“Sudraba Bulta” - no nacionālā uz starptautiskā līmenī atzītām militārajām mācībām

Militārās mācības
Sargs.lv
Liberts
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Jau no 29. septembra līdz 6. oktobrim Ādažu poligonā un tam pieguļošajā apvidū norisināsies starptautiskās militārās mācības „Sudraba Bulta 2014,” kurās piedalīsies vairāk nekā 2100 karavīru no Latvijas, ASV, Igaunijas, Lielbritānijas un Norvēģijas. No ilggadējām nacionāla līmeņa Sauszemes spēku kājnieku brigādes un Zemessardzes mācībām, mācības kļuvušas par starptautiski atzītām. Turklāt Latvija šā gada vērienīgākajās starptautiskajās militārajās mācībās Baltijas reģionā ir ne tikai to uzņemošā, bet arī vadošā valsts.

“Sudraba Bulta” - no nacionālā uz starptautiskā līmenī atzītām militārajām mācībām

Atbildība, lai nodrošinātu mācību norisi tikpat precīzu kā Šveices pulksteņa mehānisma darbību, ir ārkārtīgi liela. Arī ņemot vērā sarežģīto ģeopolitisko situāciju, sabiedroto un partnervalstu interese iesaistīties un pilnveidot bruņoto spēku savstarpējo sadarbību konvencionālajā karadarbībā ir liela. To uzskatāmi apliecina Norvēģijas bruņojumā esošās kājnieku kaujas mašīnas „CV90”, ASV kaujas helikopteri "Apache", transporta helikopteri "BlackHawk" un "Chinook", Igaunijas bruņumašīnas “SISU” iesaiste mācībās.

Pastāstīt par galvenajiem izaicinājumiem, kas sagaida mācību „Sudraba Bulta 2014” dalībniekus, kā arī par galvenajiem mācību uzdevumiem, Sargs.lv aicināja Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Mārtiņu Libertu.

- Vēl pirms gada Jūs paudāt gandarījumu par Sauszemes spēku kājnieku brigādes un Zemessardzes profesionālo sadarbību nacionālā līmeņa mācībās „Sudraba Bulta 2013” Noticis liels pavērsiens - šogad mācībās piedalīsies arī citu valstu bruņoto spēku karavīri. Kādas sajūtas ir pirms mācībām, un vai, iesaistoties citu valstu bruņotajiem spēkiem, mainījusies to specifika?

- Pašreizējā ģeopolitiskā situācija viesusi vērā ņemamas korekcijas militāro mācību plānošanā un to norisē. Piesakās daudzas valstis, kas vēlas piedalīties mācībās, lai apliecinātu savu vienotību ar Latvijas tautu, un demonstrētu savu apņemšanos veikt noteiktas militārās aktivitātes Baltijas reģiona drošības palielināšanai. Šis ir iemesls, kāpēc mācībās „Sudraba Bulta 2014” piedalīsies ne tikai Latvijas karavīri, bet arī būs integrēts bataljons no Lielbritānijas, rota no Igaunijas, Norvēģijas un divas rotas no ASV. Mācību plānošanas process tika aizsākts jau pagājušā gada rudenī, uzreiz pēc iepriekšējo mācību noslēguma. Sākotnēji mācības bija plānotas kā nacionālais vingrinājums Latvijas karavīriem un zemessargiem. Apmācību mērķauditorija - brigādei pakļautās un piedalītās bataljona izmēra vienības.

Tomēr šīs mācībās būs arī jauna pieredze, jo realizēsim plānus un manevrus, ko Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā vadīto korpusa līmeņa mācību „Steadfast Jazz” laikā Ādažu bāzē izstrādāja komandvadības mācību štābs. Šos plānus izspēlēja Dānijas divīzijas štāba mācībās „Yellow Knight,” un šī ir unikāla iespēja, kad viena un tā paša scenārija izspēle tiek trenēta dažāda līmeņa komandvadībā, kā arī tiek praktiski īstenota daudznacionālā vidē bataljona lauka taktiskajā vingrinājumā. Arī šogad mācībās „Sudraba Bulta 2014” pilnveidosim iemaņas klasiskajā – konvencionālajā karadarbībā, tomēr strauji pieaugusi mācību sarežģītība. Turklāt jārēķinās, ka katrai no ārvalstu vienībām ir savi mācību mērķi, un kājnieku brigādes štābam šis ir papildu izaicinājums, jo mums jāintegrē visu šo ienākošo vienību mācību mērķi kopējā scenārijā. Tiecamies pēc lielākas spēku integrācijas un, lai ikviens karavīrs un atsevišķa vienība spēcīgāk izjustu savu iesaisti un lomu kopējā operācijas norisē.

Mācību intensitāte būs liela – pirmo reizi tik liela uguns jaudas un dzīvā spēka integrācija mācībās, kuras viennozīmīgi ir vienas no lielākajām starptautiskajām mācībām Baltijas reģionā šogad.

Tāpat plānotas vērienīgas gaisa desantēšanās operācijas un operācijas ar helikopteru atbalstu. Mācību laikā netiks lietota kaujas munīcija, tomēr ar ASV bruņoto spēku atbalstu šīs mācības būs tehniski nodrošinātas, lai simulētu īsto kaujas darbību. Tāpēc būs iespēja izspēlēt gan karavīru ievainošanu, gan karavīru un tehnikas vienību iznīcināšanu, dodot katram karavīram to reālo izjūtu, kā tas būtu dzīvē. ASV puse nodrošinās iespaidīgu gaisa atbalstu ar helikopteriem - "Apache", "BlackHawk" un "Chinook." Turklāt Latvijā jau ieradušies Telemarkas bataljona 3.mehanizētās kājnieku rotas karavīri, līdzi ņemot arī vairākas tās apbruņojumā esošās kājnieku kaujas mašīnas “CV90”.

Mācību laikā palielināsies militārā transporta kustība Ādažu poligonā un poligonam pieguļošajā teritorijā. Palielināsies arī helikopteru pārlidojumu skaits virs Ādažiem un poligona. Aktīvajā mācību fāzē no 3. līdz 5.oktobrim mācībās iesaistītās vienības darbosies nepārtrauktā diennakts režīmā. Nakts no 4. uz 5. oktobri Ādažu poligonā būs trokšņaina.

-  Nakts no sestdienas uz svētdienu daudziem paies vēlēšanu rezultātu gaidās. Vai karavīriem, kuri aktīvi iesaistīti mācību procesā, būs iespēja veikt savu pilsonisko pienākumu un piedalīties vēlēšanās?

- Risinām jautājumu, lai karavīri varētu piedalīties vēlēšanās jau pirms mācību aktīvās fāzes. Plānojam, ka vēlēšanās varēs piedalīties ikviens Latvijas karavīrs un zemessargs, kurš piedalās mācībās. Karavīri savu izvēli būs izdarījuši vēl pirms ieroča pielādēšanas.

- Kāds ir Jūsu novēlējums mācību dalībniekiem?

- Ņemot vērā, ka cilvēku un tehnikas skaits, kas iesaistīts mācībās, ir tiešām ļoti iespaidīgs, ir būtiski, lai šīs mācības notiek bez incidentiem. Drošība pirmajā vietā. Neviena sasteigta uzdevuma izpilde neattaisnos traumas.  Svarīgi, lai ikviens mācību dalībnieks no mācībām aiziet ar gandarījuma sajūtu.

Dalies ar šo ziņu