Mācību "Sudraba Bulta 2014" ietvaros tiek ieņemts un atbrīvots Ādažu lidlauks

Militārās mācības
Sargs.lv
militārās mācības Sudraba bulta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

3. oktobrī Ādažu lidlaukā norisinājās viens no mācību „Sudraba Bulta 2014” kaujas uzdevumiem, kura ietvaros pretinieks, ko spēlēja ASV 173. kājnieku brigādes karavīru rota, kas pašlaik izvietota Igaunijā, ieņēma Ādažu lidlauku, desantējoties no ASV helikopteriem "Black Hawk".

Mācību "Sudraba Bulta 2014" ietvaros tiek ieņemts un atbrīvots Ādažu lidlauks

Lidlauku aizsargāja Sauszemes spēku kājnieku brigādes 2. kājnieku bataljona karavīri, kas spēlēja uzņemošās valsts Zemessardzi, un pārspēka dēļ bija spiesti atkāpties un aicināt palīgā NATO spēkus, kurus šajās mācībās pārstāvēja ASV 173.kājnieku brigādes karavīru rota, kas jau kopš aprīļa trenējas Ādažos. Gan pretinieki, gan draudzīgie spēki tika nogādāti Ādažu lidlaukā ar ASV „Black Hawk” helikopteriem.

„Šajā kaujas uzdevumā tika atspoguļots, kā nosacītais pretinieks ir ieņēmis kritisko infrastruktūru – Ādažu lidlauku – uzņemošās valsts aizmugurē, spēles ietvaros tas ir lidlauks, kas būtu paredzēts NATO ienākošo spēku uzņemšanas vajadzībām. Tā kā pretinieks ir ieņēmis lidlauku, uzņemošā valsts ir vērsusies ar lūgumu pie NATO spēkiem, kas arī jau ir izvietoti šajā valstī, nodrošināt lidlauka pārņemšanu atpakaļ draudzīgo spēku rokās, lai varētu izmantot šo lidlauku draudzīgo spēku ienākšanai,” stāsta pulkvežleitnants Kaspars Pudāns, mācību direktors.

Mācības novērot bija ieradušies gan mācību virsvadītājs pulkvedis Mārtiņš Liberts, gan mācību vadītājs pulkvedis Vilis Bauska, kā arī Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

„Ādažu iedzīvotāji jau ir pieraduši, ka poligonā notiek plašas mācības, lido militārie lidaparāti un notiek šaušanas vingrinājumi, un, protams, ir tādi, kas to vērtē pozitīvi, un tādi, kas nav ar troksni apmierināti.  Šodien mēs redzējām, kā mācības notiek pašvaldības teritorijā, kas ir vēl satraucošāka pieredze mūsu iedzīvotājiem, bet mēs dzīvojam tādā laikā, kad Ukrainas krīze ir mainījusi drošības situāciju, un es varu teikt, ka ir daudz labāk, ka tā šobrīd ir tikai spēle, nevis īstenība,” uzsver Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks. „Šādas mācības nenotiek katru dienu, un mēs ar to norisi pašvaldības zemēs varam sadzīvot. Tas tikai kārtējo reizi pierāda, kad dzīvojam nemierīgā laikā, bet mums ir sabiedrotie, kurus tagad redzēsim daudz biežāk, arī ārpus poligona.”

Mācību „Sudraba Bulta 2014” virsvadītājs, pulkvedis Mārtiņš Liberts pasniedza atzinības rakstu Ādažu lidlauka direktoram  Anatolijam Perekrjostovam. „Sauszemes spēku kājnieku brigādei un mācību dalībniekiem ir ļoti svarīgi sadarboties ar vietējo pašvaldību un Ādažu iedzīvotājiem un trenēties ne tikai poligonā, bet arī ārpus tā. Paldies par iespēju atstrādāt Ādažu lidlauka teritorijā šo lauka taktisko vingrinājumu, jūsu atbalsts mums ir ļoti nozīmīgs,” uzsvēra pulkvedis M. Liberts.

A.Perekrjostovs uzsvēra, ka ar labprāt uzņem karavīrus Ādažu lidlaukā un šī sadarbība nekādas problēmas nesagādā. „Šis ir viens no retajiem Latvijas privātajiem lidlaukiem, kas regulāri sadarbojas ar bruņotajiem spēkiem, te ir nosēdušies arī helikopteri meklēšanas un glābšanas operāciju laikā, te var nolaisties lidaparāti, jo ir piemērots segums. Mēs esam gandarīti, ka varam palīdzēt, jo valsts drošība mums ir ļoti svarīga,” sacīja A. Perekrjostovs.

Mācību aktīvā fāze sākās 3. oktobrī, bet pirms tam notika gan plānošana un darbību sinhronizēšana komandieru līmenī, gan vienību sadarbības uzlabošanai, veicot kopīgas apmācības aviācijas izmantošanā, pārvietošanās un objektu ieņemšanā, gan ieroču izmantošanā.

Starptautisko mācību „Sudrba Bulta” aktīvā fāze norisināsies Ādažu poligonā un tam pieguļošajās teritorijās no 3. līdz 4. oktobrim.

Dalies ar šo ziņu