sargs.lv
militārās mācības Sudraba bulta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

 5. oktobrī Ādažu poligonā norisinājās mācību „Sudraba Bulta” mediju un viesu diena, kurā piedalījās arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī vēstnieki, atašeji un citi viesi.

Ar vērienīgu kauju un gaisa operāciju noslēgušās mācības „Sudraba Bulta 2014”

Viesiem bija iespēja vērot kauju, kurā uzbrukumā bija iesaistītas Latvijas un Lielbritānijas integrētās starptautiskās vienības, savukārt aizstāvējās Norvēģijas un Igaunijas integrētie spēki. Latvijas spēkiem palīdzību sniedza tuvā gaisa atbalsts – helikopteri „Black Hawk” un lidmašīnas „CF-188”, savukārt ASV desanta vienību uz kaujas lauku nogādāja „Chinook” helikopteri.

„Šīs bija lielākās starptautiskās lauka mācības, ko līdz šim organizējusi un vadījusi Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigāde. Katra valsts šajās mācībās iesaistījās ar saviem mācību mērķiem, kurus integrējām mūsu scenārijā,” atgādināja mācību virsvadītājs Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts.

Šajās mācībās īpaši tika izvēlēts scenārijs, kurā vieglie kājnieki – Lielbritānijas karavīri kopā ar Latvijas karavīriem un zemessargiem - stājas pretī mehanizētām vienībām – Igaunijas Skautu bataljonam ar „SISU” bruņutransportieriem un Norvēģijas Telemarkas bataljonam ar „CV-90” bruņutransportieriem. „Mēs mācāmies stāties pretī daudz lielākam pārspēkam, un esmu pārliecināts, ka, kopīgi trenējoties, mēs to varam izdarīt. Gūstot uzvaru viegli, mēs neko neiemācāmies – mēs mācāmies no grūtībām,” sacīja pulkvedis M.Liberts. 

„Plaša mēroga mācības mūsu reģionā ir viena no labākajām atbildēm mūsu laika izaicinājumiem,” mācību noslēguma ceremonijā, uz kuru bija sapulcējušies visi vairāk nekā 2100 mācību dalībnieki, sacīja Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts. „Mēs mācāmies un trenējamies kopā ar mūsu sabiedrotajiem, ar kuriem – ja vien jebkad radīsies tāda vajadzība – mēs kopā cīnīsimies, tāpēc šādi treniņi ir vēl jo nozīmīgāki.”

 Tāpat ģenerālmajors J.Zeibārts apliecināja, ka mācības „Sudraba Bulta” tiks organizētas arī nākamgad, un tad jau tās tiks plānotas kā starptautiskās mācības.

No 29. septembra līdz 6. oktobrim Ādažu poligonā un tam pieguļošajā apvidū norisinās starptautiskās sauszemes spēku militārās mācības „Sudraba Bulta 2014”, kurās piedalās vairāk nekā 2100 karavīru no Latvijas, ASV, Igaunijas, Grieķijas, Lielbritānijas un Norvēģijas.

Dalies ar šo ziņu