Lielbritānijas un Latvijas karavīri mācībās „Sudraba Bulta 2014” sadarbosies starptautiskā bataljonā

Militārās mācības
Sargs.lv
militārās mācības Sudraba bulta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Latvijā ieradušies 350 britu karavīri no Lančesteras Djūka bataljona. Tas ir lielākais skaits Lielbritānijas karavīru, kas līdz šim iesaistījušies starptautiskajās mācībās Latvijā.

Lielbritānijas un Latvijas karavīri mācībās „Sudraba Bulta 2014” sadarbosies starptautiskā bataljonā

Britu karavīri mācībās „Sudraba Bulta” pildīs uzdevumus starptautisko bataljonu sastāvā, kur viena britu rota būs integrēta latviešu bataljonā ar latviešu komandieri, savukārt viena latviešu rota – britu bataljona sastāvā, kura komandieris būs pulkvedis Heimišs Kormaks (Hamish Cormack). Tas nozīmē, ka karavīri uzlabos sadarbības prasmes, integrāciju un savietojamību, lai varētu kopā pildīt dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās vai kolektīvajā aizsardzībā, ja tāda vajadzība rastos.

Mācībās, kas sākās jau 29. septembrī, šobrīd tiek veikta pamata līmeņa koordinēšana, piemēram, karavīri trenējas kopā, un britu štābs un kājnieku brigādes štābs pārbauda komunikācijas, lai mācībās varētu netraucēti sazināties.

Lankasteras hercoga vārdā nosauktā pulka (Duke of Lancaster's Regiment) 2.bataljona komandieris pulkvedis Heimišs Kormaks atzīst, ka Latvijā ieradies pirmo reizi, un uzsver, ka uzņemšana šeit bijusi ļoti laba. „Kopš Lielbritānija izlēma piedalīties „Sudraba Bultā 2014”, mēs esam iesaistījušies arī mācību plānošanā, un es varu teikt, ir ieguldīts ļoti daudz darba, lai īstenotu šīs vērienīgās starptautiskās mācības, kurās pirmo reizi piedalīsies tik liels skaits britu karavīru,” norāda pulkvedis H.Kormaks.

„Šī ir iespēja ikvienam karavīram pārbaudīt un saprast, cik labi mēs varam sadarboties ar sabiedrotajiem un kā mēs sadarbotos, ja mums vajadzētu dienēt kopā. Tas nozīmē, ka ikviens karavīrs iegūst pārliecību par sevi, saviem dienesta biedriem un sabiedrotajiem,” uzsver britu bataljona komandieris.

Tāpat šādas mācības ir iespēja uzlabot mūsu profesionalitāti un parādīt, kā NATO šo gadu laikā ir attīstījusies.

Mācību aktīvajā fāzē Latvijas un Lielbritānijas karavīri kopā piedalīsies operācijā, ko plānoja mācībās "Steadfast Jazz", izspēlējot ienaidnieka padzīšanu no ieņemtā apvidus. Mācību scenārijā „Stedfast Jazz” tika izspēlēta situācija, kad vienai no NATO dalībvalstīm – Igaunijai – radies apdraudējums no valsts ziemeļrietumos, tāpēc tiek aktivizēti NATO Reaģēšanas spēki.

No 3. līdz 5. oktobrim Ādažu poligonā tiks īstenotas operācijas, kas tika izspēlētas šī scenārija ietvaros, tikai darbība norisināsies nevis Igaunijā, bet Latvijā.

Lielbritānija bija viena no tām valstīm, kas pēc Ukrainas krīzes bija gatava apliecināt NATO klātesamību reģionā, iesaistoties šajā reģionā.

Lielbritānijas karavīri ir piedalījušies mācībās „Saber Strike” 2013. un 2014. gadā.

Dalies ar šo ziņu